„Demascare”: Cine au fost spionii lui Putin în Regatul Belgiei?

Ilie Gulca
11/07/2022
Consulul general al Rusiei la Anvers, Gheorghi Kuznețov. Foto: Euoberver.eu

Serviciul contraspionaj al Belgiei a identificat și expulzat 21 de diplomați ruși în aprilie curent, printre aceștia figurează un „reprezentant comercial” cu acces la Kremlin la nivel înalt, un „consul general” legat de cel mai mare serviciu de spionaj al Rusiei, GRU, și un „tehnician” cu experiență în interceptări telefonice.

Expulzările, de la ambasadele și consulatele Rusiei în „Regatul Belgiei”, potrivit Euobserver.eu, au fost doar o parte a unei reacții mult mai ample la ororile din Ucraina, în care statele UE au expulzat în total sute de diplomați ruși pe motive. de spionaj.

Cel mai înalt spion din Belgia eliminat a fost Aleksei Kuksov, în vârstă de 46 de ani, un „reprezentant comercial adjunct”, care provenea dintr-o unitate de elită a serviciului de informații militar al Rusiei, GRU.

După ce a absolvit o academie militară în 2001, Kuksov a mers să slujească în unitatea 5476 a GRU, conform documentelor descoperite de Centrul Dossie - un ONG cu sediul la Londra, finanțat de oligarhul rus devenit disident Mihail Hodorkovski, care vânează spioni ruși în Europa.

Și patru ani mai târziu, GRU a transformat unitatea 5476 în Centrul său de Cercetare a Capabilităților Militare Străine, al cărui personal adună informații despre armatele străine și ale cărui rapoarte au linii directe către șeful GRU, Igor Kostiukov, și cel mai apropiat consilier de securitate națională al președintelui rus Vladimir Putin, Nikolai Patrușev.

O policlinică a găzduit fictiv sute de spioni FSB

Consulul general al Rusiei la Anvers, Gheorghi Kuznețov, 44 de ani (de asemenea, expulzat) este un fost angajat al unui consorțiu de producere a avioanelor din Sankt Petersburg, care s-a alăturat Ministerului Afacerilor Externe în 2017.

Dar, la un moment dat, el pare să se fi alăturat și serviciului de informații intern al Rusiei, FSB (cel mai mare de departe), al cărui serviciu al 5-lea face și spionaj străin.

Adresa lui Kuznețov din Moscova a fost trecută drept casa numărul cinci, unde FSB are o policlinică centrală și unde Rusia a găzduit fictiv sute de spioni FSB de decenii pentru a-și ascunde adresele reale.

Între timp, Vadim Artiușov (expulzat), 46 de ani, a fost „tehnician” la Ambasada Rusiei în Belgia. Dar obișnuia să slujească în unitatea 47747 a GRU din Klimovsk, lângă Moscova, care avea sediul cândva în Cuba pentru a intercepta semnalele SUA. În 2001, s-a mutat în Rusia și acum antrenează oameni să intercepteze rețelele locale de telecomunicații din străinătate.

Artiușov nu a fost singurul al cărui mic titlu de post belgian a mascat acreditările rusești mai mari, într-o perspectivă asupra modus operandi al Rusiei. Ivan Kvașa, 40 de ani, de exemplu (expulzat), era gardian la ambasada din Belgia, dar purta curele de umăr ale unui colonel GRU când era acasă.

Iar Igor Taut (expulzat), un „electrician” al ambasadei în vârstă de 51 de ani, era de fapt absolvent al Universității Tehnice de Comunicare și Informatică din Moscova, legată de FSB.

Dacă Artiușov a făcut interceptări telefonice, atunci doi dintre colegii săi expulzați erau și specialiști în comunicare.

Dmitri Ciulaev, 43 de ani, „atașat” al ambasadei și ofițer în serviciul rus de informații externe SVR, a fost probabil responsabil pentru gestionarea comunicațiilor securizate ale ambasadei cu Moscova, potrivit unei surse ruse, care a cerut să nu fie numită.

Ciulaev a absolvit Departamentul de Electronică Radio pentru Avioane al Institutului de Aviație din Moscova înainte de a lucra pentru o firmă rusă de jocuri de noroc online numită Jackpot Ltd., care mai târziu a investit în comunicații prin satelit, inclusiv în tehnologie israeliană de ultimă generație, folosită acum de serviciile ruse de informații pentru a păstra legătura, a spus Centrul de Dosare.

Roluri pline de farmec

Iar Aleksei Kojevnikov, în vârstă de 36 de ani, un alt „atașat”, era un ofițer GRU cu un trecut similar. Kojevnikov obișnuia să-și înmatriculeze mașinile la Volokolamskoe Șosse 56 din Moscova, conform bazelor de date ale poliției ruse – sediul celui de-al 162-lea Centru de Informații Tehnice Militare al GRU, cunoscut și sub numele de Object T-500, specializat în interceptarea semnalelor satelitare din Europa și SUA. Dar nu toți cei expulzați din Belgia au avut roluri pline de farmec.

Aleksei Strelkov, în vârstă de 46 de ani, de exemplu, „atașat” și ofițer SVR, lucra pentru VIM, un centru de cercetare în agro-inginerie din Moscova.

„Serviciul nostru de informații străine este interesat nu doar de secretele militare, ci și de cele mai recente evoluții tehnice din sfera civilă, inclusiv în agricultură”, a declarat o sursă pentru Dossier.

Într-o privire mai amplă asupra expulzărilor belgiene, toți presupușii 21 de spioni erau bărbați, majoritatea în vârstă de 40 de ani. Cel mai în vârstă era Serghei Ignatov, în vârstă de 62 de ani, „atașat” și ofițer SVR, în timp ce cel mai tânăr era Serghei Spirin, în vârstă de 28 de ani, consulul adjunct al Rusiei la Anvers și om al GRU.

În total, zece oameni proveneau de la GRU, nouă de la SVR și doar doi aveau background FSB.

GRU este considerat cel mai periculos serviciu rusesc. Antrenează oameni în lupte armate și neînarmate, utilizează otrăvuri și explozivi și a organizat asasinate în Europa.

Printre acestea se numără otrăvirile foștilor spioni ruși în Marea Britanie în 2018 și 2006, împușcarea unui emigrat cecen în Germania în 2019 și explozii la depozitele de arme cehe în 2014.

Nu a folosit niciodată violență în Belgia. Dar „odată cu războiul din Ucraina, trăim într-o nouă eră a imprudenței ruse, în care totul este posibil”, a declarat pentru EUobserver o sursă de informații occidentale, care a cerut anonimatul.

Ofițerii SVR sunt mai înțelepți și mai bine educați atât în ​​materie academică, cât și în domeniul spionajului. „N-ai găsi niciodată un ofițer SVR, care să meargă la poligonul de tragere sau să facă arte marțiale”, de exemplu, a spus o a doua sursă de securitate occidentală, care a cerut să nu fie numită. „Sunt antrenați să se integreze și să fie cât mai gri posibil”, a spus el

Identitățile acestor persoane oferă indicii despre ceea ce făcea Rusia pe ascuns la Bruxelles, care este și capitala NATO și a UE, și la Anvers. Părea să caute secrete militare și comerciale, să protejeze interesele de afaceri ale Rusiei în Belgia și să țină un ochi pe expații ruși din țară.

Zece oameni proveneau de la GRU

Fiecare spion rus are în mod normal sarcina de a îngriji și de a gestiona cel puțin trei bunuri străine, a spus o sursă de securitate belgiană, care a cerut să nu fie numită. „Acest lucru dă o idee despre cât de mare era rețeaua lor”, a spus el.

Serviciul de securitate internă al Belgiei, VSSE, este responsabil de contrainformații pentru Rusia. Și investigațiile anterioare VSSE arată, de asemenea, genul de oameni care se credea că Rusia îi vizează.

În ultimii ani, VSSE a deschis dosare pe fratele unui ministru al guvernului belgian, un colonel belgian cu autorizație de securitate NATO de nivel înalt, un baron belgian care s-a amestecat la evenimente regale, un fost ambasador al Belgiei în Venezuela, un rezervist în ADIV din Belgia, serviciul de informații militare și o suspectă fabrică rusă din Ministerul Finanțelor al Belgiei, potrivit surselor EUobserver.

Într-un exemplu, Kuznețov, fostul consul de la Anvers, obișnuia să aibă legături amicale cu politicianul de extremă-dreapta belgian Philip de Winter, care a negat orice faptă greșită atunci când a ieșit la iveală în presa belgiană.

Adjunctul lui Kuznețov, Spirin, a fost activ și în viața publică din Anvers. A organizat excursii la Consulatul General, a ținut lecții deschise de limba rusă, a vorbit despre cultura și viața în Rusia modernă la seminarii și a supravegheat grupuri de voluntari vorbitori de limbă rusă din Flandra.

Paginile de Instagram ale consulatului rus îi arată pe Kuznețov și Spirin, participând la evenimente publice, iar LinkedIn-ul lui Kuznețov a avut o legătură comună cu Vladimir Kara-Murza, un disident rus acum încarcerat, care venea la Bruxelles pentru a ține discursuri anti-Putin.

Kuksov, de la unitatea de elită GRU, i-a acordat odată un premiu la o cină de gală din Anvers Svetlanei Samsonova, șefa proiectului Antwerp Seaport of the Future, o întreprindere rusă.

Și Serghei Karpușkin, în vârstă de 47 de ani, un alt atașat expulzat și colonel GRU, s-a împrietenit în comunitatea de expatriați ruși din Belgia, ajutând să aibă grijă de un celebru veteran de război rus, Ivan Bașkatov, care a trăit în Belgia și a murit anul trecut la vârsta de 100.

Accentul pe Anvers se datorează probabil intereselor de afaceri rusești în portul uriaș al orașului și centrul său de comerț cu diamante – cel mai mare din lume, care se ocupă de până la o treime din exporturile rusești de diamante.

Și o fostă investigație VSSE s-a centrat în jurul unei firme belgiene deținută în comun de un ofițer SVR, care s-a specializat în contrabanda de diamante și benzină din Rusia, prin Belgia, către SUA.

Câți au plecat?

Belgia, împreună cu instituțiile UE, a expulzat și alți 19 așa-ziși „diplomați” acreditați la ambasada Rusiei în UE în aprilie. Și i-a expulzat pe alți opt de la ambasada Rusiei la NATO anul trecut, punând întrebarea: „Câți spioni ruși au mai rămas în țară?”.

Rusia are încă peste 100 de diplomați acreditați în Belgia și „aproximativ jumătate” dintre aceștia sunt spioni, au estimat surse de securitate belgiene. De asemenea, se crede că are câteva zeci de „ilegali” – spioni sub acoperire non-diplomatică, cum ar fi oameni de afaceri, jurnalişti sau lobby – au spus sursele EUobserver.

Ministerul belgian de Externe a refuzat să spună cu precizie câți diplomați ruși mai erau acreditați, invocând regulile de protecție a datelor. VSSE a refuzat să comenteze, dar fostul său șef, Alan Winants, a declarat pentru EUobserver în urmă cu zece ani că Bruxelles-ul a devenit „capitala spionajului” Europei datorită activităților rusești și chineze.

Ultimele expulzări din Rusia au avut un impact, a declarat un ofițer GRU pensionat, care a cerut să nu fie numit, a declarat Centrului de Dosare. „Cred că acum munca serviciului nostru de informații militare din Belgia este practic paralizată de mulți ani. Nu știu cum se descurcă vecinii noștri din SVR și FSB, dar am rămas fără „interceptători” și specialiști în informații prin satelit”, a spus fostul ofițer GRU.

Dar alții erau mai puțin optimiști cu privire la amenințarea rămasă a Rusiei. „Rușii sunt foarte activi în Belgia. Ei fac ce vor”, a spus una dintre sursele de securitate belgiene.

„De exemplu, nu este nicio problemă pentru ei să organizeze operațiuni de supraveghere, cum ar fi o echipă care să te urmărească acasă după ce ai vizitat ambasada Rusiei”, a spus el.

„Rușii sunt încă foarte puternici la Bruxelles”, a spus sursa de informații occidentale. „Trebuie făcut mult mai mult”.

Și toate acestea au lăsat întrebarea ce făceau vecinii Belgiei.

Serviciul de informații elvețian, într-un raport recent, a avertizat că Geneva, care nu a expulzat niciun „diplomat” rus, riscă acum să devină un nou hub de spionaj în Europa, din care agenții ruși au efectuat operațiuni transfrontaliere.

Vecinii Belgiei, Franța și Țările de Jos, au expulzat 41 și, respectiv, 17 cetățeni ruși în aprilie. Dar celălalt vecin al său, Luxemburgul, care găzduiește zeci de diplomați ruși, a expulzat doar unul, creând un potențial risc de tip Geneva.

„Decizia de a expulza un diplomat rus, în temeiul articolului 9 din Convenția de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice, a fost luată pe baza informațiilor confidențiale de la departamentele relevante”, a declarat Ministerul de Externe al Luxemburgului.

A refuzat să spună de ce a expulzat doar unul.

Mănușile jos

Rusia a expulzat, de asemenea, diplomații occidentali în mișcări „tit-for-tat” din aprilie. A lansat acuzații grandioase de interferență occidentală în politica sa internă cu ani înainte de războiul din Ucraina.

Expulzările de spioni nu văd în mod normal că cei implicați sunt numiți public în ceea ce a echivalat cu un „acord între domnii” între serviciile de informații, a spus sursa de informații occidentale.

Înseamnă „cei expulzați pot merge în liniște acasă și pot fi postați în altă parte”, a spus el. Dar faptul că cele 21 de nume rusești au fost divulgate către EUobserver este un alt semn al modului în care agresiunea Rusiei a modificat mediul de securitate.

Numele a opt spioni acreditați în Ambasada Rusiei la NATO au fost, de asemenea, divulgate la începutul acestui an. „Dacă ei [spionii ruși] sunt identificați public, carierele lor sunt arse. Ei pot încerca să creeze noi identități, dar acest lucru este mai ușor de spus decât de făcut”, a spus sursa de informații occidentale.

Ilie Gulca
11/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii