Monitoring // Lipsă de transparență în activitatea Primăriei și a Consiliului orășenesc Rezina

Tudor Iaşcenco
11/12/2020
Poză-simbol. Foto: moldovenii.md

În cadrul proiectului „Anticorupție și integritate“, implementat în 2020, Asociația Obștească Nufărul, în parteneriat cu săptămânalul CUVÂNTUL, utilizând diverse instrumente, au monitorizat activitatea Primăriei și a Consiliului Orășenesc Rezina în următoarele domenii:

• Asigurarea accesului la informaţii şi transparenţa decizională;

• Planificarea și realizarea achiziţiilor publice;

• Înregistrarea și examinarea petițiilor.

Constatări pozitive, dar și rezerve 

În urma monitorizării, s-a constatat că Primăria Rezina asigură accesul la informație prin intermediul paginii web și panoului de informare. Pagina web conține 9 rubrici cu 33 de subrubrici. La rubricile care vizează transparența sunt plasate o serie de informații importante, inclusiv despre aparatul primarului și dispoziţiile emise de dumnealui, bugetul orașului, ordinea primirii cetăţenilor în audiență, componența Consiliului Orăşenesc şi deciziile acestuia, planificarea și realizarea achizițiilor publice; serviciile prestate și modelele de cereri, diverse anunțuri. Dar nu la toate rubricile informația este actualizată operativ.  

Primăria Rezina dispune şi de două panouri informative, unul la intrare în clădire şi altul în incinta Primăriei. Informația plasată pe acestea deseori este învechită, nefiind actualizată operativ. Panoul de la intrare are un spațiu mic pentru plasarea informației.  

Activitatea Primăriei Rezina în domeniul asigurării accesului la informaţii şi transparenţa decizională a servit drept temă de discuţii în cadrul cafenelelor publice, dar şi a chestionării cetăţenilor. Participanţii la aceste acţiuni au venit cu multe idei şi propuneri interesante, care au fost transmise administrației oraşului spre analiză şi implementare.

În opinia rezinenilor, pagina web a administraţiei oraşului ar trebui trecută pe o platformă nouă şi să ofere cetăţenilor mai multe posibilităţi de interacţiune, informaţii operative despre viaţa şi activitatea comunei, convocarea şi agendele ședințelor comisiilor consultative și Consiliului Orășenesc, proiectele deciziilor, documentele aferente lor, deciziile aprobate, dar și informaţii despre realizarea lor, despre modalitățile de tratare a conflictelor de interese, achiziţiile publice, controlul şi auditul intern, administrarea patrimoniului și mijloacelor publice.

În opinia rezinenilor, este foarte important ca în pagina respectivă să fie afişate informaţii despre evenimentele care au loc în urbe, declaraţiile de venituri şi interese ale demnitarilor şi funcţionarilor Primăriei, consilierilor locali, activităţile lor cu cetăţenii; să existe posibilitatea ca cetăţenii să adreseze întrebări acestora şi să primească operativ răspunsuri. O transparenţă largă a activităţii autorităţilor publice din oraş ar fi şi o garanţie a reducerii nivelului corupţiei, diverselor abuzuri şi administrării eficiente a finanţelor şi patrimoniului public, au menţionat participanţii la cafenelele publice şi chestionarea cetăţenilor comunei, desfăşurate în cadrul proiectului. 

Rezinenii sunt nemulțumiți de prestația aleșilor locali

“Un scop aparte a fost să se afle ce cred alegătorii despre aleşii locali şi cum apreciază activitatea lor, spune Liuba Stavinschi, preşedinta AO “Nufărul”. Sondajul a fost realizat în perioada iunie – august 2020, în baza unui chestionar anonim, fiind intervievate 350 de persoane. Activitatea a fost desfășurată cu ajutorul a 44 de voluntari. 

Potrivit respondenţilor, ei cunosc destul de bine consilierii orăşeneşti şi cum aceştea sunt remuneraţi (informaţii mediatizate mult de mass-media din teritoriu), însă cunoştinţele cetăţenilor sunt foarte modeste atunci când vine vorba despre deciziile luate de consilieri. Doar 30% din persoanele chestionate au susţinut că ştiu ce decizii adoptă consilierii. Faptul denotă că, consilierii locali trebuie să fie mai aproape de locuitorii oraşului şi să-i informeze permanent despre activitatea lor, dar şi să cunoască doleanţele, necesităţile oamenilor”, spune dna Stavinschi.

Solicitaţi să aprecieze activitatea Consiliului Orăşenesc (cu note de la 1 la 5), respondenţii au fost destul de critici, oferind Consiliului la capitolul transparenţă 2,8 puncte, la receptivitate, deschidere spre comunicare cu cetățenii – 2,2 puncte, iar la profesionalismul acestora – doar 2,1 puncte din 5 posibile. Aceste cifre demonstrează că actuala componenţă a Consiliului Orăşenesc are la ce medita şi destule rezerve pentru a-şi face cu succes datoria asumată faţă de alegători. 

Respondenţii s-au referit şi la cauzele acestei situaţii: formaţiunile politice au adus în Consiliul Orășenesc şi persoane întâmplătoare, nepregătite pentru o asemenea activitate, urmărind mai degrabă scopul să promoveze nişte interese personale și de grup, dar nu cele publice. Din aceste considerente, o parte din consilieri nu participă activ la elaborarea şi dezbaterea proiectelor de decizii, evită să se întâlnească şi să conlucreze cu alegătorii. 

În opinia mai multor rezineni implicaţi în activităţile desfăşurate în cadrul proiectului, în viitor ar fi rezonabil de redus numărul consilierilor, cei care nemotivat lipsesc de la şedinţele comisiilor de specialitate, ale Consiliului, nu participă la elaborarea şi dezbaterile proiectelor decizii ar trebui lipsiţi total sau parţial de remunerare. Ar fi bine ca majoritatea consilierilor să fie implicaţi în procesul de moderare a şedinţelor Consiliului, dar nu doar 1-2 persoane. 

Solicitați să-și expună opiniile și vizavi de Primăria Rezina, respondenții chestionarului au apreciat activitatea primarului în medie cu 3,5 puncte, nivelul de transparență în activitatea instituției – cu 3.1 puncte, iar măsurile anticorupţie întreprinse – cu 2,5 puncte. Aceste note demonstrează că Primăria are destule rezerve pentru a îmbunătăți situația în domeniile de referință.

 Participanții la cafenelele publice și chestionare au semnalat că în procesul de elaborare și adoptare a deciziilor unii consilieri businessmeni încearcă să-și promoveze propriile interese; că uneori nu se respectă cerinţele de angajare prin concurs a specialiștilor și factorilor de decizie etc. Mai mulți rezineni sunt de părerea că formațiunile politice ar trebui să ia o atitudine mai critică și responsabilă față de selectarea viitorilor consilieri ținând cont de integritatea și autoritatea, profesionalismul şi experienţa acestora. 

Implicarea cetățenilor în procesul decizional

Implicarea cetățenilor în procesul decizional este o altă problemă proprie autorităților publice din Rezina. Doar fiecare al cincilea respondent a menționat că a participat la şedinţele Consiliului Local şi fiecare al şaselea – la şedinţele Primăriei. Circa jumătate din respondenţii care au participat la şedinţe susţin că au avut acces la proiectele agendelor şi deciziilor şi au venit cu propuneri la subiectele puse în discuţie. Este vorba despre funcţionarea transportului public în suburbiile oraşului, ajutorul social pentru persoanele vulnerabile, problema animalelor fără adăpost, construcţia stadionului, finanţarea / reparaţia grădiniţelor, efectuarea achiziţiilor publice ș.a.

Cât privește relațiile dintre autorități și cetățeni, participanții la cafenelele publice, chestionare, dezbaterile desfășurate în mai multe colective de muncă au propus că ar fi bine de fondat un ghișeu unic pentru soluționarea petițiilor cetățenilor, cu o platformă care ar permite depunerea petițiilor online, modernizarea paginii web (spațiu pentru întrebări, răspunsuri, comentarii, informații operative),  plasarea pe pagina web a rapoartelor anuale de activitate ale Primăriei și Consiliului Orășenesc; consultările cu cetățenii pe problemele prioritare etc.

„Anticorupție și integritate“ a fost o componentă a proiectului „Consolidarea statului democratic de drept: contribuţia societăţii civile” susţinut financiar de Ambasada Regatului Ţărilor de Jos (programul de granturi mici al Transparency International – Moldova“.

Tudor Iaşcenco
11/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii