Recordmanul donațiilor, ex-procurorul șef al raionului Ialoveni, Vladislav Cojocaru, luat la bani mărunți de ANI

Viorica Mija
07/08/2022
Sursa: CIJM

Ex-procurorul șef al raionului  Ialoveni Vladislav Cojocaru a intrat în atenția Autorității Naționale de Integritate. În privința sa a fost inițiat controlul regimului juridic al averii și intereselor personale. O anchetă amplă a reporterilor Centrului de Investigații Jurnalistice a scos la iveală faptul că Vladislav Cojocaru a beneficiat de donații grase și deține o avere impresionantă. Cojocaru nu este însă singurul procuror cu punga răs-plină. O monitorizare a Transparency Moldova arată că doar în anul  2020  fiecare al șaptelea procuror s-a ales cu cadouri generoase, în special din partea familiei.

Decizia de a verifica averea fostului șef al Procuraturii Ialoveni a fost luată în urma examinării unei sesizări potrivit căreia Vladislav Cojocaru „ar fi primit donatii peste 1,7 milioane de lei in perioada 2017-2022. Totodată, se semnaleazâ că deține în proprietate 44 de terenuri cu o suprafatâ de circa 25 hectare și bunuri imobile cu o suprafață de circa 330 metri pătrați.”

Preventiv, inspectorii de integritate au stabilit ca Vladislav  Cojocaru a depus consecutiv mai multe declarații  de avere și interese personale/declarații cu privire la venituri și proprietate pentru perioada 2013-2022, ultima declarație – la eliberarea din funcție. Inspectorul de integritate a atestat declararea de donații exorbitante obținute de la rude și o listă impresionantă de bunuri pe care le are în proprietate și care urmează să fie obiectul verificării.

Vladislav Cojocaru a fost investigat și de reporterii CIJM, care au numărat „nenumăratele” sale bunuri. Astfel, în 2021, procurorul  deținea în proprietate o casă de locuit pe care a primit-o moştenire în 2015. Cu patru ani mai înainte familia procurorului a mai primit moştenire încă un imobil, cu suprafaţa de 117,5 metri pătraţi. În 2015, familia Cojacaru devine co-proprietară a unei cote de 40,7 a unui alt imobil, cu suprafaţa de 126,7 metri pătraţi.

În 2016, Vladislav Cojocaru îşi procură un apartament cu suprafaţa de 118,5 metri pătraţi, pentru care a scos din buzunar 807 172 de lei. Un an mai târziu, procurorul mai face o achiziţie, un automobil Skoda Superb, nou-nouţ. Omul legii a raportat că maşina proaspăt adusă din fabrică i-a fost oferită în posesie gratuită. În 2018, familia Cojocaru a cumpărat 11 terenuri agricole, cu suprafaţa totală de peste 7 hectare. Terenul a fost dat în arendă firmei Diamax-Agro contra sumei de 6000 de lei.Vladislav Cojocaru a raportat pentru anul trecut venituri din salariu de 354.991 de lei, iar soţia sa, onorarii din activitatea de avocat de 282.000 lei.

Vladislav Cojocaru a fost numit în funcția de șef al Procuraturii Ialoveni în luna iunie 2021. Deși avea un mandat de 5 ani, pe 21 martie 2022 a depus cerere de demisie, din propria inițiativă.

Prin intermediul portalului vreauinfo.md și în conformitate cu Legea nr. 982/2000 privind accesul la informație, am solicitat de la Autoritatea Națională de Integritate mai multe informații care se referă la verificarea averii și intereselor personale ale procurorilor: lista nominală a judecătorilor și procurorilor în privința cărora a fost inițiat controlul averii și intereselor personale, în perioada 01.01.2021- 30.06.2022; lista nominală a judecatorilor și procurorilor în privința cărora a fost inițiat controlul respectării regimului juridic al conflictelor de interese, în perioada 01.01.2021- 30.06.2022.

Din informația furnizată de ANI aflăm că în perioada 01.01.2021- 30.06.2022, inspectorii de integritate au verificat averea și interesele a 34 procurori. 

În unele perioade, ANI, în virtutea unor evenimente politice, își intensifica acțiunile de control. Astfel, între 27 septembrie – 01 octombrie 2021, instituția a inițiat trei controale pe avere pe numele a trei procurori din cadrul Procuraturii Anticorupție, Procuratura Glodeni și Drochia. Procurorii din Glodeni și Drochia  au devenit subiecți de control  în baza anchetelor jurnalistice, iar procurorul din cadrul Procuraturii  Anticorupție a fost verificat din oficiu, după ce au fost analizate declarațiile de avere și interese personale pentru anul 2020.

În perioada 09 -13 august 2021, ANI a inițiat deja șase controale pe avere, în care au fost vizați procurori din cadrul Procuraturii Generale, Procuraturii Chișinău, Căușeni și Ungheni. Totuși, lista nu cuprinde și numele procurorilor care au fost subiectul unor investigații din mass-media și asupra cărora planau suspiciunile de îmbogățire ilicită.

 

În topul donațiilor dubioase, nu și în lista procurorilor verificați de ANI

La mijlocul lunii mai curent, Transparency International – Moldova (TI-Moldova) a prezentat rezultatele monitorizării veniturilor şi averilor procurorilor, scopul acesteia fiind identificarea eventualelor abateri în acest proces, posibilelor vulnerabilităţi în activitatea entităţilor publice de profil, precum şi formularea propunerilor de remediere a situaţiei.

Potrivit raportului, deşi veniturile din donaţiile oferite procurorilor au o pondere modestă din totalul câștigurilor, valoarea lor este destul de mare şi în continuă creştere – 7 milioane de lei în 2018; 8,6 milioanec- în 2019 şi 9,8 milioane în 2020.

Totodată, ponderea procurorilor care declară donaţii a sporit, pentru 2018 şi 2019 a declarat donaţii fiecare al nouălea procuror care a depus declaraţii, iar pentru 2020 – fiecare al șaptelea. 

„De remarcat că unii procurori au indicat până la 9 donaţii anual. O mare parte din ei au declarat sume care depăşesc 100 mii de lei (pentru 2018 – cca 44% din procurorii care au declarat donaţii, 2019 – 43%, 2020 – 33%). Unii procurori s-au ”abonat” constant la donaţii, reuşind să agonisească din ele venituri considerabile în ultimii ani – de la câteva sute de mii până la 2 milioane de lei”, arată raportul Tansparency.

Unii din aceşti procurori, care s-au ”abonat” constant la donaţii, reuşind să agonisească în ultimii ani venituri considerabile, au fost grupați într-un top.

Suspect este faptul că, dintre procurorii nominalizați în raportul Transparency ca fiind recordmeni  la donații, doar procurora  Victoria Furtună, cunoscută pentru faptul că a declarat un Mercedes-Benz E 250 CDI  la valoarea de doar 10.000 de lei, a nimerit în vizorul inspectorilor de integritate. ANI s-a autosesizat la o ştire a portalului Anticoruptie.md despre automobilul Victoriei Furtună, însă nu a constatat abateri, precizând că această sumă figurează în contractul de vânzare-cumpărare a maşinii. Ceilalți procurori, care se regăsesc în această listă a „generozității de familie”, nu au fost vizați de controalele Autorității Naționale de Integritate, chiar dacă presa a scris în repetate rânduri despre sumele exorbitante primite în calitate de donații și averi care depășesc retribuțiile lor salariale.

 

Acest material este realizat în cadrul campaniei de promovare organizată de către A.O. „Juriștii pentru Drepturile Omului” și este parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, Ambasada Britanică și implementat de Internews în Moldova și Freedom House, care are ca scop promovarea dezvoltării mass media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice. Conținutul acestui material nu reflectă în mod necesar viziunea Ambasadei Britanice, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.

Viorica Mija
07/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii