Pronosticuri// De ce se scumpesc carburanţii în Moldova în timp ce preţul la petrol pe piaţa internaţională scade

Ion Chișlea
15/03/2022

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit pentru ziua de miercuri prețuri mai mari la benzină și motorină în pofida faptului că pe piețele internaționale cotațiile la petrol scad semnificativ.

Benzina va fi vândută miercuri cu 13 bani mai scump decât marți. Drept urmare, prețurile la pompă ar putea ajunge la 27,85 lei pentru un litru. Motorina se majorează cu 28 de bani și va  ajunge lsă fie vânduttă la prețul de 27,19 lei pentru un litru.

De ce ieftinrea țițeiului nu se resimte imediat în benzinării

Scumpirea se produce în pofida faptului că țițeiul la bursele internaționale se ieftinește și, în același timp, se ieftinesc și carburanții pe piețele libere, unde prețurile nu sunt reglementate.

În Republica Moldova, însă, prețul este reglementat de ANRE, care stabilește un plafon mai sus de care benzinăriile nu au dreptul să comercializeze carburanții. Prețul plafon depinde de media cotațiilor Platts pentru podusele petroliere a ultimelor 14 zile. Cotațiile Platts reprezintă media calculată în baza prețurilor de comercializare a produselor petroliere de către întreprinderile de prelucrare a țițeiului.

În țările cu o piață liberă, unde piața se autoreglementează majorarea sau scăderea cotațiilor Platts influențează fără întârziere schimbarea prețului la pompă a carburanților.  

Când se va resimți iefinirea în benzinăriile din Republica Moldova

Potrivit expertului în energetică, Victor Parlicov, ANRE a luat în calcul inclusiv cotatiile de pe 1 martie. Prețurile maxime la petrol au fost atinse, însă, în perioada 4-8 martie, când s-a apropiat de cota de 130 de dolari barilul. „ Dacă prețul la petrol va scădea sau se va menține la nivelul actual, o scădere mai pronunţată a preţurilor la panou ar trebui să se resimtă în perioada 18-22 martie.. deci sfarsitul acestei saptamani și inceputul viitoarei”, anticipează Victor Parlicov. Însă o ieftinire semnificativă ar putea fi anunțată de ANRE chiar de miercuri pentru ziua de joi.

Ce urmează

Prețul țițeiului Brent a scăzut cu șapte la sută, luni și marți, apropiindu-se de cotația de 100 de dolari pentru un baril, după ce săptămâna trecută a costat și peste 130 de dolari. Cele mai optimiste prognoze anticipează coborârea cotațiilor în continuare și plasarea lor într-un coridor de 90-100 de dolari, similar cu cel din luna februarie.  

Scăderea prețului este influențată de informațiile, potrivit cărora Statele Unite ale Americii iau în calcul posibilitatea anulării complete a sancțiunilor împotriva Venezuelei. Acest lucru ar face posibilă creșterea livrărilor de petrol către Statele Unite și compensarea lipsei de aprovizionare pe piața internă, cauzată de embargoul energetic împotriva furnizorilor ruși.

Scăderea prețului mai este condiționat și de blocajele din China, cauzate de un nou focar de infecție cu coronavirus. Luni, autoritățile chineze au impus carantina  pentru 24 de milioane de oameni din provincia Jilin, care se învecinează cu Rusia și Coreea de Nord. Tot luni, a fost anunțată blocarea timp de o săptămână în orașul Shenzhen. În Shanghai, restricțiile au început să fie introduse în weekend.

O altă cauză a scăderii prețurilor ține de optimismul privind o soluționare pe cale diplomatică a războiului din Ucraina.

Însă participanții pieței continuă să urmărească evenimentele din Europa de Est și, în ciuda optimismului sporit din ultimele zile cu privire la o soluționare diplomatică rapidă a crizei, încă nu s-a făcut un avans semnificativ în negocieri. Iar în absența progresului, posibilitatea sancțiunilor din Occident va rămâne ridicată, menținând așteptările  întreruperii  aprovizionării cu hidrocarburi rusești. Cei mai sceptici comercianți se așteaptă că, în viitorul foarte apropiat, livrările de petrol din Rusia ar putea fi reduse cu 50%, ceea ce va provoca o super criză de aprovizionare și va trimite prețul petrolului la peste 150 de dolari pe baril.

 

Ion Chișlea
15/03/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii