Sentinţele anului 2022: cine a fost achitat şi cine s-a ales cu ani grei de închisoare

Anticorupţie.md
31/12/2022
Foto simbol

Magistraţii au pronunţat în anul 2022 mai multe sentinţe în dosare de rezonanţă, care au fost examinate pe parcursul mai multor ani. Sentinţele au fost pronunţate în prima instanţă, toate fiind atacate în instanţa ierarhic superioară. Echipa portalului Anticorupţie.md a monitorizat dosarele respective din momentul intentării lor. Iată care ar fi sentițele de top pentru Justiția din Republica Moldova în anul 2022.  

alegeri.md

1.Dosarul parcărilor cu plată a ex-primarului Dorin Chirtoacă. Fostul edil al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, acuzat de trafic de influență în dosarul parcărilor cu plată, care l-a costat fotoliul de primae, a fost achitat de prima instanță după un proces de judecată care a durat mai bine de 5 ani. . Mai mult, magistratul Alexandru Negru a constatat „derogări de la principiul loialității procesuale în administrarea probelor si cel al aflării adevărului” și i-a dat o lună de zile șefei de la Procuratura Anticorupție, Veronica Dragalin, să investigheze situația și să informeze instanța despre rezultatele verificărilor.

„În mod normal, cazul subsemnatului trebuie sa facă parte din dosarul deschis contra grupării criminale conduse de Plahotniuc, Dodon si Sor, si a procurorilor pusi de ei, pentru că este una din fărădelegile lor. Procuratura Anticoruptie trebuie să informeze instanta, în termen de o lună, despre măsurile întreprinse împotriva celor care au comis abuzuri în acești 5 ani și jumătate - adică, de fapt, Veronica Dragalin trebuie să ceară dosar penal împotriva procurorilor care au comis fărădelegile în cauză”, a scris Dorin Chirtoacă, pe contul su de socializare.

Cauză penală a fost expediată în instanța de judecată în luna iulie 2017. Dorin Chirtoacă era învinuit de procurori că, exercitând funcția de primar general al municipiului Chișinău, „a săvârșit prin participație în calitate de autor infracțiunea de trafic de influență, fiind semnat contractul de parteneriat public-privat dintre Primăria municipiului Chișinău și nerezidenta EME Parkleitsystem GmbH, în lipsa aprobării proiectului de contract de către Consiliul Municipal Chișinău”. Chirtoacă a declarat în repetate rânduri că dosarul parcărilor cu plată ar fi unul fabricat.

2. Dosarul de escrocherie al ex-primarului democrat din Nisporeni. Fostul primar al oraşului Nisporeni din partea Partidului Democrat, Ion Gangan, a

Exspresul

fost condamnat anul trecut la 10 ani cu executare pentru escrocherie în proporţii deosebit de mari, dar a fost eliberat de Curtea de Apel Chişinău după 6 luni de detenţie.

La 18 mai, Judecătoria Ungheni l-a declarat vinovat pe Ion Gangan că, în 2013, în complicitate cu un cumătru de al său care îi era şi coleg de partid, l-a deposedat de 70 de mii de euro pe un bărbat care revenise de peste hotare de la muncă.

Gangan a spus că cumătrul său are cinci terenuri pentru construcţii într-un cartier rezidenţial şi l-a convins să investească în ele. Victima i-a dat lui Gangan banii în rate mai mici, însă acesta nu s-a grăbit să-i perfecteze actele pentru imobile. Ulterior, organul de urmărire penală a constatat că cumătrul lui Gangan nu dispunea în realitate de aceste terenuri.

Instanţa l-a obligat pe Gangan să-i restituie victimei 42500 de euro, restul sumei fiind restituite benevol până la pronunţarea sentinţei.

Dosarul penal a fost pornit în iunie 2016, iar în mai 2018 a ajuns în gestiunea magistraţilor.

Curtea de Apel Chişinău a dispus încetarea urmării penale în privinţa lui Gangan pe motiv că au fost comise mai multe erori de procedură.

CIJM

3. Dosarul mitei de la CNA. Fostul ofiţer al CNA, Ruslan Harcenco, a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni cu executare pentru trafic de influenţă pentru că ar fi luat 100.000 de euro ca să-l ajute să scape de dosar penal pe Octavian Vucol, preşedintele Federaţiei de Baschet din Republica Moldova.

Instanţa a dispus confiscarea specială privind încasarea de la inculpat a sumei de 100.000 de euro în contul statului, dar nu a aplicat pedeapsa complementară, de a ocupa funcţii publice. Ruslan Harcenco a fost reţinut la 3 iunie 2016, fiind bănuit că ar fi luat 100.000 de euro de la Octavian Vucol, preşedintele Federaţiei de Baschet din Republica Moldova. Ultimul era învinuit de ofiţerii CNA că l-ar fi deposedat pe un cetăţean al Republicii Slovacia de 210.000 de euro.

Procurorii l-au învinuit pe Harcenco că ar fi luat banii încă în luna februarie 2016, când a fost pornit dosarul penal în privinţa lui Vucol. Omul legii i-ar fi promis lui Octavian Vucol că îi va determina pe colegii săi să ia o decizie favorabilă în privinţa sa şi l-a asigurat că nu va ajunge în arest.

Ruslan Harcenco a declarat în cadrul unei şedinţe de judecată că directorul adjunct al CNA, Vadim Cojocaru, este cel care ar fi luat cele o sută de mii de euro, în 2016, de la Octavian Vucol pentru a-l scăpa de arest.

4. Dosarul colonelului învinuit de perversiune sexuală. Fostul șef adjunct al Inspectoratului General de Carabinieri al Ministerului Afacerilor Interne,

CIJM

Mihail Bejan, a fost găsit vinovat de perversiune sexuală asupra unui minor. După un proces de judecată care a durat mai bine de trei, Judecătoria Chişinău l-a condamnat la cinci ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, pe un termen de probă de 5 ani.

Instanţa l-a obligat pe Bejan să-i achite părţii vătămate 100.000 de lei, prejudiciu moral, şi 10. 458, cheltuieli judiciare pentru efectuarea expertizelor.

Bejan nu şi-a recunoscut vina şi a declşarat în instanţă că el a activat în interesul statului, a dăruit sănătatea și tinerețea acestui stat care a investit în el sute de mii și la urmă să își bată joc în halul acesta.

Bejan a fost reținut de poliție în seara zilei de 1 februarie 2019, într-o pădure din sectorul Râșcani al Capitalei, împreună cu un tânăr în vârstă de 17 ani, căruia i-ar fi cerut să îi facă sex oral în schimbul a 50 de euro. Acest caz a fost făcut public la 8 februarie de către postul de televiziune Jurnal TV, sesizat de către părinții minorului îngrijorați că dosarul ar putea fi mușamalizat.

Facebook.com

5. Dosarul sportivului Ion Şoltoianu. Kickboxerul Ion Şoltoianu, învinuit de huliganism agravat și purtarea armei de foc, inclusiv muniții, fără autorizație, a scăpat de închisoare, fiindu-i aplicată o amendă contravenţională de 1500 de lei. Şoltoianu, pentru care procurorii au solicitat o pedeapsă de 11 ani cu executare, a fost eliberat din sala de judecată după ce a stat în arest preventiv timp de 5 luni.

Decizia a fost luată de magistratul Gheorghe Balan de la Judecătoria Chişinău, care a dispus încetarea procesului penal pornit lui Şoltoianu pentru huliganism agravat cu folosirea armei de foc, calificând fapta în contravenţie.

Gheorghe Balan l-a găsit vinovat pe Şoltoianu de purtarea ilegală a armei de foc, condamnându-l la 1 an 3 luni şi 7 zile de închisoare. Magistratul însă a considerat pedeapsa executată, după ce i-a redus din termen 232 de zile pentru că a stat în arest preventiv în condiţii inumane şi degradante.

Judecătorul a dispus ca pistolul pe care îl purta ilegal Ion Şoltoianu să fie restituit proprietarului de jure, Irina Şoltoianu, soţia inculpatului.

Articolul a fost realizat  în cadrul proiectului „Jurnalism de investigație pentru transparență și bună guvernare”,  desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice, cu sprijinul financiar al Ambasadei SUA în Moldova.  Conținutul investigației este responsabilitatea exclusivă a autorilor și nu corespunde neapărat cu punctul de vedere al Ambasadei SUA în Moldova..

Pentru a deconspira mai multe scheme de corupție și delapidare a banilor publici, încălcări ale drepturilor omului avem nevoie de susținere. Ne poți ajuta cu o contribuție pentru echipa Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova prin Patreon sau poți redirecționa anual 2% din impozitul pe venit, pentru jurnalismul de investigație, cod fiscal al Centrului de Investigații Jurnalistice – 1019620008889.

 

 

Anticorupţie.md
31/12/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii