Peter Michalko: Relația cu UE în cadrul Acordului de Asociere nu este o relație de tip „pick and choose”

Mădălin Necșuțu
09/10/2018

Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, a declarat într-un interviu publicat de către portalul de limbă engleză Balkan Insight că UE privește cu îngrijorare la ultimele evoluții politice de Chișinău în privința respectării standardelor democratice.

„Uniunea Europeană a transmis chiar la nivel înalt în cursul ultimului an îngrijorarea cu privire la unele evoluții din Republica Moldova – în principal legate de democrație și stat de drept. Desigur avem în vedere cele trei aspecte de mare interes public – schimbarea sistemului electoral, anularea alegerilor pentru primarul Chișinăului și pachetul fiscal adoptat în iulie fără respectarea legislației transparenței și fără coordonare suficientă cu partenerii externi”, a declarat oficialul UE pentru Balkan Insight.

Peter Michalko a mai afirmat că aceste chestiuni nu sunt noi, ci vin pe fundalul unor degrădări mai vechi ale situației interne din R. Moldova.

„Dar trebuie să amintesc și că aceste evenimente vin pe fundalul unor mai vechi îngrijorări privind respectarea drepturilor omului, întărirea instituțiilor pentru lupta împotriva corupției, reforma întârziată a sectorului de justiție, șanse egale pentru partidele politice – inclusiv acces la finanțare și mass media, de-politizarea instituțiilor sau starea democrației locale”, potrivit ambasadorului UE la Chișinău.

El mai afirmat că așteaptă acțiuni concrete în cazul reformelor, nu doar declarații din partea Guvernului de la Chișinău.

„Dar ce așteptăm acum este în principal un semnal politic clar din partea autorităților și a partidelor la guvernare că agenda reformelor democratice este una actuală – și ne referim la acțiuni concrete, nu la declarații. Astfel de acțiuni concrete sunt, de exemplu, aducerea legislației fiscale în conformitate cu angajamentele luate in domeniul fiscal, anti-corupției, luptei împotriva spălării banilor”, a completat oficialul.

Progrese mici, reforme aleatorii

Oficialul european a mai spus că unele progrese făcute de autorități în sectorul financiar-bancar, energie, creșterea comerțului cu Uniunea Europeană, dar a criticat atitudinea selectivă a reformelor pe care guvernul actual le realizează.

„Dar relația cu UE în cadrul Acordului de Asociere nu este o relație de tip ”pick and choose” (culege și alege -n.r.), în care pot fi selectate domeniile în care se fac progrese, iar în altele ce țin de principii fundamentale democratice și de valori de bază ale Uniunii Europene să avem regres. Vreau să reamintesc așteptările noastre ca autoritățile Republicii Moldova să acționeze în deplină respectare a obligațiilor internaționale pentru drepturile omului și libertățile fundamentale”, a mai spus oficialul.

Nu în ultimul rând, Peter Michalko a vorbit apăsat, din nou, despre necesitatea reformelor în sectorul justiției și depolitizarea acestuia.

„Reforma justiției este mult întârziată, mai ales cu privire la independența și integritatea sistemului de justiției – așteptăm să vedem acțiuni concrete de limitare a intervenției politicului în justiție, de funcționare a instituțiilor de auto-guvernare judecătoarească care să acționeze exclusiv după criterii de performanță profesională și în interesul bunei funcționări a statului de drept”, a mai spus ambasadorul.

Restabilirea încrederii și investigarea imediată a „furtului miliardului”

În ceea ce privește toate aceste necesități, oficialul european susține că progresul în aceste domenii nu este necesar doar pentru că este solicitat de Uniunea Europeană sau de alți parteneri externi, cum ar fi Consiliul Europei, ci pentru că el este esențial și pentru recuperarea încrederii pierdute a cetățenilor în instituțiile statului, pentru reversarea poate a valurilor de emigrație și nu în ultimu rând pentru un viitor prosper al țării.

„M-am referit anterior la unele domenii, dar vreau să subliniez un aspect în mod deosebit – respectiv investigarea fraudei bancare de 1 milliard dolari, pedepsirea vinovaților și recuperarea fondurilor. Împreună cu întărirea mecanismelor pentru lupta împotriva corupției și spălării banilor – care sunt de altfel menționate și în primul raport de monitorizare a regimului de vize din decembrie 2017 -, și cu reforma justiției, acestea sunt probabil aspectele cele mai sensibile, care vulnerabilizează economia și dezvoltarea țării, mai ales prin impactul pe care le au asupra încrederii cetățenilor, a business-ului corect și al susținerii partenerilor de dezvoltare”, a conchis Peter Michalko.

La finalul lunii septembrie, la New York, comisarul european pentru Vecinătate și Extindere, Johannes Hahn, i-a atras atenția premierului Pavel Filip pe aceleași aspect și a vorbit despre o „listă de acțiuni” pe care guvernarea de la Chișinău trebuie să o implementeze. Nu în ultimul rând, Bruxelles-ul este foarte îngrijorator despre corectitudinea viitoarelor alegeri parlamentare, după ce în vară instanțele din R. Moldova au decis anularea alegerilor pentru Primăria Chișinău, considera de observatorii internaționali prezenți la scrutin drept unul corecte.

Mădălin Necșuțu
09/10/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii