ANALIZĂ// Partidul de guvernământ din Moldova adoptă o poziție populistă înainte de alegeri

Anticoruptie.md
31/10/2018
Foto: BIRN

După dezacorduri cu UE, Partidul Democrat din Moldova a adoptat o poziție pronunțat populist-naționalistă înaintea alegerilor din februarie - și ar putea chiar să recurgă la o alianță post-electorală cu forțele politice pro-ruse. Moldova se află la o răscruce de drumuri și se confruntă cu o provocare majoră fie pentru a-și menține cursul proeuropean, fie pentru a reveni în brațele Rusiei după alegerile parlamentare de la începutul anului viitor, se arată într-o analiză publicată de portalul Balkan Insight. 

În ultimul an, conducerea partidului de guvernământ, nominal proeuropean - Partidul Democrat din Moldova - a adoptat noi măsuri și strategii, schimbându-și poziția politică și lăsând deschisă opțiunea de a negocia și cu Occidentul și cu Estul.

Mulți experți se tem de scenariul unei alianțe postelectorale dintre Partidul Democrat și forțele pro-ruse care va pune capăt sau chiar va distruge relațiile cu UE, după ce Moldova a semnat în 2014 un Acord de Asociere cu blocul european. În această perioadă, Bruxelles-ul și-a pierdut încrederea în intențiile Partidului Democrat de a reforma țara pe linii democratice, conform principiilor statului de drept.

Partidul Democrat se află în proces de rebranding ideologic, trecând de la o poziție proeuropeană la o poziție "pro-Moldova", cu unele elemente populisto-naționaliste. Această perspectivă politică în schimbare a fost semnalată de liderul partidului, Vlad Plahotniuc, o persoană cu o carismă redusă, dar un om de afaceri și politician foarte puternic și temut în Moldova.

"De prea mult timp Moldova a așteptat ca altcineva să își construiască viitorul, din afara țării", a declarat Plahotniuc într-un miting electoral care a avut loc în data de 21 octombrie în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău.

El a argumentat că "acum moldovenii sunt gata și dispuși să-și construiască viitorul cu propriile mâini, dar pentru aceasta, ei au nevoie de politicieni care să lucreze pentru ca țara să le ofere stabilitate, siguranță și încredere față de mâine". Analiștii politici văd această schimbare în doctrina Partidului Democrat, ca semn al unei tranziții spre autocrație.

"Nu numai că [Plahotniuc] și-a eliminat componenta pro-europeană, ci transformă Partidul Democrat într-un partid corporativ a cărui misiune nu este de a participa la un joc democratic, ci de a stabili un fel de hegemonie asupra vieții publice și asupra tuturor deciziilor luate de stat ", a declarat pentru BIRN Igor Munteanu, directorul think-tank-ului IDIS Viitorul din Chișinău.

Progres economic, democrația în regres

Partidul Democrat este responsabil, fără îndoială, de redresarea economică a țării. Exporturile în UE au atins, în ultimii ani, pragul de aproximativ 67% din total, după embargoul economic rus din 2013. De asemenea, FMI-ul a schimbat recent prognoza creșterii economice a țării la 3,8% până la sfârșitul anului 2018. Reformele în sectorul bancar au consolidat controlul statului și au asigurat transparența acționariatului, oferind o perspectivă mai clară investitorilor străini precum Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Banca Transilvania din România și fondul de investiții ucrainean Horizon Capital.

De asemenea, rata de schimb a monedei naționale s-a îmbunătățit după scăderea extremă care a urmat "marelui furt" de 1 miliard de dolari US din sistemul bancar al Moldovei în 2014, precum și a scandalului „Spălătoria Rusească”, în care au fost spălate peste 20 de miliarde de dolari, într-o schemă complexă care a implicat judecători corupți și activități bancare suspecte, chiar sub nasul autorităților moldovene.

Între timp, însă, Moldova a înregistrat o scădere treptată a standardelor democratice în ceea ce privește pluralismul politic și un set de reguli electorale și politice oneste. Raportul Națiuni în Tranzit 2018, publicat de Freedom House descrie țara ca fiind condusă de un "regim hibrid".

Raportul Freedom House a menționat, de asemenea, "un acord tacit între PD (Partidul Democrat) și PSRM prin imitarea unei lupte geopolitice" pentru a distrage atenția față de problemele reale ale țării, cum ar fi sărăcia, corupția, emigrația, lipsa de locuri de muncă și venituri scăzute.

În iulie 2017, Partidul Democrat și socialiștii pro-ruși au votat împreună în favoarea schimbării sistemului electoral de la un sistem proporțional la un sistem mixt. Acesta a fost primul incident care a provocat îngrijorarea la Bruxelles. Comisia de la Veneția a Consiliului Europei a recomandat o reanalizare a decizie, considerând că Moldova nu a fost pregătită pentru schimbare la acest ciclu de alegeri parlamentare. Cu toate acestea, Partidul Democrat a declarat că decizia aparține de drept doar Republicii Moldova și nimeni nu ar trebui să intervină în acest proces.

Cea de-a doua lovitură care a afectat relațiile UE-Moldova a avut loc în iunie 2018, când instanța de judecată, bănuită a fi controlată politic de putere, a decis să anuleze rezultatul alegerilor pentru postul de primar de Chișinău, câștigată corect, în opinia observatorilor internaționali, de către Andrei Năstase, liderul PPDA.

Curând după aceea a apărut o nouă amenințare la adresa acestor relații, când Partidul Democrat a inițiat și a votat o reformă fiscală controversată, care va permite celor care au venituri ilegale să legalizeze banii pentru o taxă de trei la sută. O altă lege care permite străinilor să obțină cetățenia moldovenească pentru 100 000 de euro sau o investiție de 250 000 de euro în Moldova a generat, de asemenea, îngrijorare în Occident.

Pentru motivele expuse mai sus, Comisia Europeană, după presiunea exercitată de Parlamentul European, a decis suspendarea unui ajutor macrofinanciar de 100 de milioane de euro pentru Moldova până după alegerile parlamentare din februarie 2019. Bruxellesul a criticat lipsa voinței politice din partea partidului de guvernământ de a reforma justiția și de a depolitiza instituțiile statului.

Antreprenorul politic acumulează influență

Munteanu a susținut că Partidul Democrat folosește tehnici de management a afacerilor pentru a-și consolida poziția asupra țării. "Pentru Plahotniuc și pentru acoliții săi, politica este o afacere. Este modelul tipic al unui antreprenor politic - cel care încearcă să acumuleze mai multă influență și control asupra mediului din jurul său, fără nici o răspundere democratică și transparență", a spus analistul.

Munteanu a mai spus că Partidul Democrat și-a ars toate punțile cu Bruxelles-ul și că acum depune toate eforturile pentru a lăsa toate opțiunile sale politice deschise, inclusiv o potențială alianță cu forțele pro-ruse. "PD a fost întotdeauna în fruntea acestor parteneriate politice cu PSRM și Partidul Shor [pro-rus]. Ambele sunt subproduse politice ale PD, fiind folosite de mai multe ori când PD a avut nevoie să le implice în diverse manipulări ori manevre legislative și electorale", a afirmat el.

Analistul politic, Ion Tabarta, a declarat pentru BIRN că așa-zisa nouă ideologie pro-Moldova a Partidului Democrat ar putea să se dovedească a fi în concordanță cu ideile sovietice privind existența unei "naționalități moldovenești" distincte, separată de patrimoniul istoric și cultural românesc, chiar dacă marea majoritate a cetățenilor Republicii Moldova vorbesc limba română și au aceeași cultură ca și românii.

"PD este într-o căutare continuă a unei identități ideologice proprii. Acest partid este de mult timp un partid atipic pentru Moldova, în termeni de stânga și de dreapta. Putem spune că ruptura care separă partidele este una geopolitică: pro-rusă pe stânga aripa și partidele europene și pro-române pe dreapta ", a spus Tabarta.

El consideră că Partidul Democrat a eșuat în încercarea sa de a se prezenta drept principala forță politică pro-europeană pe eșichierul de dreapta, deoarece alegătorii de dreapta sunt ghidați de valori democratice, iar o parte sunt de asemenea în favoarea reunificării cu România, pe care partidul lui Plahotniuc nu o susține.

El a menționat că pentru electoratul de dreapta Partidul Democrat este "asociat cu sistemul oligarhic din Moldova". Tabarta a declarat că democrații sunt interesați să atragă atât alegătorii de stânga, cât și de dreapta, folosind mesaje populiste destinate oricărui tip de public.

"Cu toate acestea, PD nu are nici o șansă în ceea ce privește alegătorii care aparțin minorităților etnice ori alegătorii rusolingvi, care vor vota în mare măsură pentru PSRM", a adăugat el. Democrații încearcă să încheie acorduri cu noi aliați din străinătate, a continuat Tabarta.

"În general, PD nu a avut succes în relația sa cu Occidentul. În prezent, partidul nu este bine privit la Moscova, dar relația cu Turcia devine tot mai bună", a spus el. Expertul a explicat că, deși există un dezacord între socialiști și democrați cu privire la relațiile cu UE și Rusia, când vine vorba de Turcia, cele două părți vorbesc pe aceeași voce.

Ambele partide "vor încerca să găsească o soluție centristă" a modului în care se poziționează în legătură cu Bruxelles și Moscova, a prezis el.

Materialul a fost tradus după o analiză publicată de portalul de limbă engleză Balkan Insight și semnat de Mădălin Necșuțu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anticoruptie.md
31/10/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii