DUELUL SĂPTĂMÂNII// MAIA SANDU vs SERGHEI LAVROV

Anticoruptie.md
03/09/2022
Colaj CIJM, surse oficiale

Administrația de la Kremlin a încercat să joace în această săptămână cartea împăciuitorului, dar și pe cea a apărătorului zonei transnistrene. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a apostrofat autoritățile Republicii Moldova că nu ar accepta dialogul cu pretinsul lider de la Tiraspol, situația din regiune s-ar fi complicat, iar etnicii ruși ar fi strâmtorați.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a calificat declarațiile lui Lavrov ca fiind tentative de destabilizare și manipulare.

„Rezolvarea conflictului transnistrean poate fi făcută doar pe cale pașnică și diplomatică, domnul Lavrov știe, pentru că am discutat în formatul 5+2. Repet, toate aceste declarații sunt declarații care manipulează și care vor să destabilizeze situația în Republica Moldova”, a comentat șefa statului pentru ProTV Chișinău.

În cadrul unui forum, care a avut loc la Moscova și a fost transmis de televiziunile de propagandă rusești, Lavrov i-a reproșat președintelui Maia Sandu că ar neglija invitațiile la discuții, lansate de pretinsul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, iar acest lucru ar putea provoca tensiuni. Totodată, șeful diplomației ruse a lăsat să se înțeleagă că drepturile etnicilor ruși nu ar fi respectate.  

Declarațiile lui Serghei Lavrov au fost comentate și de ministrul de Externe, Nicu Popescu. Oficialul l-a convocat joi pe însărcinatul cu afaceri al Federației Ruse la Chișinău „pentru clarificarea celor expuse de către șeful diplomației ruse și exprimarea poziției autorităților de la Chișinău”.

„Legislația Republicii Moldova garantează drepturile și libertățile fundamentale ale omului, iar vorbitorilor de limbă rusă, ucraineană, găgăuză, bulgară și ai altor minorități etnice le sunt respectate drepturile în conformitate cu principiile democratice”, se menționează într-un comunicat al Ministerului de Externe emis după discuții.

În notă se menționează și faptul că Republica Moldova își reconfirmă „atașamentul pentru metodele pașnice, diplomatice și bazate pe dialog, atât pentru reintegrarea țării, cât și în dialogul cu Federația Rusă privind retragerea trupelor ruse staționate ilegal pe teritoriul Moldovei”.

 

Anticoruptie.md
03/09/2022Follow us on Telegram

Comentarii