DEZINFORMARE// Armata Roșie a fost doar o forță eliberatoare

Mădălin Necșuțu
03/02/2021
aesgs.ro

Jurnaliștii portalul veridica.ro fac o scurta radiografie a tendinței Moscovei de a promova unilateral faptele istorice legate de politica sa în Eurupa de Est și rolul Armatei Roșii la finele celui de-Al Doil Război Mondial. După ce Rusia a deschis o serie de conflicte diplomatice pe „reinterpretarea istoriei” cu state precum Polonia, Estonia, Republica Moldova și Cehia, a venit rândul României să intre pe aceeași traietorie. 

Povestea începe de la dorința primarului Sectorului 2 al Bucureștiului, Radu Mihaiu, de a schimba denumirea parcului Fiodor Tolbuhin din București și reacția diplomației rusești pe această tema. Parlamentul European a stabilit printr-o rezoluție emisă la 19 septembrie 2019, că răspunderea pentru izbucnirea cel de-a doua conflagrații mondiale, în 1939, vina o poartă atât Germania nazistă, cât și Uniunea Sovietică; ca braț al acesteia, Armata Roșie a invadat statele baltice și România și a atacat Polonia în timp ce aceasta încerca să reziste agresiunii naziste dinspre vest.

Federația Rusă, la fel ca și Uniunea Sovietică înaintea ei, promovează mitul Armatei Roșii eliberatoare, o forță care a răspuns agresiunii naziste și a salvat Europa. Eforturile, sacrificiile și faptele Armatei Roșii sunt în centrul unui cult cvasi-religios, cu propria sa mitologie, hagiografii ale eroilor și adevărate altare, sub forma monumentelor ridicate Armatei Roșii din Rusia până în Europa Centrală. Orice tentativă de îndepărtare de la canon, de de-sacralizare a unui altar – prin schimbarea denumirii sau îndepărtarea unui monument – este denunțată virulent de Moscova, care s-a erijat în sacerdot al cultului.

La finele anului trecut, primarul USR al Sectorului 2 al Capitalei, Radu Mihai preciza într-o postare pe Facebook că intenționează să lanseze o dezbatere publică pentru schimbarea denumirea parcului Fiodor Tolbuhin din Sectorul 2 cu un alt nume.

Fiodor Tolbuhin este un mareșal rus căruia, începând cu 1944, i s-a încredințat misiunea să demareze incursiunea militară rusă în Balcani și Europa Centrală și care a reușit, împreună cu camaradul său de arme mareșalul Rodion Malinovschi să cucerească cea mai mare parte a României și să împingă ofensiva asupra Budapestei.

"Regimul comunist a făcut tot ce a putut să şteargă cu buretele toate valorile anterioare şi le-a înlocuit cu simboluri PCR-iste. Recuperarea identităţii e un proces greu şi de durată. Chiar şi azi mai avem un astfel de exemplu în Sectorul 2. Parcul Fiodor Tolbuhin poartă numele unui general rus care nu s-a limitat la eliberarea României de fascism. Aceeaşi armată condusă de el a contribuit decisiv la instaurarea regimului comunist. Voi cere cu insistenţă Consiliului General să voteze schimbarea denumirii acestui parc. Avem nenumărate alte simboluri istorice valoroase pe care am putea să le promovăm. Istoria poporului român înseamnă mult mai mult decât era de tristă amintire din perioada comunistă. Trebuie să ne regăsim adevărata identitate şi astfel să mai închidem nişte răni rămase deschise de prea mult timp", a scris edilul pe pagina sa de Facebook.

Contactat de veridica.ro, primarul nu ne-a răspuns nici la apeluri și nici la mesaje pentru a afla în ce stadiu se află inițiativa lui.

Discuția despre redenumirea parcului în cauză este mai veche. În august 2017, viceprimarul Sectorului 2, Dan Cristian Popescu, afirma că ar dori schimbarea denumirii acestui parc.

În replică, MAE rus preciza atunci în legătură cu acest subiect că „sperăm că va prevala nu ideea de sacrilegiu, ci memoria a mii de soldaţi sovietici, care şi-au dat viaţa pentru eliberarea acestei ţări de fascism, în urmă cu peste 70 de ani. Sperăm că autorităţile României nu vor permite încercări de rescriere a istoriei în contextul interesului reciproc de continuare a cooperării militare memoriale fructuoase“.

Chiar dacă primarul Radu Mihaiu nu ne-a răspuns, în schimb, veridica.ro a luat legătura cu Ambasada Rusiei, care ne-a precizat că punctul de vedere al Moscovei rămâne neschimbat pe acest subiect și a menținut ideea eliberării României la finele celui de-Al Război Mondial.

„Ambasada și-a expus punctul de vedere pe acest subiect în urmă cu circa doi-trei ani în urmă. Acesta nu s-a schimbat de atunci. Până acum nu a încurcat pe nimeni acest parc, dar întotdeauna înainte sau după alegeri cineva vrea să obțină mai multe puncte politice sau de imagine și atunci reactivează această temă”, a declarat pentru veridica.ro, atașatul de presă al Ambasadei ruse la București, Vasily Potenga.

„Nu văd nimic rău că acest parc se află acolo. Politica se schimbă mereu. Cândva România a fost republică socialistă, acum este o republică democratică. Atunci era o politică, acum altă politică, dar istoria nu se schimbă. Cum a fost așa și este. Fiecare acum încearcă să o refacă din perspectiva sa și de fapt aici nu este corect. Până la urmă, Tolbuhin a existat, poate nu a eliberat Bucureștiul […]. La eliberarea Ardealul, Armata Roșie a luptat înpreună cu Armata Română și au eliberat Ardealul românesc și acum sunt cele mai multe morminte și cimitire, unde ostașii sovietici sunt înmormântați. Asta este o dovadă și nu poți să negi așa ceva”, a mai spus diplomatul.

Întrebat dacă este cumva vreo tentativă a reinterpretare a istoriei, diplomatul ne-a spus că ea chiar există și că această tendință există la nivel global și că nu depinde nici de România și nici de Rusia, „ci de o putere globalistă care își impune agenda sa”.

Am contactat și MAE român, dar nu am reușit să luăm un punct de vedere în timp util pe acest subiect, fiind direcționați pe calea birocratică a solicitărilor de presă.

NARAȚIUNI: 1. România neagă contribuția Armatei Roșie la eliberarea sa de Germania nazistă. 2. Armata Roșie a fost o forță eliberatoare care a răspuns agresiunii naziste și, prin mari sacrificii, a salvat Europa.

CONTEXT / ETOS LOCAL: Nu este pentru prima dată când Rusia acuză state europene că încearcă să „falsifice” sau să „reinterpreteze” istoria. Ținta predilectă în acest sens este Polonia, asupra căreia această retorică a Moscovei a fost des învocată în ultimii ani.

De asemenea, Rusia se află într-o dispută similară cu Cehia, după ce autoritățile pragheze au dispus demontarea și evacuarea statuii mareșalului rus Ivan Konev, în aprilie 2020. Konev este cel care a condus Armata Roșie și a intrat în Praga în 1945 contra trupelor naziste. Ministrul rus al Apărării a dispus chiar o anchetă în acest sens, acuzând Cehia că încearcă să rescrie istoria. De asemenea, relațiile dintre Cehia și Rusia au fost afectate și de redenumirea pieței în care este amplasată ambasada Rusiei în Praga în Piața Boris Nemțov, după numele opozantul rus ucis în centrul Moscovei pe 28 februarie 2015.

O situația similară a existat și în 2010, la Chișinău, odată cu instalarea de către fostul președinte interimar Mihai Ghimpu a Pietrei comemorative a victimelor ocupației sovietice și ale regimului totalitar comunist din Chișinău în fața Guvernului, în locul fostului monument dedicat lui Lenin. Autoritățile ruse, dar și forțele politice interne din Republica Moldova au acuzat atunci Chișinăul de aventurism politic și stricarea premeditată a relațiilor cu Moscova.

Continuare pe veridica.ro

Mădălin Necșuțu
03/02/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii