Dezvăluirile medicilor și pacienților legate de pandemia de Covid-19 și scheme cu implicarea interlopilor // 10 cele mai citite știri pe portalul Anticoruptie.md în 2020

Mariana Colun
11/01/2021

De la dezvăluirile medicilor despre situația din spitale la plângerile oamenilor de afaceri amendați cu zeci de mii de lei sau ale cetățenilor moldoveni, blocați în aeroporturi, echipa CIJM a relatat în 2020 despre cele mai relevante cazuri legate de pandemia de Covid-19. Am prezentat, de asemenea, cazul familiilor terorizate cu muzică funerară, care a încetat după publicarea reportajului pe portalul Anticoruptie.md, dar și detalii despre foștii interlopi decorați de ex-președintele Igor Dodon. Reporterii CIJM vă prezintă 10 cele mai populare știri publicate pe portalul Anticoruptie.md în 2020, care au acumulat între 15 și 45 de mii de vizualizări. 

Amendă de 75 mii de lei pe timp de pandemie // Agent economic: „Statul își bate joc de mediul de afaceri”

La începutul pandemiei de Covid-19 în Republica Moldova, proprietarul unui restaurant din Capitală se plângea că oamenii legii i-au aplicat amendă de 75 de mii de lei, fără să-i permită să-și demonstreze nevinovăția. Bărbatul spunea că a închis localul după declararea stării de urgență, dar pentru că avea de achitat chiria, impozitele și salariile angajaților, a decis să reprofileze afacerea și să livreze mâncare la pachet. Omul de afaceri spune că a fost amendat de poliție cu 75 de mii de lei pentru că ar fi funcționat pe timp de pandemie. El susține că a fost amendat abuziv, iar localul nu funcționa. Poliția ar fi venit să verifice localul tocmai când de la ei pleca un client care preluase comanda. Antreprenorul a contestat procesul verbal în instanță, Judecătoria Chișinău a admis plângerea, însă  Curtea de Apel Chișinău a luat o altă decizie, lăsând amenda în vigoare.

Reporterii portalului au documentat subiectul și au realizat o știre care a înregistrat peste 45.300 de vizualizări. Știrea a fost preluată de cinci portaluri de știri, unde a acumulat circa 100 mii de vizualizări.

 

VIDEO // Trei familii din Chișinău, terorizate zilnic să asculte marșuri funebre 

O altă știre populară în 2020 a fost făcută în baza unei sesizări de pe Harta Corupției. Este un caz de încălcare a drepturilor omului și lipsă de reacție a poliției. Trei familii din Chișinău, care au apartamente la sol, au început să fie hărțuite de un om de afaceri care le-a cerut să-și vândă apartamentele la un preț mic. În acea curte, omul de afaceri cumpărase deja două apartamente. Întrucât cele trei familii nu doreau să-și vândă apartamentele, omul de afaceri a început să le hărțuiască într-un mod neobișnuit. El a difuzat muzică funerară la volum maxim într-unul din apartamentele sale, care se afla lângă alte trei apartamente. Acest lucru s-a întâmplat timp de trei luni continuu. Oamenii terorizați în acest fel au raportat cazul de 29 de ori la poliție. Poliția a venit, a documentat cazul, însă ulterior nimic nu s-a schimbat. 

Pe 23 ianuarie 2020, echipa de reporteri a CIJM a mers la familia care a raportat cazul, la ora 23:00 și a filmat cât de tare se aude muzica funerară din apartamentul vecin. Trebuie să menționăm că în familia care a raportat cazul, crește un copil minor. În prezența echipei de jurnaliști, familia a sunat la poliție, a informat despre caz, după care un polițist a venit la fața locului și a constatat din nou că familia era terorizată cu muzica funerară. Polițistul le-a explicat jurnaliștilor că nu poate face altceva decât să constate faptele. El a mai spus că nu-l poate găsi pe omul de afaceri, că a fost amendat.

Știrea a acumulat peste 43.700 de accesări și a fost preluată de peste 30 de mijloace de informare în masă. Cel puțin doi avocați au reacționat la știrile CIJM și s-au angajat să ajute cele trei familii să-și apere drepturile. 

Ce nu a reușit poliția a făcut Anticorupție.md: Muzica funerară de pe strada Alexei Mateevici a fost oprită

CIJM a continuat să monitorizeze cazul și a aflat că problema celor trei familii a fost parțial soluționată - cel puțin muzica funerară a încetat să fie difuzată. Știrea despre faptul că muzica s-a oprit, a avut 18.300 de vizualizări.

Unul dintre cei care au raportat cazul pe Harta Corupției ne-a sunat și ne-a spus că „echipa portalului Anticoruptie.md a făcut ceea ce poliția nu a reușit să facă”.

Locuitoare din Bălți, testată pozitiv la Covid-19: „Am stat trei săptămâni în casă, ca să mă infectez la spital”

Dezvăluirile unei paciente din Bălți, care s-ar fi infectat cu noul tip de coronavirus în spital au acumulat 28.300 de vizualizări. 

Cornelia Furtună, o femeie în vârstă de 36 de ani din municipiul Bălți, a fost depistată cu Covid-19 și internată în secția de boli infecțioase la trei zile după ce a suportat o intervenție chirurgicală la Spitalul municipal din Bălți. Femeia susține că a respectat timp de trei săptămâni regimul de izolare la domiciliu pentru a nu se infecta cu noul tip de coronavirus. Ea spune că nu era contaminată atunci când a ajuns în spital.

Femeia a comunicat pentru portalul Anticoruptie.md că avut o criză la vezica biliară, a chemat urgența, dar pentru că ambulanța nu a venit, s-a dus singură la spital. La data de 9 aprilie a fost operată, iar a doua zi chirurgul a anunțat-o că urmează să fie testată la Covid – 19, deoarece pacienta cu care a contactat în secția de inernare a fost diagnosticată cu noul tip de coronavirus. Femeia este aproape sigură că a fost infectată în spital

Fost lider interlop, decorat de Igor Dodon cu ordinul Gloria Muncii

Știrea despre cazul unui fost interlop, lider al lumii criminale în anii 90, decorat de președintele Igor Dodon cu ordinul Gloria Muncii a acumulat peste 27.400 de vizualizări.

Controversatul om de afaceri, Mihail Aizin, alias Kitaeț, cunoscut în anii 90 ca lider al unui grup criminal organizat, a fost decorat de președintele Igor Dodon cu ordinul Gloria Muncii în septembrie 2020. Aizin s-ar afla și în spatele unor atacuri raider. Împreună cu fratele său, Oleg Aizin, alias Mao, s-au aflat în anii 90 la evidența poliției drept conducători ai unui grup criminal organizat, cunoscut ca „gruparea evreiască”. Mihail Aizin a fost un apropiat al lui Valeri Rotari, alias Zelionîi, un lider al lumii interlope a anilor 90, împușcat în 1999.

Știrea a fost pe larg mediatizată, fiind preluată de 16 instituții media, portaluri de știri, televiziuni și radio, unde a acumulat circa 58 de mii de vizualizări.

 

După publicarea știrii, reporterii au continuat să se documenteze și au redactat o nouă știre, despre distincțiile oferite de Biserică lui Mihail Aizin. De cele mai multe ori, Aizin a fost decorat la inițiativa sau la recomandarea a însuși episcopului de Edineț și Briceni, Nicodim.

VIDEO // Larisa Nefiodkina: „Igor Dodon nu a avut cum să nu știe cine este Mihail Aizin”

Ulterior, reporterii portalului Anticoruptie.md au luat interviu de la Larisa Nefiodkina, soția lui Valeri Rotari, cunoscut drept Zelionîi, un lider al lumii criminale din anii 90. Văduva a relatat că nu este adevărat că președintele Igor Dodon nu îl cunoaște pe Mihail Aizin, așa cum puncta inițial Președinția. Femeia a declarat că, în perioada aflării Partidului Democrat la guvernare, Mihail Aizin ar fi fost protejat de Vladimir Plahotniuc, iar acum nu exclude că ar putea fi protejat de Dodon. Larisa Nefiodkina susține că a fost cu doi ani în urmă în audiență la șeful statului și l-a informat despre trecutul și afacerile pretins dubioase ale lui Aizin, iar președintele i-a promis că va lua atitudine.

Articolul a acumulat 26 de mii de vizualizări și a fost preluat de șapte portaluri de știri.

Asistentă medicală de la Oncologie: „Noi, toți, suntem infectați, dacă ar fi testați lucrătorii medicali, nu ar avea cine să lucreze în spitale”

În 2020, au fost populare știrile despre dezvăluirile medicilor din prima linie, care au decis să vorbească, sub protecția anonimatului, despre condițiile din spitale, lipsa echipamentelor de protecția, lipsa testărilor și alte probleme. Peste 23.300 de accesări are știrea despre dezvăluirile unei asistente de la Institutul Oncologic. În aprilie 2020, o asistentă medicală de la Institutul de Oncologie a vorbit, sub protecția anonimatului, pentru Anticoruptie.md, despre situația și starea de spirit din instituția în care activează. Ea spune că majoritatea personalului medical din secția în care lucrează ar fi fost sau ar fi și în prezent infectat cu coronavirusul de tip nou, dar continuă să lucreze.

Toți se tem pentru membrii familiilor lor, mai ales pentru copii și pentru părinții în vârstă. Asistenta cu care am discutat își făcea griji pentru mama ei pe care n-o putea chema la Chișinău să stea cu nepoții, așa cum făcea până la epidemie, ca să n-o infecteze. Asistenta medicală crede că toate spitalele din Moldova ar fi în situație similară.

Mesaj emoționant al unui medic de la Spitalul de Psihiatrie către Viorica Dumbrăveanu: „Ministerul trebuie să-i protejeze pe medici, dar nu să-i distrugă psihic”

Peste 20.000 de vizualizări a adunat știrea despre un medic de la Spitalul Clinic de Psihiatrie din Chișinău care a scris pe pagina sa de Facebook un mesaj emoționant și plin de durere către ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, după ce aceasta a declarat că medicii de la SCP care stau în carantincă s-au infectat de coronavirus în afara locului de muncă. Medicul Renata Zabelinsky o contrazice pe ministra Sănătății și spune că instituția în care lucrează este una specifică, cu pacienți care nu pot respecta măsurile de precauție, și care nu sunt transferați în alte spitale, dacă se constată că au contractat virusul. „Ministerul Sănătății trebuie să-i protejeze, să-i stimuleze pe medici, dar nu să-i distrugă psihic”, scria medicul pe pagina sa de Facebook.            

VIDEO // Cum ajung conaționalii noștri acasă pe timp de pandemie. Moldoveni de la Londra, blocați pe aeroportul din București

O altă știre populară a acumulat 15.300 de vizualizări și se referă la modalitățile prin care conaționalii noștri ajung acasă pe timp de pandemie.

Circa 30 de mldoveni care reveneau în aprilie 2020 din Marea Britanie în Republica Moldova au rămas blocați pentru câteva zile pe aeroportul Henri Coandă din București. Anatolie Patrașcu, consulul Republicii Moldova la București, le-a declarat că nu poate să-i ajute cu nimic în următoarele două zile. Sergiu Sângereanu, unul dintre moldovenii blocați în Otopeni, ne-a comunicat că a urmat exemplul altor conaționali de-ai săi care au ajuns din Londra la București, iar de acolo s-au deplasat cu taxiul până la punctul de trecere a frontierei Albița-Leușeni. Bărbatul ne-a mai comunicat că a stat deja 14 zile în carantină și se simte bine. A decis să revină în Republica Moldova deoarece șeful de la întreprinderea unde lucra i-a comunicat că nu va activa timp de trei luni și el nu ar fi avut cu ce să achite chiria.

Primăria unui sat dintr-un raion afectat de Covid-19 și-a procurat automobil de 17 mii de euro

O altă știre populară în 2020 s-a referit la procurarea, în plină pandemie, a unui automobil de 17 mii de euro de către o primărie din sudul țării. Știrea a acumulat aproape 15.000 de vizualizări și a fost preluată de cinci medii de informare.

În plină criză pandemică, Primăria satului Brânza din raionul Cahul, raion în care au fost înregistrate zeci de cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus, a achiziționat recent un automobil de serviciu pentru edilul localității, în sumă de 340 de mii de lei, echivalentul a circa 17 mii de euro. Contractul de achiziție a fost semnat la data de 26 martie 2020 cu SA Integral Auto, o întreprindere din Cahul, acesta fiind singurul agent economic participant la licitație.

Mariana Colun
11/01/2021Become a Patron!

TestRapid

Comentarii