INTERVIU// Ion Xenofontov: Există multe asemănări între războiul sovieto-afgan și cel declanșat de Rusia în Ucraina

Mădălin Necșuțu
25/03/2022

După războiul din Georgia din 2008, oficialii ruși au promis că vor reforma armata din temelii, dar astăzi mulți experți militari, dar și foști combatanți în Armata Sovietică, sunt de părere că mai degrabă Rusia luptă în Ucraina după aceleași tactici ca acum peste trei decenii, doar că militarii ruși folosesc astăzi armament mai sofisticat.

Veridica.ro a stat de vorbă cu istoricul și cercetătorul militar de la Chișinău, Ion Xenofontov, pentru a vedea care sunt asemănările și diferențele dintre cele două războaie purtate de URSS și succesorul său legal, Rusia. Xenofontov este doctor în istorie al Universității Babeș-Bolyai din Cluj și cercetător militar al Academiei Militare a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun” din Chișinău. El a scris mai multe cărți dedicate tematicii războiului sovieto-afgan. Conflictul a avut un impact semnificativ asupra fostei Republici Sovietice Socialiste Moldovenești: peste zece mii de locuitori ai acesteia au luptat în Afghanistan și mai mult de trei sute și-au pierdut viața în război.

Veridica: Cu ce se diferențiază și cu ce se aseamănă războiul pe care Rusia îl poartă astăzi în Ucraina față de cel purtat de defuncta Uniune Sovietică în Afghanistan acum mai bine de 30 de ani? Vedem că și atunci URSS-ul a trimis pe front tineri de 18 și la fel face și acum în Ucraina?

Ion Xenofontov: Văd foarte multe asemănări între războiul sovieto-afgan, care a fost cel mai extins din perioada sovietică, pe aproape o decadă, și cel declanșat de Rusia în Ucraina pe 24 februarie. Ca și atunci, în prezent sunt mobilizați tineri de 18 – 19 ani cu o pregătire militară precară, dar și ideologică și motivațională foarte slabă.

Totuși, în perioada sovietică, tinerii treceau printr-o serie de lecții patriotice în școală. Li se vorbea despre cel de-Al Doilea Război Mondial, astfel că la nivel de subconștient erau cumva pregătiți în eventualitatea declanșării unui război.

În prezent, eu cred că Federația Rusă nu a pregătit nici cetățenii săi, dar nici pe tinerii recruți pentru o eventuală escaladare a războiului din Ucraina.

Acest conflict armat este perceput la nivelul populației de rând din Rusia ca un războiul între slavi. Un conflict fratricid. Vedem astăzi multe imagini cu tineri militari ruși care sunt capturați de structurile militare ale Ucrainei și sunt demoralizați. Ei nu știu în ce spațiu au ajuns și spun că li s-au transmis de către superiori informații false despre unde urmau să fie trimiși.

Acestea toate sunt conexiuni cu războiul din Afghanistan, deoarece și atunci existau tineri din armata URSS-ului care nu știau, cel puțin în prima fază a războiul, în ce țară au ajuns și cu cine trebuie să lupte.

Continuare pe Veridica.ro

Mădălin Necșuțu
25/03/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii