Cu mobilă la mâna a doua şi lustre de la bunica. Cine este magistrata care îl va judeca pe omul lui Vladimir Plahotniuc

Julieta Saviţchi
22/03/2023

Magistrata Natalia Clevadî de la Judecătoria Chişinău va examina dosarul de învinuire a ex-deputatului democrat Vladimir Andronachi în dosarul fraudei bancare. Judecătoarea nu a putut să treacă prin filtrul Comisiei Pre-Vetting pentru a putea să ocupe un loc în Consiliul Superior al Magistraturii, iar Curtea Supremă de Jutiţie, unde a activat în calitate de magistrată şi mama ei, Valentina Clevadî, i-a respins contestaţia asupra deciziei Comisiei.

Declaraţia care i-a făcut să zâmbească şi pe membrii Comisiei Pre-Vetting

Natalia Clevadî a îmbrăcat mantia de judecător în februarie 2011, după o carieră în avocatură, apoi în Procuratura din Chişinău. Magistrata a fost repartizată iniţial la Judecătoria Chişinău.

În ianuarie 2015, prin efortulrile fostului preşedinte al Judecătoriei Râşcani, Oleg Melniciuc, primul şi singurul judecător din Moldova care a fost condamnat pentru îmbogăţire ilicită, Natalia Cevadî revine în Chişinău. La doar patru luni de la transfer, cu ajutorul lui Melniciuc a primit dreptul de a procura un apartament într-un bloc destinat angajaților instanței, la un preț preferențial. „Doamna activează în funcția de judecător mai mult de 4 ani și nu este asigurată cu spațiul locativ în Chișinău”, a argumentat Clevadî.

După ce a intrat în proprietatea imobilului, magistrata l-a vândut. Doar că la un preţ de piaţă.

La 18 noiembrie 2022, Comisia i-a trimis Nataliei Clevadî o rundă de întrebări însoţite de o solicitare de documente suplimentare, pentru a elucida unele aspecte apărute în cadrul evaluării, în special despre apartamentul de pe strada Hristo Botev.

În loc să răspundă la întrebările Comisiei, candidata a trimis un e-mail Comisiei la 21noiembrie 2022, cu un conţinut înduioşător.

“Stimată Comisie Pre-Vetting,

La întrebările Dvs din runda 2 pot comunica că anterior am expediat în adresa Comisiei toate documentele, contractele și cecurile de care dispuneam. Alte documente nu dețin. Reparația în apartamentul din str.Hristo Botev au făcut-o tatăl cu frații mei. Tata este constructor de profesie și toată viața a lucrat în construcții și încă vânzător la piață. Documente confirmative nu am. Tehnica și mobila în apartament au fost procurate la mâna a doua. Documente și cecuri nu am. Lustrele în odăi le-am adus celea care mi-au rămas de la bunica. Documente confirmative nu am. Când am venit de la Bălți în Chișinău ne-am înțeles cu fratele să locuiesc în apartamentul lui până se face reparatia în apartamentul primit din str. Hristo Botev. Mi-a plăcut să locuiesc în acest mic apartament și ne-am înteles cu fratele că rămân în continuare să locuiesc aici, iar el își ia sie suma chiriei de pe apartamentul din str. Hristo Botev. Careva documente nu am întocmit. Înțelegerea a fost verbală. Ajutorul primit de la părinti pentru procurarea apartamentului nu l-am perceput ca donatie în sensul Codului civil”, le-a explicat Natalia Clevadî membrilor Comisiei Pre-Vetting.

Discrepanţe dintre venituri şi cheltuieli

Valoarea cheltuielilor declarate de Natalia Clevadî pentru anul 2016 a fost de 531.462 MDL. Valoarea economiilor disponibile și venitul candidatei pentru anul 2016 a însumat 346.197 MDL. Prin urmare, cheltuielile totale ale candidatei par să fi depășit veniturile și economiile sale totale cu 185.265 MDL.

Comisia Pre-Vetting a adresat candidatei solicitarea de a confirma calculele efectuate de Comisie sau de a prezenta informațiile/sumele pe care candidata le consideră corecte. De asemenea, Comisia a întrebat-o pe candidată dacă a folosit alte surse în anul 2016 pentru a-și acoperi cheltuielile. Natalia Clevadî nu a răspuns la aceste întrebări.

Natalia Clevadî a informat Comisia că părinții ei au achitat toate ratele pentru achiziția apartamentului de pe strada Hristo Botev, din contul economiilor lor. Conform prevederilor legale în vigoare, referitoare la declarațiile anuale pentru anii 2015 și 2016, magistrata avea obligația să declare mijloacele primite de la părinții săi pentru a achita ratele la apartament.

În a doua rundă de întrebări scrise, Comisia a întrebat magistrata de ce nu a declarat, în declarațiile sale anuale pentru anii 2015 și 2016, mijloacele primite de la părinții săi. Candidata nu a răspuns nici la această întrebare.

În cele din urmă, Comisia a decis că Natalia Clevadî nu corespunde criteriilor de integritate „întrucât s-au constatat dubii serioase cu privire la respectarea criteriilor de integritate etică și financiară”.

Curtea Supremă de Justiţie a menţinut decizia Comisiei Pre-Vetting.

Ar fi îndeplinit indicaţiile lui Plahotniuc

Natalia Clevadî este magistrata în gestiunea căreia s-a aflat dosarul politic al grupului condus de fostul deputat comunist Grigore Petrenco, pentru care Republica Modova a fost obligată de CEDO să achite 68 de mii de euro. Judecătoarea Clevadî a menţinut mandatele de arestare pentru cei din grupul Petrenco, la solicitarea procurorilor şi la presupusele indicaţii al fostului lider democrat, Vladimir Plahotniuc.

Grigore Petrenco a acuzat-o anterior pe magistrată, într-o conferinţă de presă, că ar fi instigat polițiștii la acțiuni violente contra inculpaților.

”Acolo era și o femeie gravidă, Olga Jurat, soția lui Vladimir Jurat. Ea a declarat asta în fața instanței, spunea că este însărcinată și ruga să nu fie scoasă cu forța din sala de ședințe pentru că este însărcinată. Judecătorii și polițiștii, instigați de Clevadî, au auzit asta. Dar, au recurs la violențe. (…) Polițiștii au fost instigați de Clevadî”, a declarat Petrenco.

Fostul deputat a mai spus că Natalia Clevadî a dat dovadă de un cinism inimaginabil, continuând ședința, în timp ce Andrei Druzi zăcea pe podea, agresat de polițiști.

„Bănuiţii sunt eliminaţi din sala de judecată pentru că cer o justiţie corectă, cer ca să fie respectate drepturile omului, dar ca răspuns se intervine cu forța. După ce a leşinat Andrei Druzi, judecătorul Clevadîi a continuat şedinţa. Am chemat salvarea şi medicii au acordat primul ajutor medical, poliţiştii nu făceau nimic. Druzi a fost dus la Spitalul de Urgenţă. Timp de patru ore el a fost inconştient, însă nimeni din instanţă nu s-a interesat de starea lui de sănătate”, a mai spus fostul deputat.  

Judecătorul Natalia Clevadî nu a comentat incidentul.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. „Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate

Julieta Saviţchi
22/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii