Șefii ADR-urilor: probleme de integritate, salarii de 15 mii de lei și donații de zeci de mii la Partidul Democrat

Mariana Colun
10/04/2018
Colaj foto: CIJM

Șefii celor trei agenții de dezvoltare regională – ADR Nord, ADR Centru și ADR Sud au ridicat în anul 2017 salarii de circa 15 mii de lei și au făcut donații de zeci de mii în pușculița Partidului Democrat. Unii dintre ei au avut anterior probleme de integritate, fiind vizați în actele de constatare ale Comisiei Naționale de Integritate (actuala Autoritate Națională de Integritate) și în rapoartele Curții de Conturi.

Șeful ADR Centru, fără casă de locuit 

Viorel Jardan, director al ADR Centru din august 2016, oficial, este cel mai sărăc dintre șefii agențiilor de dezvoltare regională. Chiar dacă a ridicat în 2017 și în 2016 salarii de aproape 15 mii de lei lunar, el nu a declarat nici în 2016 și nici în 2017 că ar avea locuință sau vreun teren pentru construcții. În schimb, în  2016, oficialul a făcut donații de 50 de mii de lei, echivalentul a 2,5 mii de euro, în visteria Partidului Democrat.     

Consilier local în satul Lozova, Strășeni, și consilier raional la Strășeni, Jardan a fost anterior director la clubul de fotbal „Milsami Orhei” al cărui președinte este omul de afaceri Ilan Șor. În declarația de avere din 2017, la fel ca în 2016, bărbatul nu a indicat niciun teren și nicio casă. Oficial, acesta are în proprietate o mașină de marcă Skoda Octavia, fabricată în 2011. El deține 50% din capitalul social al două firme - Balcan Expres SRL și Clasic Mobile SRL. Ultima importă și vinde mobilă românească la Chișinău.

Șefa ADR Sud, cu probleme de integritate și donații constante la partid      

Maria Culeșov, directoarea ADR Sud din 2009, a avut anul trecut un salariu de funcție de peste 182.000 de lei și alte aproape 57.000 de lei de la Universitatea de Stat din Cahul și de la Consiliul Raional Cimișlia. Potrivit declarației de avere și interese personale, ea a primit peste 834.000 de lei din vânzarea locuinței, bani încasați de la Vladimir Culeșov, soțul demnitarei, și Vladislav, fiul celor doi. Ca și un an mai devreme, Culeșov a mai trecut pe hârtie un apartament cumpărat în 1995, un spațiu comercial, o casă de locuit de 70 de metri pătrați, cumpărată în 2015, un garaj și o debara. Femeia a indicat și automobilul de marcă Ford Fusion, fabricat în 2008 și cumpărat în același an. 

Acum doi ani, Maria Culeșov a ajuns în vizorul Comisiei Naționale de Integritate (predecesoarea ANI), după ce și-a angajat soțul în calitate de șofer și ginerele în calitate de jurist în cadrul instituției pe care o conduce.

În 2016, Mariana Culeșov a donat Partidului Democrat 50 de mii de lei, iar în 2017 – 10 mii de lei. 

Șefii ADR Centru și ADR Sud au fost vizaţi în ancheta „Milioanele democraților (II): Președinți de raioane, consilieri, funcționari și angajați ai întreprinderilor de stat, printre sponsorii fideli ai PD”

Șeful ADR Nord, cu probleme de integritate în trecut 

Vitalie Povonschii, fost consilier municipal la Bălți din partea comuniștilor, este directorul ADR Nord din februarie 2018, după ce fostul șef, Ion Bodrug, reținut de ofițerii Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) într-un dosar legat de achiziționarea autospecialelor pentru colectarea deșeurilor, a fost suspendat din funcție, fiind bănuit că ar fi avut o înțelegere cu compania East Auto Lada de la care a procurat tehnica în schimbul sumei de două milioane de lei.

În declarația de avere și interese personale pentru 2017, Vitalie Povonschii a indicat venituri de aproape 285.000 de lei din salariul său și al soției sale în cadrul companiilor pe care le-a fondat, precum și dividende de 1.615.466 de lei de pe urma activității uneia dintre aceste companii și alte 36.000 de lei din arenda spațiului. Povonschii a mai declarat un teren pe care îl deține din 2010, un apartament de 31 de metri pătrați, donație din 2008 și două case de locuit, una de 74 de metri pătrați pe care a primit-o ca moștenire în 2010 și alta de 149 de metri pătrați, în folosință temporară. Demnitarul mai deține un automobil de model Mercedes, fabricat în 2007 și achiziționat cu 200.000 de lei patru ani mai târziu. 

Proaspătul director al ADR Nord nu a făcut donații către partide, însă predecesorul său, Ion Bodrug, a donat Partidului Democrat suma de 10 mii de lei în 2016.     

A vândut propriei firme imobilul întreprinderii de stat pe care o gestiona, la preț de chilipir 

Șeful ADR Nord este, oficial, fondatorul a două companii - Gigant Service Avia SRL, specializată în turism, și Agriniada-Grup SRL, specializată în arenda încăperilor. Numele lui Povonschii este legat și de o a treia firmă, Rezerport-Prim SRL, specializată în comercializarea insecticidelor, în acte fondată și administrată de fiul demnitarului, Dmitrii. În declarația de avere șeful ADR Nord indică un salariu ridicat în cadrul companiei respective. Toate trei companii au aceeași adresă juridică, într-un imobil de peste 500 de metri pătrați care aparține Agriniada-Grup SRL. Potrivit unei anchete a reporterilor de la Ziarul Timpul, din mai 2013, „Moldsilva” ar fi plătit de patru ori mai mult firmei lui Povonschii, și pe atunci consilier municipal la Bălți, pentru insecticidele pe care compania acestuia le-ar fi procurat la un preț de nimic de la o firmă din China. În perioada 2012-2014, Moldsilva a procurat insecticide în sumă de 11,3 milioane de lei de la firma Rezerport-Prim SRL. În aprilie 2011, un alt contract de aproape 800 de mii de lei a fost încheiat între Moldsilva și o altă firmă a lui Povonschii, Gigant Service Avia SRL, pentru instalaţii pentru combaterea aeriană a dăunătorilor.

Activitatea lui Vitalie Povonschii a fost vizată negativ de un raport al Curții de Conturi din mai 2007, pe când acesta conducea Întreprinderea de Stat „Moldaeroservice”. Raportul viza gestionarea patrimoniului de stat de către Î.S. „Moldaeroservice” şi Î.S. „Aeroportul Internaţional Mărculeşti” pe perioada anilor 2005-2006.

În baza deciziei consiliului administrativ al Î.S. „Moldaeroservice” şi cu acordul Administraţiei de Stat a Aviaţiei Civile, întreprinderea a realizat firmei S.R.L. Agriniada Grup o parte din clădirea amplasată pe str. Ştefan cel Mare 6/2, mun. Bălţi, cu suprafaţa de 472,3 m2, cu toate că de la transmiterea în arendă a acestui imobil, în perioada anului 2004 – trimestrul I al anului 2005, întreprinderea a realizat venituri de 186,1 mii lei şi, respectiv, 50,5 mii lei. Comercializarea clădirii s-a efectuat prin negocieri directe la preţul de 383,0 mii lei, fiind estimată de către filiala Bălţi a Camerei de Comerţ şi Industrie la valoarea de piaţă în sumă de 238,2 mii lei. Totodată, conform estimărilor ulterioare efectuate de Institutul Republican de Expertiză Judiciară şi Criminalistică, valoarea imobilului înstrăinat constituie 922,4 mii lei, iar potrivit datelor expertizei efectuate în anul 2006 de Agenţia de Imobil şi Consulting Naxin S.R.L. – 984,0 mii lei, sau cu 603,2 mii lei şi, respectiv, 664,8 mii lei mai mult decât preţul de realizare”, se arată în raportul Curții de Conturi.

Materialul a fost realizat în cadrul Campaniei „Jurnaliștii pentru integritate în serviciul public”, desfășurată de Centrul de Investigații Jurnalistice, cu suportul Programului Buna Guvernare, al Fundației Soros-Moldova. Instituţia finanţatoare nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.   

Mariana Colun
10/04/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii