Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) organizează cea de-a doua ediție a Forumului Jurnaliștilor de Investigație, o platformă a profesioniștilor din țară și de peste hotare. Împreună, vom aduce jurnalismul de investigație la un nou nivel, promovând excelența, implicarea, curajul și spiritul liber în profesie. Evenimentul se desfășoară cu sprijinul International Support Media și Fundației Soros-Moldova.
Cea de-a doua ediție a Forumului jurnaliștilor de investigație se va desfășura pe 3 și 4 iunie, la Chișinău. Conceput ca o platformă unică pentru profesioniștii din domeniu, evenimentul întrunește într-un singur loc performanța și schimbul de experiență. În acest an, Forumul va fi unul regional, întrucât va reuni jurnaliști de investigație din țările din bazinul Mării Negre.
Pentru prima dată va fi lansat Concursul de Execelență în Jurnalismul de Investigație, în cadrul căruia un juriu internațional va aprecia profesionalismul și excelența în jurnalismul de investigație în domeniul TV și Radio, presă scrisă, platforme media și jurnalism transfrontalier.
Centrul de Investigații Jurnalistice își propune, pentru al doilea an consecutiv, să asigure o interacțiune a profesioniștilor din domeniul investigațiilor jurnalistice, care vor împărtăși abordări inovative. În marja evenimentului, jurnaliști de investigație din Republica Moldova, Ucraina, România, Bulgaria, Georgia și Armenia și Kârgâzstan vor prezenta experiența lor în realizarea anchetelor jurnalistice cu impact. Și-au confirmat prezența Laura Ranca (România), Atanas Tchobanov (Bulgaria), Oleg Khomenok și Liudmyla Pankratova, Mykola Kostynyan (Ucraina) dar și alți jurnaliști notorii din domeniu.
Forumul este dedicat jurnaliștilor cu experiență, dar sunt așteptați și reprezentanți ai breslei care își propun ca obiectiv să realizeze investigații calitative și profesioniste.
„Prin organizarea Forumului, ne propunem să aducem jurnalismul de investigație la un alt nivel și să premiem excelența. Timp de două zile, jurnaliștii moldoveni vor avea ocazia să interacționeze cu colegi de breaslă și experți din mai multe țări, la nivel regional. Vor discuta aspecte specifice ale muncii asupra unei investigații, vor interacționa cu profesioniști notorii, vor face schimb de date și bune practici. Vom încuraja schimbul de idei, dar și colaborarea transfrontalieră, la nivel regional, formarea unro echipe mixte, care se pot ocupa în perspectivă de investigarea unor teme comune”, subliniază președinta Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac.
În cadrul Forumului vor avea loc sesiuni de discuții despre jurnalismul de investigație: provocări, impact și cum putem obține o reacție a autorităților la problemele abordate în anchete. De asemenea, vor fi desfășurate discuții despre solidaritatea de breaslă, oportunitatea și impactul proiectelor transfrontaliere, puterea rețelelor profesionale și importanța activismul civic al jurnalistului în contextul războiului hibrid rusesc, resimțit în toată Europa.
Un spațiu distinct va fi rezervat sesiunilor de instruire privind capacitarea cu noi instrumente de documentare în bazele de date, inclusiv noi platforme informaționale privind circuitul banilor publici în domenii social sensibile, frauda electorală, monitorizarea impactului anchetelor jurnalistice.
Tematicile agreate de echipa de organizare vor cuprinde și subiecte prioritare, pe fundalul unor pericole tot mai mari pentru munca de jurnalist: securitatea jurnaliștilor de investigație, colaborarea transfrontalieră - construirea încrederii, crearea de alianțe și rețele, modalități de investigare a dezinformării și propagandei și altele.
La Forum, jurnaliștii vor beneficia de asistența unor specialiști în securitatea cibernetică, care vor verifica, la solicitare, computerele jurnaliștilor și îi vor consulta privind măsurile de securizare.
Consilierul juridic al CIJM va acorda la cerere, pe durata Forumului, consultanță privind protecția și securitatea jurnaliștilor, inclusiv juridică, dar și accesul la informația de interes public.
Pentru a participa la Forum este nevoie să vă înscrieți, accesând FORMULARUL.
Pentru detalii suplimentare, contactați echipa de organizatori, la adresele de email info@investigatii.md sau mihaela.cibotaru@gmail.com.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii