Din culisele protestelor Partidului Şor: cămătarul negru de la Străşeni

Julieta Saviţchi
10/10/2022
Captură video ZdG

Un pensionar în vărstă de 77 ani din oraşul Străşeni, membru al Partidului Şor, este unul din activiştii formaţiunii, care mobilizează oamenii şi organizează plecările la protestele anti-guvernamentale de la Chişinău. Pensionarul se numeşte Constantin Boboglo şi este cunoscut în localitate drept „cămătarul negru”, după ce a împrumutat zeci de mii de euro cu dobândă exagerată, lăsând pe unii dintre debitori fără locuinţe.

Cine este Constantin Boboglo

Constantin Boboglo la corturi     Captură

Constantin Boboglo a fost surprins de mai multe ori printre protestatarii lui Şor din corturile instalate în faţa Parlamentului şi a Preşedinţiei, inclusiv în timp ce împărţea hrana. Bărbatul apare şi într-un video realizat de reporterii de la Ziarul de Gardă, în timp ce vine să ia mai multe ziare oferite de jurnalişti protestatarilor. Boboglo este cunoscut în orăşelul de corturi ca Nanu Costea, poreclă carem spun protestatarii, îi place mult.

Constantin Boboglo    Captură

Mai mulţi „protestatari” ne-au spus că au venit în Chişinău „să facă un ban”, fiindu-le promisă o remunerare de 2000 de lei pentru 24 de ore de aflare în cort. Aceştia au refuzat să vorbească la cameră, motivând că au fost somaţi să nu spună nimic, altfel nu vor fi plătiţi.

Oamenii din corturi ne-au spus că nu este chiar atât de simplu să ajungă în lista celor remuneraţi, pentru aceasta fiind necesare recomandări din partea persoanelor de încredere din Partidul Şor.

Printre „protestatari” l-am surprins pe Marin, un bărbat din Durleşti. Omul nu a putut să ne explice din ce considerente protestează pentru Şor: „Nu ştiu, să facă drumuri ca în Orhei”. Acesta ne-a declarat că a fost ajutat să câştige un ban în corturi de către fiul său, care locuieşte la Străşeni.

La uşa unui cort l-am întâlnit şi pe fiul lui Marin din Durleşti. Acesta a spus că a ajuns la protest fiind ajutat de un prieten, a stat o noapte şi urmează să mai stea încă una: „Aici dacă vrei stai, dacă nu, te duci acasă”.

Ulterior, l-am întâlnit pe Marin după protestul din corturi. Acesta ne-a dezvăluit că a primit banii din care şi-a procurat un telefon mobil. Apoi s-a dus să mai doarmă în corturi ca să mai câştige. Cu alţi pretinşi protestatari a decis „să ude” telefonul, pentru care a fost „sancţionat” – i s-a plătit doar jumătate din suma promisă.

Marin a spus că îl cunoaşte pe Constantin Boboglo, este din Străşeni, nu a observat ca să doarmă în cort, dar l-a văzut printre organizatori.

Constantin Boboglo devine agresiv atunci când protestatarii sunt filmaţi sau luaţi la întrebări de ce au venit să doarmă în corturi şi dacă li se plăteşte pentru că protestează.

Constantin Boboglo a candidat la alegerile locale din 2019 pentru un mandat de consilier raional, fiind al nouălea pe lista Partidului Şor, însă nu a reuşit să ajungă în consiliul raional Străşeni.

În lista electorală înregistrată la CEC în septembrie 2019, este indicat că Boboglo Constantin este membru al Partidului Şor, a fost sudor şi este pensionar.

Zeci de dosare civile cu sute de mii de lei

Pe agenda Judecătoriei Străşeni se află cel puţin 10 dosare civile în care Constantin Boboglo solicită încasarea datoriilor de la debitori. În cererile debitorilor figurează diferite sume, de la 400  la 5000 de euro.
Începând cu anul 2015, instanţa din Străşeni a pronunţat cel puţin 50 de hotărâri la plângerile Boboglo împotriva debitorilor săi, în majoritatea cazurilor, cu puţine excepţii, reclamantul având câştig de cauză.

 Cea mai mică sumă în dosarele civile ale lui Boboglo este de 120 de euro, iar cea mai mare, de 104.000 lei. Majoritatea debitorilor au achitat datoria către Constantin Boboglo, însă sumele reclamate de debitor reprezintă de cele mai multe ori dobânda calculată de acesta.

Schema lui Boboglo

Analiza hotărârilor de judecată în care Boboglo figurează în calitate de reclamant ne sugerează concluzia că acesta a organizat o afacere ilegală din cămătărie, câştigând bani frumoşi, însă fără a plăti impozite, afacerea nefiind înregistrată.

Constantin Boboglo a implementat şi o schemă. Persoana care se adresa după împrumut la Constantin Boboglo era impusă să semneze un contract care era autentificat la notar. Debitorul era obligat să lase gaj un imobil, legiferat la notar şi înregistrat la cadastru. Contractele semnate prevedeau returnarea împrumutului la o dată fixă, fără posibilitatea achitării în rate, dobânda solicitată fiind de cel puţin 3% lunar. La data indicată în contract, creditorul trebuia să achite integral datoria lui Boboglo plus dobânda calculată de acesta. Dacă persoana întârzia sau nu reuşea să achite dobânda, era acţionată în judecată, fiind impusă să achite pe de asupra taxa de stat şi cheltuielile de judecată.

De exemplu, în august 2022, o femeie a fost obligată de Judecătoria Străşeni să-i achite lui Boboglo împrumutul de 2900 euro, contractat în 2019, și dobânzi de întârziere în sumă de 1187,52 euro, plus cheltuielile de judecată de 2010 lei.

Ceban Alina a fost obligată de instanţă să-i ramburseze lui Boboglo un pretins împrumut de 60.000 de lei. Femeia a declarat că i-a rambursat suma în rate, însă acesta a ameninţat-o şi a impus-o să mai semneze o recipisă.

Ecaterina Sîli s-a înţeles, în 2006, cu Constantin Boboglo să-i împrumute 3500 de euro pentru ca soţul său să poată pleca la muncă peste hotare. Părţile au mers la notar şi au semnat un contract de împrumut, femeia lăsând gaj casa. Ecaterina spune că nu a mai luat banii de la creditor, deoarece soţul nu a mai putut pleca peste hotare.

În 2021, Ecaterina Sîli a descoperit că imobilul este înregistrat drept gaj la cadastru. Pentru că Boboglo nu a vrut să ridice gajul, Ecaterina Sîli s-a adresat în instanţă, unde pretinsul creditor a declarat că nu i-a fost rambursată datoria. Femeia a pierdut procesul de judecată.

În toamna anului 2020, Fiscul s-a apucat să numere banii din dosarele lui Boboglo, dar se pare că nu a mai dus treaba pănă la capăt. „Nu am plătit nimic la stat”, a recunoscut Constantin Boboglo.

Cum se justifică Constantin Boboglo: „Nu am băut şi nu am fumat”

Constantin Boboglo   Facebook.com

Solicitat de reporterii portalului Anticoruptie.md, Constantin Boboglo a declarat că nu mai împumută bani pentru că „datornicii sunt răi şi nu vor să întoarcă banii”. „Mă învinuesc că le-am luat casele. Dar nu eu le-am luat. Statul le-a luat pentru că au fost răi de datorie”, ne-a explicat cămătarul din Străşeni.

Totodată, bărbatul a recunoscut că nu a avut niciodată o afacere înregistrată şi nu a plătit impozite.

Întrebat dacă a lucrat sudor, Costantin Boboglo ne-a declarat că are „document”, dar a lucrat puţin timp, câteva luni în Ucraina.

Bărbatul nu a putut să ne răspundă exact la întrebarea cum a făcut atâţia bani, ca să poată oferi împrumuturi: „Nu am băut şi nu am fumat, aşa am strâns”.

Boboglo a fost mai rezervat atunci când a fost întrebat despre implicarea în protestele Partidului Şor: „Dar nu sunt eu membru de partid şi nu organizez eu asta. Preşedintele se ocupă. Eu sunt responsabil de un sector cu vreo 16 oameni, dar nu mă mai ocup. Nu-mi trebuie mie asta”.

Când i-am spus că l-am văzut şi avem poze cu el la corturi, Constantin Boboglo ne-a declarat că a fost o singură dată şi nu se mai duce pentru că a răcit. După care ne-a întrebat supărat: „Dacă m-aţi întrebat de una, de ce să mă întrebaţi de a doua? Ce-s cu întrebările acestea? Aveţi grijă ce veţi face la iarnă”. Şi a închis telefonul.

 

 

Portalul Anticoruptie.md este prima instituţie de presă care a scris că protestatarii aduşi de Partidul Şor la protestele anti-guvernamentale din centrul Capitalei sunt plătiţi. Anterior, portalul nostru a realizat un reportaj video despre cum participanţii la protestele Partidului Şor sunt aduşi organizat, cu transport gratuit, achitat de către Partidul Şor. Autocarele şi microbuzele sunt parcate la doua cartiere de la Parlament, pe strada Maria Cibotari sau Serghei Lazo. După ce sosesc toţi de prin raioane, oamenii sunt conduşi la locul unde urmează să se desfăşoare acţiunea de protest. De exemplu, la protestul de vinerea trecută au fost identificaţi locuitori din diferite raioane. Unii protestatari ne-au spus că sunt remuneraţi.

Ulterior şi alte instituţii mass-media au scris despre faptul că protestatarii sunt plătiţi şi au documentat fenomenul. Organele de drept, însă, continuă să tacă.

Investigația a fost realizată  în cadrul proiectului „Jurnalismul de investigație de calitate în interesul cetățeanului”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice cu sprijinul Fundației Soros Moldova. Punctul de vedere al autorului  nu coincide neapărat cu opinia Fundației. Autorul este responsabil pentru corectitudinea celor expuse.

Pentru a deconspira mai multe scheme de corupție și delapidare a banilor publici, încălcări ale drepturilor omului avem nevoie de susținere. Ne poți ajuta cu o contribuție pentru echipa Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova prin Patreon sau poți redirecționa anual 2% din impozitul pe venit, pentru jurnalismul de investigație, cod fiscal al Centrului de Investigații Jurnalistice – 1019620008889.

 

Julieta Saviţchi
10/10/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii