Cine îl va judeca pe fostul preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie, învinuit de îmbogăţire ilicită. Magistrata cu probleme de integritate şi dosare puse „la murat”

Julieta Saviţchi
02/08/2022
CIJM

Dosarul penal, intentat pentru îmbogăţire ilicită ex-preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie, Ion Druţă, a fost distribuit aleatoriu magistratei de la Judecătoria Chişinău, Renata Popescu-Baltă. De-a lungul carierei, magistrata a avut probleme cu inspectorii de integritate, fiind sancţionată contravenţional, iar examinarea unor dosare se tergiversează. Pentru că nu a luat la timp o decizie privind aplicarea restricţiilor, fostul şef al Penitenciarului nr.13 în perioada guvernării lui Plahotniuc, Igor Pîntea, învinuit într-un dosar de tortură, a avut posibilitatea să părăsească teritoriul Republicii Moldova.

Renata Popescu-Baltă activează în sistemul judecătoresc din iulie 2007. La începutul anului 2019, magistrata a fost transferată de la Anenii Noi la Judecătoria Chișinău.

CSM i-a aplicat magistratei mai multe avertismente pentru abateri disciplinare comise în perioada 2015-2016. La 28 ianuarie 2020, Completul de examinare a contestațiilor din cadrul CSM a respins plângerea unei femei care a reclamat pretinse abuzuri comise de Renata Popescu-Baltă. Două zile mai târziu, Colegiul de evaluare a performanțelor judecătorilor de pe lângă CSM i-a acordat magistratei calificativul „foarte bine”.

Sancţionată de ANI şi protejată de CSM

Magistrata Renata Popescu-Baltă de la sediul Buiucani al Judecătoriei Chișinău a fost anterior sancționată cu 3 mii de lei pentru că nu a depus Declarația de avere și interese personale pentru anul 2018. Consiliul Superior al Magistraturii nu a luat atitudine față de abaterea judecătoarei.

În procesul-verbal cu privire la contravenţie, întocmit în septembrie 2019, inspectorul de integritate Sergiu Popa a constatat că magistrata „nu a depus declarația de avere și interese personale anuală pentru anul 2018, având obligația de a o depune până la 31 martie 2019”.

La 25 noiembrie 2019, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, i-a aplicat Renatei Popescu-Baltă o amendă contravențională în sumă de trei mii de lei. Procesul de judecată a avut loc în lipsa magistratei, care „fiind citată legal, nu s-a prezentat și nu a expediat în adresa instanței o careva înștiințare privind imposibilitatea de a se prezenta la ședința de judecată și nu a solicitat amânarea examinării cauzei”.

Inspectorul de integritate a expediat, în mod repetat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), demersuri cu privire la eliberarea din funcție a judecătoarei. Abia În ianuarie 2020, ANI a fost informată de CSM că, subiectul cu privire la demiterea din funcție a magistratei va fi examinat de Inspecția Judiciară.

După șapte luni de așteptare a unui răspuns, inspectorul de integritate a solicitat din nou informații de la CSM referitor la cauza dată. CSM a comunicat că procedura disciplinară pe numele judecătorului vizat a fost încetată din lipsa faptei în acțiunile acestuia. O hotărâre oficială în acest sens din partea CSM a fost expediată însă către ANI, după 10 luni.

În mai 2021, Autoritatea Națională de Integritate a anunţat că va insista să fie aplicate prevederile legislației în vigoare prin înaintarea unui demers repetat către CSM, iar în eventualitatea unui nou refuz de demitere din funcție a judecătoarei, ANI va iniția un proces de judecată. Magistrata îşi exercită mandatul până în prezent, iar pe agenda instanţelor nu se regăseşte niciun proces de judecată privind ANI versus Renata Popescu-Baltă.

Cum a reuşit temnicierul lui Plahotniuc să fugă din ţară

În aprilie 2019, în gestiunea Renatei Popescu-Baltă a ajuns un dosar penal în care poliţistul Octavian Sîrbu şi Igor Pîntea, pe atunci şef al Penitenciarul nr.13, sunt învinuiţi că în aprilie 2009 au torturat un protestatar. Ulterior, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat în acest caz Republica Moldova, impunând-o să achite prejudicii de 15.000 de euro.

La începutul lunii iulie 2019, după retragerea Partidului Democrat de la guvernare şi fuga lui Plahotniuc din ţară, Igor Pîntea şi-a dat demisia din funcţia de şef al Penitenciarului nr.13. După ce Pîntea nu s-a prezentat la şedinţa de judecată,  victima a solicitat să fie aplicate restricţii pentru a preveni plecarea lui Pîntea din ţară. Magistrata Popescu-Baltă a dispus doar aducerea forţată a inculpatului.

Polițiștii care au fost la domiciliul lui Pântea de mai multe ori au raportat că în locuință nu este nimeni, iar vecinii au spus că nu l-au văzut de mai mult timp.Avocatul lui Pântea nu a putut să răspundă unde se află clientul său și de ce nu s-a prezentat la ședință.

Procurorul Ion Bazatin a comunicat că deține informația că Igor Pîntea a părăsit teritoriul Republicii Moldova prin Transnistria, a ajuns în Kiev, de unde a plecat cu avionul în Statele Unite. ”Există procedura de extrădare, vom face un demers oficial. Dar este nevoie de anexat mandatul de arestare tradus. Totodată, solicit ca instanța să se pronunțe asupra posibilității examinării dosarului în lipsa lui Pântea”, a declarat în instanță omul legii.

După patru ore de deliberări instanța a decis că înainte de a se pronunța asupra mandatului  de arestare polițiltii să verifice o altă locuință în care s-ar putea ascunde Pântea.

Igor Pîntea nu a fost localizat până în prezent, iar examinarea dosarului bate pasul pe loc, fiind la etapa audierii martorilor acuzării.

Averea magistratei

În Declaraţia de avere şi interese personale pentru anul 2021, Renata Popescu-Baltă a raportat venituri salariale de 220.194 de lei. Popescu-Baltă a mai declarat și două mașini mai vechi, dintre care una, fabricată în anul 2004, a fost cumpărată la începutul anului 2020 cu 1.200 de euro. Magistrata a mai raportat şi o casă de 82,6 metri pătraţi, oferită pentru abitaţie gratuită în 2003.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. „Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.

Julieta Saviţchi
02/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii