Cum a ajuns magistrata Ruxanda Pulbere să fie promovată repetat la Curtea de Apel Chișinău

Julieta Savițchi
13/10/2020

Magistrata Judecătoriei Chișinău, Ruxanda Pulbere, a fost propusă repetat președintelui Igor Dodon pentru a fi numită în funcția de judecătoare la Curtea de Apel Chișinău. Anterior, Igor Dodon a respins candidatura Ruxandei Pulbere, iar Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a refuzat să o propună repetatat. Judecătoarea a contestat hotărârea CSM, iar Curtea de Apel Chișinău i-a dat câștig de cauză. Membrii Consiliului s-au conformat marți hotărârii judecătorești, iar șeful statului este obligat, conform legii, să accepte candidatura magistratei. Numele Ruxandei Pulbere a figurat anterior în mai multe anchete jurnalistice.

Ruxanda Pulbere a obținut doar 61 de puncte la concursul pentru promovarea în instanța ierarhic superioară, mai puțin decât toți ceilalți contracandidați ai săi. Cu toate acestea, ea a fost promovată la instanța de apel din Chișinău.

CSM a refuzat să înainteze repetat candidatura Ruxandei Pulbere

Anterior, Ruxanda Pulbere a solicitat să fie promovată la Curtea de Apel Chișinău și a primit undă verde de la membrii CSM. Președintele Igor Dodon însă i-a respins candidatura, punând la îndoială integritatea magistratei. După ce șeful statului a respins candidatura Ruxandei Pulbere, magistrata a depus o cerere la CSM prin care a cerut să fie propusă repetat pentru a fi promovată în funcția de judecătoare în instanța ierarhic superioară. La 2 mai 2020, CSM i-a respins cererea, pe motiv că nu a întrunit numărul necesar de voturi.

S-a adresat în instanță și a câștigat

Ruxanda Pulbere a contestat hotărârea Plenului CSM la Curtea de Apel Chișinău. Magistrata a invocat că a primit cu un vot mai mult decât 2/3 din numărul necesar de voturi.

Ruxanda Pulbere a argumentat în cererea de chemare în judecată că pentru propunerea repetată a candidaturii sale au votat nouă membri ai CSM, iar contra au votat doi. Deși în perioada respectivă legislația se modificase și componența CSM urma să numere 15 magistrați, la acel moment erau doar 13. Conform Legii cu privire la CSM, membrii din oficiu, procurorul general, președintele Curții Supreme de Justiție și ministrul Justiției, nu au dreptul la vot în cazurile de promovare în carieră a magistraților.

La 3 august, Curtea de Apel Chișinău a admis cererea Ruxandei Pulbere, a anulat hotărârea plenului CSM din 2 mai și a obligat instituția să-i înainteze repetat candidatura pentru a fi admisă de șeful statului.

Ulterior, magistrata Pulbere a depus o cerere la CSM în care a solicitat executarea hotărârii Curții de Apel Chișinău din 3 august. De această dată, CSM a fost nevoit să o propună repetat pe Ruxanda Pulbere pentru funcția de judecătoare în Curtea de Apel Chișinău, iar șeful statului va fi obligat, în pofida tuturor contra-argumentelor, să semneze decretul prezidențial.

Cine este Ruxanda Pulbere

Ruxanda Pulbere și-a început cariera în magistratură în decembrie 2011, la Judecătoria Bender, după ce a activat timp de cinci ani în avocatură. Peste patru ani, este transferată la Judecătoria Chișinău, iar un an mai târziu, este numită judecătoare până la atingerea plafonului de vârstă.

La 2 iulie 2019, Ruxanda Pulbere este desemnată membră a Colegiului disciplinar al CSM, calitate pe care o va deține până la 20 octombrie 2023. De competența Colegiului disciplinar ține inițierea procedurilor și aplicarea pedepselor disciplinare în privința magistraților după constatarea abaterilor de către Inspecția Judiciară.

La 26 martie 2020, colegii Ruxandei Pulbere din Colegiul disciplinar al CSM au respins contestația unei petiționare care s-a plâns pe acțiunile judecătoarei Pulbere.

Avere impresionantă și soț cercetat în dosare de corupție

O investigație realizată de reporterii portalului Anticoruptie.md arată că Ruxanda Pulbere este una dintre cele mai înstărite judecătoare din Capitală, iar achizițiile sale depășesc veniturile oficiale ale familiei.

Astfel, în 2017, veniturile familiei, în care ambii soți erau bugetari, s-au ridicat la aproape jumătate de milion de lei (circa 458.000 de lei). Cheltuielile familiei magistratei Pulbere în anul respectiv au depășit de patru ori veniturile. Un simplu calcul arată că familia Ruxandei Pulbere a făcut procurări masive, pentru care a cheltuit peste două milioane de lei. Magistrata s-a pricopsit cu un apartament de 209,1 metri pătrați, evaluat la peste 1,2 milioane de lei, și cu două garaje, pentru care a mai scos din buzunar alte 410.000 de lei. Locuința a fost înregistrată pe numele fiicei judecătoarei. Tot în 2017, familia Pulbere a procurat un BMW X4, produs în 2014, pentru care a plătit 400.000 de lei.

În 2018, familia se pricopsește cu peste un milion de lei în urma vinderii unor bunuri și își cumpără cu 600 de mii de lei un automobil BMW X 5.

În Declarația de avere pentru anul 2019, Ruxanda Pulbere anunță că și-a procurat cu 600 de mii de lei un automobil Porsche Cayenne, fabricat în 2014. În document nu se mai regăsește automobilul Porsche Cayenne fabricat în 2011 și procurat în același an cu peste un milion de lei.

Soțul magistratei, Marcel Pulbere, a fost până în 2018 șef adjunct al Serviciului Vamal. Pulbere a fost reținut la 23 ianuarie 2018 și plasat în arest până la 1 februarie 2018, când i-a fost aplicată măsura preventivă de arest la domiciliu, fiind bănuit că ar fi favorizat aducerea unui utilaj pentru producerea criptovalutei în stânga Nistrului.

La 21 aprilie 2018, instanța de judecată i-a înlocuit măsura preventivă, Pulbere fiind eliberat provizoriu sub control judiciar. În cele din urmă, șase figuranți ai acestei cauze, inclusiv Marcel Pulbere, au fost scoși de sub urmărire penală.

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari ne-a comunicat că nu au existat probe concludente ca Marcel Pulbere să fie trimis pe banca acuzaților. „Toată bănuiala se baza pe declarația unui vameș care afirma că a primit indicații de la Pulbere”, ne-a explicat Morari.

Numele lui Marcel Pulbere mai figurează într-un dosar de corupție intentat încă în 2007, pentru favorizarea contrabandei cu mărfuri din Turcia. În 2018, Marcel Pulbere a fost achitat definitiv de Curtea Supremă de Justiție.

Surprinsă cum oferă consultații la telefon

Magistrata Ruxanda Pulbere a fost surprinsă în timp ce oferea consultații la telefon, din biroul de serviciu, unei părți într-un dosar pe care l-a avut în gestiune. Magistrata se justifica că nu a putut să ia altă decizie într-un dosar, „pentru că nu au fost probe suficiente împotriva Primăriei”. Pulbere l-a sfătuit pe interlocutor să mai acumuleze probe și să conteste decizia.

Discuția a fost surprinsă de un avocat care a transmis înregistrarea video reporterilor de la Anticoruptie.md.

Ce spune Ruxanda Pulbere

Contactată la telefon pentru comentarii, Ruxanda Pulbere ne-a sfătuit să căutăm hotărârea Curții de Apel Chișinău pe portalul instituției. Magistrata a refuzat să facă alte comentarii.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. „Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate

Julieta Savițchi
13/10/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii