Republica Moldova revine la procurările de energie de la Cuciurgan. Expert: „Autorităţile noastre continuă să promoveze agenda Federaţiei Ruse”

Mariana Rață
06/06/2017
sursa foto: agora.md

După ce a anunțat, în martie, că renunță la energia electrică livrată de Centrala electrică de la Cuciurgan, în favoarea unui furnizor de energie din Ucraina, marţi, 6 iunie, SA Energocom a făcut public faptul că a semnat un nou contract de livrare a energiei de la Centrala Termoelectrică Moldovenească. Astfel, începând de ieri, 5 iunie, Republica Moldova procură 70% din energia electrică de la ЗАО Молдавская ГРЭС, iar alte 30% de la SEU.

„Acest lucru va permite consumatorilor Republicii Moldova să beneficieze de cele mai avantajoase și sigure condiții de furnizare a energiei electrice pe toată perioada contractuală”, anunță Energocom. Instituția explică faptul că a decis să reia relațiile contractuale cu Centrala de la Cuciurgan după ce aceasta a prezentat o nouă ofertă la un preț mai avantajos față de oferta inițială, cu circa 10 la sută mai mic decât prețul achitat în prezent de Energocom. La finele lunii martie 2017, Energocom a negociat și a încheiat un contract de furnizare a energiei electrice cu compania DTEK Traiding din Ucraina, având la bază cea mai mică ofertă de preț existentă la acel moment. Ambele contracte vor fi valabile până la 31 martie 2018.

Solicitat să comenteze efectele noului contract semnat de Energocom cu Centrala de la Cuciurgan, expertul energetic Sergiu Tofilat a explicat că aceasta înseamnă acumularea de noi datorii la gaz, plus finanţarea regimului separatist.

„Noi lunar consumăm în medie 270 de milioane de kWh. Din arderea unui metru cub de gaz, MoldGRES produce 3,3 kWh. Deci lunar Centrala electrică va arde 82 de milioane de metri cubi de gaz. Preţul mediu al gazului este de 200 de dolari pentru 1.000 de metri cubi. Respectiv, datoria la gaz va creşte lunar cu 16,4 milioane de dolari, sau aproximativ cu  1,20 lei pentru fiecare kWh procurat din stânga Nistrului.  Autorităţile noastre continuă să promoveze agenda Federaţiei Ruse, ca să menţină regimul separatist şi să ţină Moldova sub influența Rusiei”, a explicat Sergiu Tofilat.

Din anunțul făcut de Energocom nu este clar dacă și de această dată procurările de energie vor avea loc printr-o companie intermediară precum a fost anterior Energokapital.

Potrivit unui studiu realizat anterior de experții în energetică Sergiu Tofilat și Victor Parlicov, Republica Moldova a suportat în 2015 un prejudiciu de circa 258,4 milioane de dolari din cauza schemei de procurare a energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan prin intermediar. Pornind de la rapoartele oficiale prezentate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Centrala de la Cuciurgan și Gazprom, cei doi au analizat ce venituri a obținut în 2015 compania intermediară Energokapital, prin care Republica Moldova procură energie din stânga Nistrului.

„La calcularea prejudiciului suportat de Republica Moldova trebuie să ținem cont de faptul că banii pentru gazul procurat de Energokapital de la Gazprom nu sunt achitați concernului rus și se transformă automat în datorii ale Moldovagaz. Astfel, prejudiciul pentru dreapta Nistrului ajunge până la 258,4 milioane de dolari”, au explicat experții.

Mai multe documente făcute publice de un anchetator din stânga Nistrului, care a făcut parte din așa-zisa comisie parlamentară specială de investigare a crizei valutare din Transnistria au arătat că Energokapital, intermediarul transnistrean prin care Republica Moldova procura energie electrică de la Centrală Electrică de la Cuciurgan, transfera zeci de milioane de dolari către off-shore-urile fondatoare, prin intermediul băncii moldovenești Victoriabank.

Compania  Energokapital are trei fondatori. Este vorba despre două companii off-shore (Intercom Management LTD din Belize și Ornamental Art Limited) și o persoană fizică, Iurie Dzecul, despre care se spune că ar fi fost persoana de încredere a lui Evgheni Șevciuk și îi administrează mai multe afaceri.

Anterior, presa a scris că Ornamental Art Limited are, la rândul său, în calitate de fondator, o altă companie off-shore, Energy Assets Development LP , înregistrată în Edinburgh, Scoția, pe strada Roystons Mains Street18/2. Tot pe aceeași adresă își are sediul și firma Fortuna United Ltd, cea care, potrivit raportului Kroll, a fost principala companie implicată în furtul miliardului din cele trei bănci, fiind și beneficiara transferului de circa 825 de milioane de euro din Banca Socială.

Fondator al companiei Fortuna United Ltd este Marios Papantoniou, care a condus și compania Lawson’s & Co, cea care a înregistrat Energy Assets Development LP. Tot el, potrivit Ziarului NAȚIONAL, este fondator și al mai multor off-shore-uri implicate în așa-zisa „spălătorie rusească”.

Mariana Rață
06/06/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii