Parchetul European: Laura Codruţa Kovesi, cele mai multe voturi în Comisia de libertăţi civile a Parlamentului European

Anticoruptie.md
27/02/2019
Foto: cotidianul.ro

Fosta şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) din România, Laura Codruţa Kovesi, a obţinut miercuri cele mai multe voturi în Comisia LIBE a Parlamentului European, după audierile de marţi pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef al Parchetului European. Laura Codruţa Kovesi a primit 26 de voturi, fiind urmată de candidatul francez Jean-Francois Bohnert, cu 22 de voturi, şi de candidatul german Andres Ritter, cu un vot, a anunţat Comisia de libertăţi civile (LIBE) pe contul său de Twitter. În votul de marţi din Comisia pentru control bugetar (CONT), Laura Codruţa Kovesi a primit 12 voturi, fiind urmată de Jean-Francois Bohnert, cu 11 voturi, şi de Andres Ritter, cu un vot.

Laura Codruţa Kovesi, Jean-Francois Bohnert şi Andres Ritter au fost audiaţi marţi de comisiile reunite pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) şi control bugetar (CONT) ale Parlamentului European, pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef european. Propunerea celor două comisii va fi acum trimisă Conferinţei Preşedinţilor şi preşedintelui PE, Antonio Tajani.

În ce privește întrebarea privind revocarea sa de procuror-șef al DNA, care i-a fost adresată în cadrul audierilor, Kovesi a declarat: „În Aceasta a venit ca urmare a unei decizii a Curţii Constituţionale (CC), în care nu am fost parte în proces. CC a judecat un conflict între preşedintele României şi Guvernul României şi ministrul Justiţiei”.

„Eu nu am fost citată în această procedură, nu am avut posibilitatea de a mă apăra şi nu am avut posibilitatea de a face un recurs. Din acest motiv, am trimis o plângere la CEDO, care a trecut de filtru şi urmează să vedem ce decizie se va lua. Menţionez că plângerea vizează chestiuni de principiu, dacă procurorii în România mai sunt independenţi şi dacă atunci când revoci un procuror-şef din funcţia de conducere acest lucru se poate face de CC”, a adăugat ea.

Anticoruptie.md
27/02/2019

Comentarii