Judecătoria Chișinău sediul Râșcani i-a dat dreptate Primarului comunei Ciorescu, care a refuzat să furnizeze informații de interes public solicitate de Asociația Obștească Juriștii pentru Drepturile Omului (JDO). Instanța a considerat acțiunea intentată contra administrației locale drept neîntemeiată.
În primăvara 2024, JDO a solicitat Primăriei comunei Ciorescu un șir de informații privind procedurile de achiziții publice desfășurate de Primăria comunei Ciorescu în perioada 01.01.2020 – 31.12.2023, operatorii economici desemnați câștigători în cadrul acestora, precum și sumele ofertelor prezentate de aceștia, achizițiile în care au fost depuse contestații de către operatorii economici și contractele de achiziții publice încheiate de Primăria comunei Ciorescu în care au fost încheiate acorduri de majorare a prețului contractului. La fel, asociația a solicitat Primăriei Ciorescu să furnizeze link-urile la pagina web oficială a autorității publice locale unde pot fi găsite informații pe care aceasta este obligată să le publice, conform legii.
Avocatul Vasili Ciuperca, care reprezintă în instanță JDO, spune că este straniu că instanța a respins acțiunea inițiată de asociație.
„Instanța a hotărât că acțiunea trebuie declarată inadmisibilă deoarece nu a fost încălcat vreun drept legitim. Asociația ar fi invocat un drept de interes general, iar instanța examinează acțiuni cu interes legitim, adică situațiile în care a fost încărcat un drept concret al persoanei sau entității. Aceasta este, însă, o poziție depășită, inclusiv prin prisma practicii Curții Europene a Drepturilor Omului”, a explicat el. „Asociațiile obștești, similar cu activitatea jurnaliștilor, care sunt câini de pază ai societății, au dreptul să se intereseze de chestiuni din domeniul public, acesta fiind un rol al lor activ și esențial”, a adăugat juristul.
„Este descurajant pentru o persoană simplă să inițieze un litigiu împotriva unei instituții publice privind obligarea furnizării unei informații, în condițiile în care aceasta trebuie să suporte cheltuieli financiare – taxe, serviciile avocatului și altele. În plus, este nevoie timp, iar finalitatea procesului nu este cunoscută. Eu, ca avocat, pot să-mi permit să inițiez asemenea litigii, să reprezint interesul cetățeanului și să lucrez ca să încercăm să obținem un rezultat”, a spus Vasili Ciuperca.
Avocatul spune că va acționa în continuare pentru a obține recunoașterea dreptului asociației privind accesul la informație de interes public.
Portalul Anticoruptie.md a scris anterior despre cazul Asociației Juriştii pentru Drepturile Omului contra Primăriei Durleşti, la fel în legătură cu refuzul administrației locale de a furniza informații de interes public. Deși Judecătoria Chişinău sediul Rîşcani a obligat Primăria Durlești să furnizeze informația solicitară, administrația locală a depus apel nemotivat, prin care a solicitat casarea hotărârii. Punctul în litigiul JDO contra Primăriei Durlești a fost pus de Curtea Supremă de Justiție, care a respins recursul depus de primăria oraşului Durleşti.
Avocatul Vasili Ciuperca spunea că a asigurat partea apărării în peste 50 de dosare, inițiate în baza plângerilor privind încălcarea accesului la informația de interes public, dintre care cca 35 de dosare au fost câștigate aproape în totalitate, în 2019.
Acest material este realizat în cadrul campaniei de promovare organizată de către A.O. „Juriștii pentru Drepturile Omului” și este parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, Ambasada Britanică și implementat de Internews în Moldova și Freedom House, care are ca scop promovarea dezvoltării mass media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice. Conținutul acestui material nu reflectă în mod necesar viziunea Ambasadei Britanice, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii