Reportaj video din tabăra refugiaţilor: „Nu de bună voie ne-am părăsit casele”

Julieta Saviţchi
05/03/2022
CIJM

Sute de refugiaţi din Ucraina, femei şi copii, trec zilnic pe la punctul de trecere moldo-ucrainean de la Palanca, raionul Ştefan Vodă, unde în câmp deschis a fost organizată o tabără de corturi pentru a-i adăposti pe cei care fug de război.

Lăngă tabără a fost amenajată o bucătărie de campanie, unde se pregăteşte mâncare caldă pentru refugiaţi, un sistem de încălzire a corturilor şi un punct medical, unde cei care sosesc mai pot să se testeze la Covid-19. Camioane încărcate cu ajutor umanitar aduc în tabăra refugiaţilor obiecte de primă necesitate.

Autorităţile de la Chişinău, poliţişti de frontieră, angajaţi ai Biroului Migraţie şi Azil, voluntari, reprezentanţi ai Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi, gestionează situaţia din tabăra refugiaţilor de la Palanca. „Am venit să văd ce se întâmplă, care e situaţia la zi, cum funcţionează mecanismul care a fost stabilit, să vorbesc cu colegii care au intrat în tură, să vedem care sunt dificultăţile şi necesităţile pentru a gestiona eficient acest flux continuu ca să putem face faţă în continuare”, a declarat ministra de Interne. Ana Revenco.

Refugiaţii din Ucraina sunt stresaţi şi acceptă cu greu situaţia în care au ajuns.

„Am fugit din Odesa. Am luat un taxi, am plătit şi m-a adus pănă la vamă. Tocmai am luat pastile. Iată aştept să-mi vină fiica, să mă întâlnesc cu ea aici. E pornită de două zile şi încă nu a ajuns. Nu de bună voie ne-am părăsit casele ca să venim aici. Am 72 şi am lăsat totul”, ne-a declarat o refugiată.

Un automobil în care se află două femei şi doi copii tocmai a trecut vama. Primul lucru de care întreabă este cum să-şi procure o cartelă pentru telefon. Un poliţist o îndrumează. Operatorii de telefonie mobilă oferă tutuor refugiaţilor din Ucraina cartele gratuite.

În mulţimea de femei şi copii din tabăra refugiaţilor de la Palanca se regăseşte şi un grup din vre-o 15 bărbaţi. Aceştia au trecut frontiera ilegal, deoarece în Ucraina este interzisă plecarea din ţară a bărbaţilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani. „Sunt din Odesa şi nu vreau să lupt. Am familie şi copil şi vrem să fim împreună. Nu ne-au dat altă alternativă, nu am avut de ales”, ne-a declarat un tânăr din Odesa. „Eu sunt credincios, nu vrau să iau arma în mână ca să ucid pe alţii”, se justifică un alt refugiat.

Şeful pentru gestionarea crizei de la Palanca, desemnat de Biroul de Migraţie şi Azil, ne-a declarat că în tabăra refugiaţilor sunt primiţi toţi cei care vin din Ucraina, chiar dacă au ajuns ilegal: „Aceşti bărbaţi au trecut prin fâşia verde. Ei au solicitat azil şi noi îi înregistrăm. Oricine este în drept să ceară azil în Republica Moldova şi noi îl oferim cu tot ajutorul necesar. Refugiaţii nu trebuie să plătească nimic pentru acest ajutor. Solicitarea de azil este un drept fundamental”.

Julieta Saviţchi
05/03/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii