Topul sesizărilor pe Harta Corupţiei în 2022// Abuzuri din partea funcţionarilor şi cazuri de corupţie

Anticorupţie.md
02/01/2023

Cititorii portalului Anticorupţie.md au postat zeci de sesizări pe Harta Corupţiei, în care au raportat abuzuri de partea funcţionarilor publici, lezarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, estorcări de mită. Reporterii Centrului Investigaţii Jurnalistice au verificat majoritatea sesizărilor, iar cele relatate au ajuns subiecte de ştiri, reportaje sau investigaţii jurnalistice. Deşi sesizările de pe Harta Corupţiei nu reprezintă materiale jurnalistice, unele cazuri descrise au prezentat interes sporit pentru cititori, acumulând un număr impresionant de vizualizări.

1.Cea mai interesantă le-a părut cititorilor noştri sesizarea postată de Diana Grosu care s-a expus privind numirea conducerii la Spitalul din Bălţi. „Dezastrul de la Bălți din domeniul medicinei trebuie oprit. Eu consider că oameni compromiși total așa cum este doamna Condrea Ala nu pot ocupa funcția de director al unui spital republican așa cum este Spitalul Clinic Bălți. Spitalul se confruntă cu multe probleme. Condițiile din saloane sunt dezastruoase. Merg gândați pe pacienți. Chiar copilul meu a fost internat nu demult și mergeau gandaci prin salon”, a scris autoarea. Sesizarea a fost citită de 16.920 de persoane

2. La o mică distanţă în top, cu 16.861 de vizualizări, este şi postarea lui I.Crăciun „Ce-i poate învăţa pe viitorii procurori o persoană certată cu legea?”. Autorul reatează despre cum Consiliul Superior al Procurorilor a aprobat lista procurorilor care vor fi mentori pentru audienții Institutului Național al Justiției (INJ), iar printre ei se regăseşte şi Lilian Cociu, cu statut de învinuit într-un dosar penal pentru că a atras la răspundere un bărbat pentru un omor pe care nu l-a comis. În baza dosarului fabricat de Cociu, bărbatul nevinovat a fost condamnat la 21 de ani de închisoare şi a stat patru ani până s-a constatat că altcineva a comis crima. Dacă procurorul Cociu nu muşamaliza dosarul, poate că acum erau în viaţă cei doi tineri îndrăgostiţi, împuşcaţi într-o vie de lângă Durleşti. „Interesant, ce îi va învăţa Lilian Cociu pe viitorii procurori? Cum să fabrice dosare, să bage oameni fără de vină la puşcărie şi să se eschiveze de la răspundere?”, se întreabă autorul sesizării.

3. O altă sesizare care a atras atenţia cititorilor noştri este despre o pretinsă schemă de corupție în transportul public din Chișinău. „Se pare că în Chișinău în transportul public s-a pus în funcțiune o schemă nouă de furt de bani. Aceasta după ce s-a mărit prețul biletelor de la 2-3 la 6 lei. Controlorii spun că n-au bilete și nu dau, dar iau pentru acest serviciu jumătate de sumă, adică 3 lei în loc de 6 lei. Dacă nu dau bilete și iau doar jumătate de sumă, înseamnă că 3 lei pe care îi achită pasagerii merg în buzunarul cuiva. E mulțumit și pasagerul și conrolorul”, ne-a raportat sub anonimat autorul sesizării.

4. Următoarea seaizare din top vine de la Sergiu Burlacu din Bălţi, indignat de intenţia autorităţilor de a majora tarifele la apă. „Întreprinderea Municipală Regia "Apă-Canal" Bălţi cere majorarea tarifului pentru aprovizionarea cu apă a bălțenilor la ANRE, de la 11.08 lei până la 19.30 lei. Creșterea tarifului cu mai mult de 8 lei la un metru cub de apă, este mai mult decât îngrijorătoare pentru toți noi – bălțenii. Urmare a unei administrări defectuoase, care a generat pierderi enorme pentru Bălţi, împrumuturi nejustificate, mijloacele cărora au fost utilizate netransparent, în interesul grupărilor care s-au îmbogățit pe seama noastră, și astăzi încă mai stau în libertate, iar locuitorii municipiului urmează a fi sărăciți în continuare grație unor penali de ordin moral și nu doar. Întreprinderea Municipală Regia "Apă-Canal" Bălţi care, astăzi se află în stare de administrare de insolvabilitate, duce în continuare bălțenii într-o prăpastie economică, nu mai vorbesc despre prăpastia securității alimentării cu apă”, ne-a relatat despre situaţia creată Sergiu Burlacu.

5. Cititorii portalului Anticorupţie.md nu au rămas indiferenţi nici la postarea interpretei Diamanta Paterău, care sLiberation Serif-a plâns că la sfârșitul lunii august de pe cardul salarial de la Moldinconbank a dispărut o sumă de bani - peste 3400 de lei. „Am sesizat imediat banca, a fost imposibil să discut cu cineva dintre anagajții responsabili, am scris o plângere și mi s-a spus că mă vor telefona. Nu m-au telefonat, dar peste două săptămâni am primit o scrisoare în care banca se spală pe mâini și îmi recomandă să fiu atență la card, să nu dau nimănui codurile secrete.  Banca recunoaște, în răspunsul pe care mi l-a trimis, că banii au fost scoși de pe cardul meu de pe un telefon iPhone, din Cipru, cu codul de acces secret. Eu nu am primit nici un cod de acces, evident nu am avut cum să-l dau cuiva. Eu nu am telefon marca iPfone și nici nimenni din familia mea nu are așa telefon. Moldinconbank nu vrea să investigheze cazul, în mod normal banca poate să spună cine, când și cui a transmis codul secret, de vreme ce eu nu l-am primit, dar iată că nu vrea să o facă”, a relarar interpreta prin ce i-a fost dat să treacă.

6. Ruslan Sava din satul Costeşti, raionul Ialoveni, ne-a relatat cum tatăl său, Iacob Sava, un pensionar de 80 de ani, a cerut de la primărie lemn pentru foc, i s-a acceptat cererea, că pensionarii au dreptul la o cantitate de lemn pentru foc, a plătit pentru lemn, dar lemnul așa și nu i s-a adus. Anul acesta s-a dus iar la Primărie, l-a întrebat pe primar dacă i se mai aduce lemnul de anul trecut și că are nevoie și de lemnul pentru foc ce i se cuvine și pentru anul acesta, dar primarul l-a luat în zemflemea, i-a replicat: „Da ce eu să-ți aduc lemnul” și l-a scos din cabinetul său.„Mi se pare batjocoritoare o astfel de atitudine față de oamenii ajunși la o anumită vârstă și care au muncit toata viața lor pentru acest stat, pentru satul în care locuiesc. Eu sunt departe și-l ajut tot timpul, dar nu mi se pare corect ca autoritățile să aibă așa atitudine disprețuitoare față de persoanele în etate. Dacă li se cuvine ceva, trebuie să li se dea, să li se explice ce și cum, să le ajute acolo unde este nevoie. Asta trebuie să facă autoritățile  locale care sunt alese de oameni și plătite din bani publici”, s-a arătat indignat autorul sesizării.

7. Natalia Ţiganu din Chişinău ne-a relatat despre un fenomen întâlnit în farmaciile din Chişinău şi anume despre diferență de 100 % la medicamente de la o farmacie la alta. „Oare e corect ca un medicament să aibă în unele farmacii private preț dublu? Este vreo agenție care reglementează prețurile, pentru că nu mi se pare normal să existe un asemenea decalaj. Spun din experiență proprie- am cumpărat același medicament în rețeaua Peon din r-l Anenii Noi și a costat 827 lei, iar în rețeaua Hipocrates din Chișinău  - 425 lei. Acelaș producător, acelaș număr de pastile. De ce oamenii de la sate care și așa au condiții mai proaste și nu s epot deplasa la oraș ar trebui să plătească dublu? Am încercat să-mi apăr drepturile de consumator, să discut cu reprezentanții farmaciei cu prețuri duble, dar discuția este una ostilă”, a scris Natalia Ţiganu.

8.O sesizare care a provocat cititorii a fost şi cea semnată de consiliera din Durleşti, Angela Vartic., „Recent am fost atacați în judecată de către un oarecare Lupu Vladimir, pentru că nu votăm construcția unor blocuri de locuit supraetajate într-un sector din localitate. Avem deja 4 încercări de a convoca o ședință extraordinară a Consiliului Local, în cadrul căreia să delegăm un avocat, care să ne reprezinte în instanță, deoarece jurista primăriei nu mai dorește să o facă. Astfel, APL de fiecare dată găsește câte un motiv, ca să nu ne asigure interimatul secretarului, pe motiv, că acesta e în concediu de boală. Noi ne dăm bine seama, că angajații primăriei au interese ascunse, care ar bloca sectorul dat, având în vedere că este singura cale de acces spre Durleşti din Buiucani”, a bătut alarma consiliera.

9.Tot de consiliere locale, din satul Măgdăceşti raionul Criuleni,a fost semnată şi următoarea sesizare din top. „ Liuba Cojocaru, şi soţul ei, Victor Cojocaru, se răfuiesc cu consilierii din opoziţie care încearcă să scoată la suprafaţă schemele de delapidare a banilor publici. Suntem câteva femei care ne-am opus acestor scheme şi am spus locuitorilor satului adevărul despre cum este delapidat bugetul satului. Pentru aceasta am fost agresate fizic şi verbal de către Victor Cojocaru. Dacă Liuba Cojocaru ne insultă, atunci Victor Cojocaru care nu lipseşte de nici la o şedinţă a Consiliului, ne ameninţă cu răfuiala fizică. Noi am depus plângeri la Poliţie şi Procuratură, însă ele rămân fără finalitate datorită legăturilor pe care le are Victor Cojocaru, acesta fiind persoană influentă în Criuleni”, ne-au relatat Lidia Guzun şi Lidia Tentiuc.

10. Maria Morozan din Chişinău, văduva regretatului om de afaceri Constantin Morozan, ne-a povestit cum i-a dat 600.000 de lei fostului procuror Ion Diacov ca să-i scape soţul din puşcărie. „Cu mulţi ani în urmă, pe când Ion Diacov era şef la Procuratură, soţul meu a fost implicat într-un grav accident rutier, soldat cu deces. Şi soţul meu, pe atunci un cunoscut om de afaceri, a avut mult de suferit. Pe numele său a fost intentat un dosar penal. A vorbit cu Ion Diacov, cu care se cunoştea de mai mult timp. Acesta i-a spus că situaţia soţuţui meu este gravă şi că va face mulţi ani de puşcărie. Dar a spus că îi rezolvă problema pentru o anumită sumă. Astfel, soţul i-a dat lui Diacov, în euro, echivalentul a 600.000 de lei. Mai mult, Diacov a adus două contracte de împrumut, perfectate pe firma soţiei sale, a câte 300.000 fiecare. Urmărirea penală şi procesul de judecată s-a tergiversat din cauza stării de sănătate a soţului, dar, în consecinţă, el a fost condamnat la 6 ani cu executare. Oricum, nu a mai ajuns să execute pedeapsa, pentru că a decedat. Înainte să moară, soţul i-a cerut lui Diacov să-i restituie banii, însă acesta a refuzat”, a relaat autoarea sesizării.

Anticoruptie.md este prima platformă online din Republica Moldova pentru semnalarea cazurilor de corupţie şi a infracţiunilor conexe. Aici pot fi raportate abuzurile şi comportamentul neadecvat al funcţionarilor, traficul de influenţă, conflictul de interese şi incompatibilităţile, lipsa de transparenţă în instituţiile publice şi gestionarea frauduloasă a banilor publici, averi nedeclarate sau dobândite ilicit şi orice alte situaţii și fapte generatoare de corupţie.

Jurnaliştii de investigaţie direcţionează cele mai importante sesizări către organele de drept şi autorităţile responsabile şi urmăresc reacţia, dar şi eficienţa acțiunilor care urmează. Reporterii monitorizează etapă cu etapă cum decurg investigaţiile în cele mai răsunătoare dosare de corupţie. Prin ştirile, analizele, interviurile publicate continuu pe site, jurnaliştii abordează obiectiv şi echilibrat flagelul care a poziţionat Republica Moldova în topul celor mai corupte ţări din lume. Tot aici pot fi găsite investigații care scot la iveală scheme menite să aducă venituri nemeritate sau să promoveze interese obscure.

Anticorupţie.md
02/01/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii