TOP 10 cele mai citite știri pe portalul Anticoruptie.md în 2021 // Dosare penale, scandaluri în Justiție și lupta împotriva corupției

Irina Odobescu
07/01/2022
Colaj: CIJM

În anul 2021. reporterii portalului Anticoruptie.md au realizat peste 3000 de știri pe subiecte legate de corupție, delapidarea banilor publici, achiziții trucate, justiție, probleme de integritatea în serviciul public și politici de stat. În anul cu un scrutin parlamentar, Anticoruptie.md a monitorizat toți concurenții electorali - partidele politice, dar și peste 350 de candidați la funcția de deputat pe listele formațiunilor politice înscrise în cursa pentru Parlament. După alegeri, le-am spus cetățenilor cine sunt cei 101 deputați aleși în cadrul scrutinului din 11 iulie și apoi am monitorizat formarea Guvernului și am stat cu ochii pe cei promovați la funcții publice. În același timp, reporterii Anticoruptie.md au monitorizat dosarele cu rezonanță de pe rolul instanțelor de judecată, cele demarate de procurori, dar și controalele pornite de Autoritatea Națională de Integritate. În topul preferințelor cititorilor noștri au fost știrile despre dosarele din Justiție, dosarele de corupție și cele pornite la comanda politicului, deciziile Curții Constituționale și scandalurile diplomatice. Printre cele mai citite știri s-au regăsit și cele despre dosarele de corupție și controalele ANI pornite în baza anchetelor de presă, realizate de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice. Pe parcursul anului 2021, portalul Anticoruptie.md a înregistrat 1,2 milioane de vizitatori unici și peste 4 milioane de accesări. Mai jos redăm un top al celor mai citite știri în anul 2021 pe portalul Anticoruptie.md: 

1. Dodon și Plahotniuc vor fi cercetați penal în dosarul energiei electrice din 2008 // Schema a fost deconspirată într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice

Fostul președinte Igor Dodon și fostul lider al PDM, Vlad Plahotniuc, sunt cercetați penal în dosarul privind intermediarii din schema frauduloasă la importul de energie electrică din 2008. Această afacere a fost deconspirată într-o investigație jurnalistică a reporterilor Centrului de Investigații Jurnalistice. Despre acesta a comunicat pentru Anticoruptie.md expertul Sergiu Tofilat, unul dintre experții care au făcut demersurile necesare către procurori pentru a demara urmărirea penală împotriva lui Igor Dodon.

În cadrul unui proces de judecată din 7 iunie la Judecătoria Ciocana, procurorii și-au retras ordonanța de clasare a procesului penal și au redeschis dosarul. În schema în care se știa că erau implicați Igor Dodon și Zinaida Grecianâi acum s-au găsit legături ce duc spre Vlad Plahotniuc.  

2. Pe urmele investigațiilor CIJM: Ruslan Popov, adjunctul procurorului general, reţinut pentru îmbogăţire ilicită

Ruslan Popov, procurorul general adjunct suspendat, este suspectat de îmbogăţire ilicită și a fost reținut în octombrie 2021. Toate după ce procurii au efectuat în ajun percheziţii la domiciliul de lux al procurorului din satul Mileştii Mici, raionul Ialoveni. Dumitru Robu, procurorul general interimar , a spus că dosarul a fost pornit ca rezultat al analizei informațiilor apărute în cadrul investigațiilor jurnalistice și probelor acumulate pe caz.

În 2020, Centrul de Investigaţii Jurnalistice a publicat o serie de anchete despre averea şi presupusele afaceri camuflate ale lui Ruslan Popov. Reporterii au descris despre afacerea din agricultură a procurorului, afacere înreghistrată pe numele tatălui său, un frigider pentru păstrarea fructelor, locuinţa şi maşinile de lux.

3. Dosarul Gheorghe Petic: Pretinsa victimă a violului şi-a schimbat declaraţiile şi l-a disculpat pe învinuit

Pretinsa victimă a violului de care a fost învinuit ex-poliţistul din Ungheni, Gheorghe Petic, şi-a retras, acuzaţiile, şi a oferit detalii cum a fost fabricat dosarul. Femeia a fost adusă încătuşată în sala de şedinţe a Judecătoriei Orhei, deoarece se află în arest preventiv pentru că a făcut declaraţii false şi l-a învinuit nejustificat pe Gheorghe Petic că a violat-o. Pretinsa victimă a fost audiată pe parcursul a cinci ore, cu uşile închise, şi a oferit nume noi care ar fi fost cointeresate în fabricarea dosarului.

Solicitat de reporterii portalului Anticorupţie.md, Gheorghe Petic ne-a comunicat că aşteaptă ca procurorul pe caz să-şi retragă acuzaţiile la următoarea şedinţă şi să fie achitat. ,,Eu nu urmăresc scopul ca această femeie să stea în închisoare. A făcut o prostie pentru bani mulţi. Are un copil de crescut. Am discutat azi cu dânsa şi i-am spus că mă interesează ca orice detaliu din fabricarea acestui dosar să fie scos la suprafaţă, să nu ascundă nimic. Vreau ca Gheorghe Cavcaliuc să fie adus în ţară şi pedepsit pentru mizeriile care le-a făcut. La fel, vreau să fie pedepsiţi şi slugoii lui Plahotniuc din Direcţia a cincea”, a comunicat Petic.

4. „Trăim în frică și fără speranță”. Cetățeni din Transnistria solicită sprijinul Maiei Sandu pentru a-și apăra drepturile și libertățile fundamentale

Un grup de „cetățeni responsabili și patrioți ai Transnistriei”, adepți ai valorilor democratice, fac apel către comunitatea internațională pentru a fi protejați de acțiunile ilegale ale grupului criminal, condus de Vadim Krasnoselski, care îngrădește drepturile și libertățile cetățenilor de a alege și a fi ales în calitate de președinte.

„Krasnoselski și gruparea criminală care se află la conducerea Transnistriei a determinat excluderea și retragerea abuzivă din cursa electorală a candidaților de la alegerile prezidențiale din 12 decembrie 2021 [...] În condițiile în care unicul contracandidat al actualului președinte este o persoană necunoscută publicului din regiune, alegerile sunt doar o formalitate de a legitima acest regim criminal de la Tiraspol”, se menționează într-o petiție semnată de peste 50 de persoane.

5. VIDEO // Igor Dodon, cercetat de ANI privind interesele personale și declararea averilor. Rodica Antoci: „Este nevoie de curaj”

Fostul președinte Igor Dodon este cercetat de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) privind controlul averilor. Despre aceasta a confirmat președinta ANI Rodica Antoci, într-un interviu pentru Anticoruptie.md. Deși nu a dat mai multe detalii cu privire la controlul demarat în cazul fostului președinte, șefa ANI recunoaște că este nevoie de curaj din partea inspectorilor de integritate pentru a investiga demnitarii cu poziții influente în cadrul instituțiilor de stat.

În cazul fostului șef de stat Igor Dodon, ANI s-a autosesizat din oficiu, în baza investigațiilor jurnalistice, dar și în baza a mai multor sesizări oficiale parvenite la autoritate. Toate au fost direcționate, în mod aleatoriu, către un inspector de integritate.

Centrul de Investigații Jurnalistice a scris că la alegerile locale din 2011, atunci când a candidat pentru fotoliul de primar al Capitalei, Igor Dodon a donat către Partidul Socialiștilor suma de 226.000 de lei, deși a avut venituri în anul precedent de 135.000 de lei.

În toamna anului 2016, înainte de alegerile prezidențiale, Centrul de Investigații Jurnalistice a scris detaliat despre „Banii, afacerile și interesele lui Igor Dodon și alianțele „cruciale” PD-PSRM”. 

În 2014, într-o altă anchetă de presă, CIJM scria despre afacerile nedeclarate ale familiei Dodon și implicarea în anumite privatizări dubioase pe când actualul șef al statului deținea funcția de ministru al Economiei. 

6. Ambasadorul Republicii Moldova în Rusia, fostul socialist Vladimir Golovatiuc, este acuzat că ar fi hărțuit sexual o colegă din Ambasada

Un nou scandal la Ambasada Republicii Moldova din Moscova îl are ca protagonist pe fostul deputat PSRM și actualul ambasador Vladimir Golovatiuc, care de data aceasta este acuzat că ar fi hărțuit sexual o angajată din cadrul ambasadei.

Din 2014 până la începutul lui 2021, Golovatiuc a fost deputat din partea PSRM, formațiune la care este și membru al Consiliului Republican. Portalul Anticorupție.md a scris că în anii `80 Vladimir Golovatiuc a fost profesor la catedra de economie politică a Institutului Agricol din Chișinău. În timpul guvernării comuniste, timp de un an a fost director general al Biroului Național de Statistică.

7. DOC// Curtea Constituțională îi lasă pe Șor și Dodon fără „MoldovaLand” și dă câștig de cauză Ambasadei SUA în problema vânzării Stadionului Republican, ținut în paragină de mai bine de 15 ani

Curtea Constituțională a emis o decizie prin care Stadionul Republican din Chișinău va rămâne în proprietatea Ambasadei SUA la Chișinău, loc pe care urmează să fie construit noul sediu al reprezentanței diplomatice americane.

Astfel, Curtea Constituțională a respins solicitarea deputaților socialiști Grigore Novac, Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski, care au contestat la Curte legalitatea transmiterii terenului Stadionului Republican pentru ca acesta să intre în posesia Ambasadei SUA la Chișinău.

Pe 3 decembrie 2020, majoritatea parlametară de la Chișinău, formată din Partidul Socialiștilor condus de Igor Dodon și Partidul Ilan Șor, condus de oligarhul fugar Ilan Șor au adoptat o lege ce prevedea reîntoarcerea terenului fostului Stadion Republican în proprietatea statului. Astfel, deputații socialiști și cei ai lui Șor au anulat legea din 2018 care prevedea vânzarea acestuia Ambasadei SUA în Moldova.

8. Gata cu restricțiile // Peste 50 de puncte de trecere a frontierei Republicii Moldova se redeschid, începând cu 24 mai

În top a ajuns o știre despre sistarea unor restricții în luna mai, contextul pandemiei de covid. Este vorba despre traficul prin toate punctele de trecere a frontierei de pe segmentul moldo-român și moldo-ucrainean care a fost restabilit atât pentru călători, cât și pentru transportul de mărfuri. Activitatea a peste 50 de puncte de trecere a frontierei, din cele 81 existente, era sistată din 14 martie 2020, în legătură cu pandemia de COVID-19. 

9. Natalia Gavriliță, avertisment către corupții din instituțiile publice: „Cei care au furat din banul public să nu aștepte”

Vicepreședinta PAS, Natalia Gavriliță, spunea în iunie 2021 că formațiunea sa, care a obținut o majoritate covârșitoare la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, va începe lupta cu corupția de la curățirea instituțiilor statului de cei care „au furat de la oameni”.

Ea a atenționat că remanierile anticorupție de care vorbește șefa statului Maia Sandu și colegii ei din  PAS nu sunt o glumă, iar cei care au furat din banul public, „să nu aștepte, ci să plece”. 

10. Judecătorii Curții Constituționale au respins cererea socialiștilor de suspendare a decretului de nominalizare de către Maia Sandu a lui Igor Grosu pentru funcția de premier

Curtea Constituțională a respins, în martie, cererea socialiștilor prin care aceștia au cerut anularea nominalizării lui Igor Grosu la funcția de premier de către președintele Maia Sandu pe 16 martie. Sesizarea a fost trimisă de deputații socialiști Vasile Bolea, Grigore Novac, Alexandr Suhodolski și Vlad Batrîncea.

„Curtea Constituțională a pronunțat Decizia nr. 31, prin care a respins cererea de suspendare a acțiunii Decretului Președintelui Republicii Moldova nr. 47-IX din 16 martie 2021 privind desemnarea candidatului pentru funcția de Prim-ministru”, se arată în comunicatul Curții.

Anticoruptie.md este prima platformă online din Republica Moldova pentru semnalarea cazurilor de corupţie şi a infracţiunilor conexe. Aici pot fi raportate abuzurile şi comportamentul neadecvat al funcţionarilor, traficul de influenţă, conflictul de interese şi incompatibilităţile, lipsa de transparenţă în instituţiile publice şi gestionarea frauduloasă a banilor publici, averi nedeclarate sau dobândite ilicit şi orice alte situaţii și fapte generatoare de corupţie.

Jurnaliştii de investigaţie direcţionează cele mai importante sesizări către organele de drept şi autorităţile responsabile şi urmăresc reacţia, dar şi eficienţa acțiunilor care urmează. Reporterii monitorizează etapă cu etapă cum decurg investigaţiile în cele mai răsunătoare dosare de corupţie. Prin ştirile, analizele, interviurile publicate continuu pe site, jurnaliştii abordează obiectiv şi echilibrat flagelul care a poziţionat Republica Moldova în topul celor mai corupte ţări din lume. Tot aici pot fi găsite investigații care scot la iveală scheme menite să aducă venituri nemeritate sau să promoveze interese obscure.

Pentru a deconspira mai multe scheme de corupție și delapidare a banilor publici, încălcări ale drepturilor omului avem nevoie de susținere. Ne poți ajuta cu o contribuție pentru echipa Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova prin Patreon sau poți redirecționa anual 2% din impozitul pe venit, pentru jurnalismul de investigație, cod fiscal al Centrului de Investigații Jurnalistice – 1019620008889. Portalul www.anticoruptie.md este un proiect al Centrului de Investigații Jurnalistice. 

Irina Odobescu
07/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii