Favoriții și „oile negre” ale fostei șefe de la ANI, Rodica Antoci

Tatiana Gherța
19/05/2023
Sursa: arhiva Președinției

Scandalurile care au marcat șefia Rodicăi Antoci la Autoritatea Națională de Integritate (ANI) nu s-au epuizat. Pe rolul instanțelor rămân dosare în care fosta conducere a contestat decizii luate în urma plângerilor angajaților instituției. Astfel,  ANI a chemat în judecată  Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității, care a constatat faptul discriminării la locul de muncă a inspectorului de integritate, Ion Nicolaev. Recent, Curtea de Apel Chișinău a declarat inadmisibil apelul formulat de ANI, menținând hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, care i-a dat dreptate Consiliului. Inspectorul de integritate, Ion Nicolaev, de la care a pornit procesul, a declarat pentru Anticoruptie.md că deciziile Consiliului de Egalitate trebuie analizate, iar dacă a fost admisă o greșeală să fie recunoscută, dar nu contestată în instanță. Conflictul rece între Rodica Antoci și unii angajați au dus la repartizarea neuniformă a dosarelor. Conform portalului vreauinfo.md, pe parcursul primului trimestru al anului 2022, 10 inspectori din 25 nu au primit în gestiune niciun dosar.  

Conflictul a luat amploare acum doi ani, atunci când inspectorul superior de integritate împuternicit cu atribuții de control și organizarea activității Inspectoratului de integritate, Ion Nicolaev, a recomandat fostei conduceri să promoveze în funcție mai mulți inspectori de integritate. Propunerile însă nu au fost acceptate. Chiar și Nicolaev, deși a obținut în urma evaluării performanțelor profesionale calificativul „foarte bine”, nu a fost promovat. Drept urmare s-a adresat Consiliului pentru Egalitate și a solicitat constatarea faptului că prin nepromovarea sa în funcție superioară a fost discriminat în câmpul muncii.

La 21 februarie 2021, Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării a constatat încălcarea și a solicitat instituției să revizuiască decizia de nepromovare a inspectorului Ion Nicolaev. Decizia Consiliului a venit la câteva săptămâni distanță de la soluționarea pe interior a problemei. Mai exact, președinta de atunci a autorității, Rodica Antoci, l-a numit, totuși,  pe Ion Nicolaev în funcția de inspector de integritate principal. ANI a contestat decizia Consiliului în instanță, acțiunea însă a fost respinsă ca neîntemeiată întrucât nu a fost depusă în termenul stabilit. Aceeași soartă a avut-o și cererea în instanța de apel, iar acum ANI a atacat-o cu recurs la Curtea Supremă de Justiție.

Odată cu plecarea Rodicăi Antoci de la conducere, lucrurile pe interior s-au schimbat, spune Nicolaev.

„Ei au contestat decizia Consiliului, dar decizia a rămas definitivă. Din moment ce ei au contestat, eu nici nu m-am prezentat în instanță pentru că doamna Antoci nu mai este, nu mai este persoana care să-mi facă ceva rău. Acum totul e normal. Consider că lucururile s-au schimbat spre bine în interiorul autorității. În acest moment nu sunt obiecții la acest capitol”, a menționat inspectorul de integritate pentru Anticoruptie.md.

Potrivit lui Nicolaev aceasta nu este prima „ilegalitate” a fostei conduceri ANI pe care a scos-o la suprafață. Nicolaev a specificat într-o plângere adresată Consiliului de discriminare că nu i s-a achitat salariu pe potriva obligațiilor stipulate în fișa de post. Totodată, a continuat cu plângeri și în instanță pentru că nu i s-a oferit concediu pentru scrierea tezei de master și că nu i-au fost oferiți 16 mii de lei în urma infectării la locul de muncă cu COVID-19.

Rodica Antoci a negat de fiecare dată învinuirile care i s-au adus.

Prin intermediul portalului vreauinfo.md, conform Legii nr. 982/2000 privind accesul la informație, am solictat lista nominală a inspectorilor de integritate, cu numărul de dosare monitorizate de aceștia, în primul trimestru al anului 2022, atunci când în funcție era Rodica Antoci. Astfel, din cei 25 de angajați, doar 15 au preluat dosare, acestea fiind repartizate destul de neuniform. Cele mai multe, câte șase la număr, au revenit inspectorilor Natalia Ivanov și Victoria Butușanu, urmate de Ada Griciuc și Sergiu Hîncu, cu câte 5 dosare. Inspectorilor Ion Nicolaev și Arina Țigănaș le-au fost distribuite câte 4 dosare, Cristina Ciubotaru, Alexandru Stavinschi, Vitalie Pogribnoi și Irina Olărescu – câte 3, Vladislav Gorceac, Andrian Fetescu, Ion Crețu - câte 2, Victor Rența și Seghei Pleșca – câte 1. Ceilalți 10 inspectori de integritate nu au primit în gestiune niciun dosar.

Examinarea listei de procese verbale a mai developat un fenomen ciudat. În unele zile, sistemul de distribuire atribuia dosarele doar unui singur inspector de integritate. Astfel, în data de 4 ianuarie, cele două dosare i-au fost distribuite Cristinei Ciubotaru, iar în data de 5 ianurie și 10 ianuarie, toate cele patru dosare i-au fost repatizate inspectorului Natalia Ivanov.

Nicolaev speră că noul conducător al instituției va analiza mai întâi de toate deciziile luate de Consiliul pentru Egalitate și nu le va contesta, așa cum se făcea anterior.

„Consider că  deciziile luate de Consiliul de Egalitate nu trebuie să fie contestate de dragul contestării. Ele ar trebui să fie analizate, studiate și în cazul în care s-a admis o greșeală să fie recunoscută și să fie pus punct. Noi trebuie să avem curajul de a recunoaște și de a merge înainte”, a precizat Nicolaev.

Potrivit unui răspuns oferit de ANI portalului Anticoruptie.md,  la ora actuală se înregistrează 43 de funcții de inspector de integritate, dintre care 12 sunt vacante, iar altele 5 sunt anunțate în concursul aflat în derulare.

„Conceptul carierei inspectorului de integritate prevede creșterea graduală în funcție a inspectorului, astfel încât, pentru completare, sunt doar 2 funcții vacante de inspector de integritate, celelalte fiind funcții de inspector de integritate superior și inspector de integritate principal. Mișcări în ierarhia funcției de inspector de integritate la moment sunt imposibile, așa cum situația fiecărui funcționar din această categorie de angajați a fost minuțios studiată după evaluarea performanțelor profesionale pentru anul 2022 și, respectiv, au fost realizate promovările posibile”, a concluzionat ANI.

Momentan, potrivit Legii cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public, „funcţionarul public poate fi promovat într-o funcţie publică imediat superioară dacă a obţinut calificativul „foarte bine” la ultima evaluare semestrială. Nu poate fi promovat funcţionarul public care are sancţiuni disciplinare nestinse. În situaţia în care doi sau mai mulţi funcţionari publici îndeplinesc condiţiile promovării într-o funcţie publică superioară, selecţia se face pe bază de concurs”.

 

Acest material este realizat în cadrul campaniei de promovare organizată de către A.O. „Juriștii pentru Drepturile Omului” și este parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, Ambasada Britanică și implementat de Internews în Moldova și Freedom House, care are ca scop promovarea dezvoltării mass media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice. Conținutul acestui material nu reflectă în mod necesar viziunea Ambasadei Britanice, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.

Tatiana Gherța
19/05/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii