REPORTAJ de la Moldexpo, unde e centrul de găzduire a refugiaților ucraineni // „Noi toți suntem oameni și trebuie să ne ajutăm reciproc”

Irina Odobescu
07/03/2022
Foto: CIJM

Zeci de polițiști și circa o sută de voluntari sunt la Moldexpo ca să ajute refugiații care fug de răzoiul din Ucraina. Aici autoritățile au deschis un centru de gazduire a refugiaților ucraineni. Fiecare voluntar are sarcini concrete și totul e precum într-un mușuroi de furnici, cu gălăgie și multă forfotă. Refugiații vin și pleacă, alții rămân pentru că nu și-au găsit loc de înnoptat. Mulţi dintre ei sunt în stare de șoc și nu au planuri pentru ziua de mâine sau au nevoie să se odihnească după un drum lung.

Cortul destinat pentru hainele donate de cetățenii Republicii Moldova pentru ucrainenii care sunt la Moldexpo. Foto: CIJM

Moldovenii stau la coadă cu genți pline cu haine și produse alimentare la Moldexpo. Incertitudinea zilei de mâine și oroarea războiului i-a făcut să se împartă din puținul pe care îl au. Un întreg pavilion de la Moldexpo a fost transformat într-un depozit cu donațiile moldovenilor. Aici totul este sortat și se oferă refugiaților după necesitățile pe care le au. Grămezide haine, crupe, mâncare pentru câine și pisici, biscuți și bomboane, scutece, borcane cu legume și dulceață, leagăne și căruțuri pentru copii, cereale, produse pentru igienă -toate aceste au fost aduse de moldoveni la Moldexpo.

Valizele cu care și-au părăsit casa mama și trei fete. Tată copiilor a rămas să lupte în Odesa.   Foto: CIJM

Voluntarii sunt foarte prinși în munca de sortare a donaţiilor.  Ei ne-au spus că este utilă colaborarea cu influencerii din Moldova, care anunță donatorii ce stocuri se termină și ce ar fi de folos refugiaților.  La Moldexpo vin și refugiați care și-au găsit un loc de trai în Chișinău, dar au nevoie de albituri, mâncare, îmbrăcăminte.

Volutara de la Moldexpo,Mădălina Roșca, cea care coordonează voluntarii și ajută refugiații.    Foto: CIJM

„Este responsabilitatea noastră să îi ajutăm. Le spunem refugiaților să ne anunțe când au nevoie de ceva. La Moldexpe vin și persoane care sunt cazate în oraș dar au nevoie de mâncare, haine, pentru că nu toată lumea care a fugit de război a reușit și a avut posibilitate să își ia lucrurile necesare. Persoanele care și-au găsit cazare în raioane sau satele mai departe de Chișinău anunță autoritățile de acolo de ce au nevoie. Ei vin organizat cu o listă concretă și iau produse de la Moldexpo”, a comunicat voluntara Mădălina Roșca pentru Anticoruptie.md.

In voluntar de 16 ani spune că admiră moldovenii care s-au mobilizat să ajute ucraineii. De exemplu, cei din sectorul HoReCa aduce mâncare caldă, chiar dacă în perioada pandemică nu a avut prea multe câștiguri.

Frederik, un voluntar german care a ajuns la Moldexpo după ce a plecat din Ucraina, țară în care a emigrat.    Foto: CIJM

Frederik este un german pe care l-au observat cărând genți cu donații în cortul cu haine. Spune că nu a putut să stea departe de nevoile ucrainenilor care fug de război. A locuit ceva timp în Ucraina şi a fost fascinat de acesată țară. Chiar dacă continuă să muncească pentru o companie din Germania, o face în regim online și încearcă să le reușescă pe toate. A părăsit Ucraina la fel ca și alți refugiați din cauza războiului, dar a găsit suficiente resurse interioare să devină voluntar și să ajute refugiații.

„Eu sunt german și sunt îngrijorat de războiul din Ucraina. Sunt de două zile la Moldexpo în depozitul cu donații și ajut la sortare. De asemenea, sunt și traducător, pentru că vorbesc limba rusă, franceză și engleză”, a spus Frederik pentru Anticoruptie.md.

Într-un cort lucrează voluntarele Irina și Constanța. Fetele sortează crupele în cutii. Ele spun că au decis să facă voluntariat pentru că doar așa pot ajuta ucrainenii. Irina este studentă la Universitatea de Stat „Ion Creangă”, de unde a aflat că poate să facă parte din echipa de voluntari.

Constanța sortează crupele într-un cort.   Foto: CIJM

„Este o muncă enormă. Sunt foarte mândră de poporul nostru pentru că acordă ajutor ucrainenilor. Îndemn populația să doneze și să ajute cu ce poate oamenii care sunt nevoiți să fugă din calea războiului. M-a motivat cel mai mult să vin aici filmulețele pe care le-am văzut pe rețelele de socializare. Noi toți suntem oameni și trebuie să ne ajutăm reciproc”, a spus Irina printre lacrimi.

Constanța studiază la Colegiul Cooperatist și deja de cinci zile face voluntariat. Locuiește aproape de Moldexpo și vine zilnic să ajute refugiații. „De aici, de la Moldexpo, se vede fața războiului. Și noi am putea fi în așa situație, din păcate”, ne-a spus Constanța.

Elena Bivol este unul dintre medicii de la Moldexpo care ajută copiii și maturii cu medicamente și consultații.    Foto: CIJM

Elena Bivol, medic endocrinolog, a muncit la Moldexpo pentru a ajuta pacienții cu forme ușoare și moderate să se trateze de Covid-19. Când centrul de Covid s-a transformat peste noapte în centrul pentru refugiați, a rămas să le acorde primul ajutor medical.

„După ce refugiațăă trec peste starea de șoc, încet se calmează și încep să reapară problemele de sănătate. Eu sunt endocrinolog și mă implic la reglarea glicemiei și asigurarea accesului pacienților cu diabet la insulină.  Pacienții cu diabet, tipul I mai ales, dacă nu își adiministrează insulină este riscul să intre în comă. Oamenii vin după ajutor și noi îi îndrumăm și le oferim tot ce e necesar”, a spus medicul.

Cortul de la Moldexpo unde sunt depozitate dulciurile.    Foto: CIJM

Aurelia Bagrin este avocată și am găsit-o la cortul UNHCR. Ea spune că ajută refugiații cu informații juridice.

Cortul UNHCR de la Moldexpo.    Foto: CIJM

„Nu pot să fiu indiferentă față de criza umanitară și încerc să contribui cu ce pot. Este misiunea nostră umană de a ajuta în situații de criză pentru a salva oamenii care fug de război. Dacă fiecare dintre noi ar contribui cât de puțin, atunci vom reuși să ajutăm oamenii care au nevoie de acest lucru”, a spus Aurelia Bagrin.

 

Irina Odobescu
07/03/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii