VIDEO // Poliţistul care l-a reţinut pe Gheorghe Petic, în afara legii. Declaraţiile pretinsei victime a violului

Julieta Saviţchi
03/09/2022
Victor Gavriliţă, în dreapta lui Petic

Şeful Inspectoratului de Poliţie a raionului Ungheni, Victor Gavriliţă, care l-a reţinut şi ar fi contribuit la intentarea dosarului pentru viol pe numele lui Gheorghe Petic, nu se regăseşte printre cei aduşi pe banca acuzaţilor pentru fabricarea dosarului. Femeia care în 2017 a făcut denunţ fals că a fost violată de Gheorghe Petic, a depus încă în decembrie 2021 un denunţ în care povesteşte despre rolul pe care l-ar fi avut Gavriliţă în fabricarea dosarului. Cazul a fost sesizat pe Harta Corupţiei a portalului Anticorupţie.md.

„Mi-a făcut vânătăi pentru a fi constatate la expertiză”

Femeia care a făcut denunţul a făcut declaraţii exclusive pentru portalul Anticorupţie.md, povestind amănunte despre implicarea lui Gavriliţă în fabricarea dosarului şi presiunile pe care le-a făcut asupra ei ca să nu renunţe la declaraţiile false.

„După ce în octombrie 2021 am fost reţinută pentru că l-am denunţat fals pe Petic, eu i-am denunţat pe toţi cei cu care am contactat atunci. Am zis, dacă e să răspundem, atunci să răspundem cu toţii. Gavriliţă era şef adjunct al Poliţiei din Ungheni. La indicaţia lui, o subalternă de a sa mi-a scris denunţul despre viol, pe care l-am spus la telefon. Gavriliţă m-a dus personal cu maşina la expertiza medico-legală, la audieri la Bălţi, pe la judecăţi, iar pe drum îmi dădea indicaţii ce declaraţii să fac. El mi-a făcut şi nişte vânătăi pe mână, care au fost constatate la expertiză la Chişinău”, ne-a povestit femeia care a cerut să nu-i publicăm numele.

Fragment din denunţ

Pretinsa victimă a violului ne-a mai comunicat că, după retragerea PDM de la guvernare, a vrut de mai multe ori să retragă acuzaţiile, iar cel care a împiedicat-o a fost Victor Gavriliţă. La un moment, acesta ar fi ameniţat-o că va fi internată la psihiatrie. „Gavriliţă a trimis odată un subaltern de al său la locul meu de muncă şi m-a scos afară. Am fost dusă cu maşina în afara oraşului şi ameninţată ca să nu-l denunţ. Odată, eu i-am zis lui Gavriliţă că vreau să renunţ la acuzaţiile faţă de Petic, dar el mi-a zis că voi fi închisă şi nimeni nu va lua în serios ce spun eu pentru că nu voi putea să probez. Toată situaţia aceasta cu fabricarea dosarului mi-a provocat un stres puternic, fiind nevoită să i-au calmante. La un moment am devenit chiar dependentă de aceste pastile. Odată mi s-a făcut rău şi am fost dusă la Chişinău la narcologie. Atunci am fost întrodusă în baza de date a consumatorilor de droguri, iar Gavriliţă m-a ameninţat că voi fi internată la psihiatrie dacă voi încerca să-mi retrag acuzaţiile faţă de Petic şi că nimeni nu va lua în serios declaraţiile făcute de o narcomană. Am scăpat de dependenţa de calmante după ce am stat în arest preventiv. După ce am fost eliberată, nu am mai luat pastile, am dat analize. Dar comtinuu să fiu la evidenţă”, a adăugat femeia.

Denunţătoarea, escortată la Judecptoria Orhei, înainte de a-şi retrage acuzaţiile faţă de Petic    Captură

Aceasta ne-a mai declarat că îi este frică pentru viaţa sa şi a copilului. „Atunci când am făcut acea prostie, nu aveam probleme, dar ei au pus pază lângă locuinţa mea. Dar atunci chiar nu mă ameninţa nimic. Acum am rămas singură, căci din cauza acestui scandal am divorţat. Cine să mă apere? Poliţia din Ungheni, condusă de o persoană implicată în fabricarea dosarului? Este suspect că timp de 9 luni nu am fost cel puţin informată ce au făcut cu denunţul meu”, ne-a spus denunţătoarea.

Fragment din denunţ

Procurorul pe caz: „Lucrăm şi în privinţa lui Gavriliţă”

Iniţial, de dosarul intentat pentru fabricarea cauzei în care Gheorghe Petic a fost învinuit de viol s-au ocupat doi procurori, Dumitru Răileanu şi Marta Bîzgan. Ulterior, Dumitru Răileanu a fost înlăturat, deoarece ar fi aranjat, în 2017, interceptarea convorbirilor telefonice ale lui Gheorghe Petic şi a fabricat un alt dosar în care fostul poliţist era învinuit de huliganism. Precizăm că Gheorghe Petic a fost achitat şi în acest dosar.

Solicitată de reporterii portalului Anticorupţie.md, Marta Bîzgan ne-a comunicat că a dat curs denunţului care îl incriminează pe Gavriliţă. „Noi lucrăm şi în privinţa lui Gavriliţă. Ca să înţelegeţi, dosarul Petic a fost disjuncat în mai multe dosare. Victor Gavriliţă are statut de învinuit într-un dosar care se află la etapa urmăririi penale. Când vom termina investigaţiile, în dependenţă de rezultate, vom lua o decizie”, ne-a spus acuzatoarea.

Gheorghe Petic: „Procurorul minte”

Fostul poliţist de frontieră ne-a comunicat că ştie despre denunţul făcut de femeia care l-a acuzat de viol, dar nu cunoaşte nimic despre faptul că Gavriliţă este învinuit într-un dosar. „Procurorul minte. Trebuie să existe ordonanţe de începere a urmăririi penale, de atribuire a statutului de bănuit, apoi de învinuit. Iar eu, în calitate de parte vătămată, trebuia să fiu informat. Dar Marta Bîzgan nu mi-a comunicat cel puţin verbal, deşi ne-am întâlnit la şedinţele de judecată”, ne-a declarat Gheorghe Petic.

Fostul poliţist l-a acuzat pe Gavriliţă că a participat nemijlocit la reţinerea sa şi că a fost implicat în scenariul cu pretinsul viol: „El a trimis doi poliţişti să mă reţină. Eu nu m-am conformat. Atunci Victor Gavriliţă a venit chiar el personal şi împreună cu un subaltern de al său aproape că m-a târât pe scări, apoi m-a băgat cu forţa în maşină şi m-au dus la inspectorat. L-am văzut pe urmă acolo, dădea indicaţii. Cunosc că el este autorul scenariului privind denunţul prin telefon al pretinsei violate”.

Arestul lui Gheorghe Petic. În dreapta lui Petic, Victor Gavriliţă

Gheorghe Petic consideră că Victor Gavriliţă este protejat de funcţionari din Chişinău, care ar avea legături cu guvernarea. „Eu tot le-am spus procurorilor despre Gavriliţă. Am informat-o personal pe Ana Revenco, când a fost la Ungheni. Mai ştiu vre-o cinci deputaţi despre acest lucru. Şi Lilian Carp cunoaşte. Dar nimic. Cum se explică că unii care au făcut mai puţin decât acest Gavriliţă au ajuns şi în arest preventiv, şi pe banca acuzaţilor? Dar el, nici măcar martor nu este. El a fost numit interimar de fostul ministru de Interne, Pavel Voicu, iar după preluarea guvernării de către PAS a plecat la pensie. Dar la scurt timp a fost numit din nou în funcţie. Şi nu ca interimar. Am auzit că ar fi cumătru cu Viscun, şeful Serviciului Protecşie Internă şi Anticorupţie al Ministerului de Interne”, ne-a spus Gheorghe Petic.

Victor Gavriliţă: „Nici nu vreau să aud aşa aberaţii”

Şeful Inspectoratului de Poliţie al raionului Ungheni respinge acuzaţiile şi spune că nu cunoaşte că este învinuit în vre-un dosar penal. „Nu sunt implicat în fabricarea dosarului lui Gheorghe Petic. Char nu am nicio atribuţie. Nu am făcut presiuni şi nici n-am intimidat pe nimeni. Prima dată aud că sunt învinuit într-un dosar. Nu m-a informat şi nu m-a citat nimeni. Nu cunsc nici despre denunţ şi nici nu sunt cumătru cu şeful de la SPIA. Nici nu vreau să aud aşa aberaţii”, a declarat Gavriliţă.

 

Victor Gavriliţă (cu mască)  îl întîmpină pe Pavel Voicu la Ungheni

Dosarul pe numele lui Petic a fost intentat în perioada în care la conducerea Ministerului Afacerilor Interne se afla Alexandru Jizdan, iar Republica Moldova era guvernată de Partidul Democrat condus de Vladimir Plahotniuc. Gheorghe Petic a fost reținut la 12 octombrie 2018, după ce la Centrul Unic 112 a sunat, la ora 14:50, o locuitoare a municipiului Ungheni a reclamat că a fost agresată fizic și violată în propriul apartament. Reţinerea a avut loc la puţin timp după ce Gheorghe Petic a făcut dezvăluiri publice despre organizarea contrabandei cu ţigări peste Prut de către reprezentanţii guvernării lui Plahotniuc. Gheorghe Petic a fost ţinut în arest preventiv timp de 9 luni într-o închisoare de maximă securitate, la Rezina, unde sunt deţinuţi şi cei condamnaţi pe viaţă. Fostul poliţist a fost achitat în noiembrie 2021, după ce procurorul din Orhei, Vadim Machedon, a retras, joi, învinuirile de viol, aduse fostului poliţist de frontieră din Ungheni, Gheorghe Petic.Pretinsa victimă a violului de care a fost învinuit ex-poliţistul din Ungheni, Gheorghe Petic, şi-a retras acuzaţiile şi a oferit detalii cum a fost fabricat dosarul.

 

Articolul a fost realizat  în cadrul proiectului „Jurnalismul de investigație de calitate în interesul cetățeanului”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice cu sprijinul Fundației Soros Moldova. Punctul de vedere al autorului  nu coincide neapărat cu opinia Fundației. Autorul este responsabil pentru corectitudinea celor expuse.

Pentru a deconspira mai multe scheme de corupție și delapidare a banilor publici, încălcări ale drepturilor omului avem nevoie de susținere. Ne poți ajuta cu o contribuție pentru echipa Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova prin Patreon sau poți redirecționa anual 2% din impozitul pe venit, pentru jurnalismul de investigație, cod fiscal al Centrului de Investigații Jurnalistice – 1019620008889.

 

Julieta Saviţchi
03/09/2022
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii