INTERVIU// Jurnalistul Financiar Times, John Lloyd: „Rusia nu a renunțat niciodată la ambiția de a fi din nou în control”

Mădălin Necșuțu
24/09/2021

Rusia încearcă să își recâștige influența în fostul său imperiu est-european prin răspândirea de fake news, trafic de influență și mijloace de influențare a adversarului, crede jurnalistul Financial Times, John Lloyd. Fostul corespondent la Moscova a vorbit într-un interviu pentru portalul Veridica.ro despre modul în care Moscova încearcă să își atingă obiectivele de politică externă prin intermediul propagandei.

VERIDICA: Cât de semnificativă este astăzi influența Rusiei în Europa de est?

John Lloyd: Cred că este semnificativă. De exemplu, acum rușii au o bază foarte mare în Praga, în Republica Cehă. Sunt foarte activi în locurile pe care le controlau în totalitate pe vremea Uniunii Sovietice. 

Cred că Rusia nu a renunțat niciodată la ambiția de a fi din nou în control, dar prin mijloace diferite. Înainte, controlul era militar și politic, acum folosesc pe de-o parte știri false, pe de alta trafic de influență și mijloace de influențare a indivizilor. Un exemplu în acest sens este președintele Republicii Cehe, Milos Zeman, care este foarte atașat de Rusia.

Nu este, de altfel, singurul cu astfel de sentimente, dar vocea sa este una distinctă. Mai sunt și alții care cred că Rusia este o putere care trebuie cultivată, dacă nu chiar îndrăgită de-a dreptul.

Cu toate acestea, au întâmpinat și multă rezistență, mai ales din partea unor țări ca Polonia și, cel puțin într-o oarecare măsură, din partea unora ca România. Neîncrederea acestor țări față de Rusia își are rădăcinile în memoria celor întâmplate în timpul Celui de-Al Doilea Război Mondial, și chiar dinainte, și mai ales, din cauza rolului jucat de Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece.

Amintirile sunt dureroase. Și, oricât ar încerca Rusia, acțiunile sale vor fi limitate de acestea.

VERIDICA: După părerea dumneavoastră, care sunt obiectivele principale ale Rusiei în această regiune și în ce măsură ajută știrile false și propaganda la atingerea obiectivelor de pe agenda politică a Moscovei?

John Lloyd: Este dificil de spus despre știrile false, dacă e să începem cu acestea. Pentru că știrile false sunt inserate în conversațiile tuturor statelor. Și aici vorbim și despre țările din Europa de vest, despre Statele Unite și altele. Sunt incorporate în aceste narațiuni, care sunt false și uneori promovate cu mult succes pe rețelele sociale și chiar pe cele convenționale, adică televiziuni și uneori ziare și reviste.

Ei au „Russia Today”, canalul care nu cred că are neapărat o mare influență, dar este cu siguranță o voce care se aude zilnic relatând știrile într-un fel care servește Rusiei.

Nu înseamnă că nu sunt deloc bune. Unele reportaje ale canalului sunt chiar bune, dar întotdeauna, la un moment dat, iau acea turnură către interesul pe care îl au.

De exemplu, când avionul malaiezian a fost doborât deasupra Ucrainei, acum cinci ani, RT a preluat imediat narațiunea promovată de Kremlin. Au fost, de fapt, mai multe astfel de narațiuni în sensul ăsta, inclusiv cele care spuneau că CIA a doborât avionul sau că fusese pusă o bombă sub un scaun, și așa mai departe.

Orice, mai puțin adevărul, și anume că o unitate militară rusească a lansat racheta care a doborât avionul. Dar probele au arătat clar că a fost vorba despre o unitate rusească. În acea perioadă de criză pentru Rusia din punct de vedere al încrederii și credibilității, RT a anunțat la fațada obiectivității și a prezentat pur și simplu minciunile Kremlinului.

Așadar, nu există îndoieli cu privire la cine e șeful și fațada obiectivității pe care o afișează.

VERIDICA: Dacă ar fi să facem o comparație între cât cheltuie Rusia cu propaganda și cât cheltuie UE să o demonteze, cam care ar fi raportul?

John Lloyd: Nu știu exact care sunt cifrele, dar cred că Rusia cheltuiește mai mult. Este clar că pentru Rusia e mai importantă dezinformarea decât e pentru UE să o combată.

Poate pentru că UE consideră că nu contează așa de mult, că oamenii nu vor crede. Sau dacă cred, vor crede în mica măsură. De fapt, mulți cred narațiunile și asta nu neapărat pentru că ar fi pro-Rusia, ci pentru că narațiunile sunt destul de convingător concepute, după cum spuneam mai devreme. Unele dintre poveștile pe care le spun sunt destul de convingătoare.

Deci da, cred că ar trebui să depună un pic mai mult efort să demonteze astfel de știri false.

Continuare pe Veridica.ro

Mădălin Necșuțu
24/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii