Tranzacţiile imobiliare ale magistratei Lilia Lupaşco

Julieta Saviţchi
23/12/2022
Lilia Lupaşco Foto:CIJM

Magistrata Lilia Lupaşco de la Judecătoria Chişinău s-a ales cu peste 300 de mii de euro după ce a reuşit să-și vândă apartamentul luxos, cu vedere la lacul din Valea Morilor, din strada Ciocârliei, despre care presa a scris că a fost scos în vânzare cu 6,5 milioane de lei, deşi magistrata îl declaraseră, în declarația de avere, cu 2,5 milioane. Acesta nu este singurul bun din proprietatea magistratei declarat la preț de câteva ori mai mic decât cele de piaţă.

Preţuri mai mici în declaraţiile de avere

Magistrata Lilia Lupaşco a raportat în declaraţia de avere şi interese personale un preţ de trei ori mai mic decât preţul de piaţă pentru imobilul de pe strada Ciocârliei.

Partea constituită din apartamentul de 109 metri pătraţi Lilia Lupaşco a declarat-o la preţul de 2.000.000 de lei. Cealaltă parte, de 63,6 metri pătraţi, magistrata a declarat-o la 509.523. Suma totală este 2.509.523 de lei faţă de 6.500.000 lei cât s-a cerut la vinderea imobilului.

Cât priveşte spaţiul comercial de pe strada Ion Creangă 61 A, magistrata nu l-a raportat în declaraţia de avere şi interese personale pentru anul 2021.

Par a fi departe de realitate şi preţul de 33.151 de lei indicat pentru un apartament de 66.4 pătraţi, şi de 32.611 de lei, pentru o casă de 117 metri pătraţi, ambele imobile fiind primite ca donaţie.

Magistrata nu a indicat în declaraţia de avere pentru anul 2017 banii obţinuţi din înstrăinarea apartamentului cu suprafaţa de 111,8 metri pătraţi şi a unei construcţii nefinalizate cu suprafaţa de 44 metri pătraţi.

Mercedesul declarat cu 10.000 de lei

Situaţia nu arată mai strălucit nici la capitolul bunuri mobile. Lilila Lupaşco a ajuns îm atenţa presei încă în 2013 după ce a declarat că automobilul Mercedes E220, fabricat în 2008, pe care l-a procurat în 2012 ar costa doar 10.000 de lei.

În 2019, magistrata a declarat că vândut automobilul cu 15.000 de lei.

Pentru anul trecut, Lilia Lupaşco a declarat două automobile, un Mercedes E 200, de 590.000 de lei, şi un BMW, de 595.324 de lei. Ambele maşini sunt înregistrate pe firmele soţului magistratei, Sergiu Dodon.

Lilia Lupaşco se foloseşte de automobilul BMW, acesta fiind văzut des în parcarea destinată angajaţilor oficiului Buiucani al Judecătoriei Chişinău

Apartamentul de milioane de pe strada Ciocârliei

Apartamentul cu suprafaţa de 170 de metri pătraţi a fost cumpărat la sfârşitul luni octombrie de către o familie stabilită de mai mulţi ani în Israel, Dan şi Iulia Karavanski. Tranzacţia a avut loc cu perfectarea a două contracte de vânzare cumpărare, deoarece este vorba de două apartamente care au fost unite între ele.

Tranzacţia a avut loc puţin peste o lună după ce anunţul privind vânzarea imobilului a fost şters de pe portalul agenţiei imobiliare, după ce jurnaliştii de la Ziarul de Gardă au descoperit că locuinţa aparţine magistratei Lupaşco.

După publicarea articolului, Autoritatea Naţională de Integritate a anunţat că s-a autosesizat şi a dat curs verificării averii magistratei.

Casa din pădure

Apartamentul de pe strada Ciocârliei nu este primul imobil de lux vândut de magistrată.

Casa din pădure    Foto:CIJM

În 2017, aceasta a scos în vânzare o casă cu două nivele de pe stradela Codrului de la marginea pădurii din Durleşti. Imobilul care, potrivit datelor cadastrale, ar avea 75 de metri pătraţi, a fost procurat de către poliţistul Radu Pascari, fiul fostului procuror din Hânceşti, Vasile Pascari.

Radu Pascari este pe post de agent de circulaţie, iar cu puţin timp înainte să cumpere casa de la Lilia Lupaşco a fost investigat de către procurorii anticorupţie după ce a fost denunţat de un şofer pentru că i-a cerut mită şi i-a fabricat un dosar contravenţional că era în stare de ebrietate.

În cele din urmă, procurorii au emis ordonanţă de neîncepere a dosarului penal din lipsă de probe, iar procesul verbal în privinţa şoferului a fost anulat.

Atât Lilia Lupaşco, cât şi Radu Pascari, au raportat în declaraţiile de avere şi interese personale pentru anul 2017 că a avut loc un schimb de imobile. Radu Pascari a raportat în fiecare an locuinţa la preţul de 0 lei, iar Lilia Lupaşco nu a declarat venituri din vânzarea casei din pădure.

Un contract de schimb a avut loc la data de 16 iunie 2017, Radu Pascari oferindu-i familiei Lupaşco un apartament de 85 de metri pătraţi pe strada Alba Iulia din Chişinău. La nicio săptămână după ce apartamentul a fost înregistrat pe numele lui Sergiu Dodon, soţul magistratei Lilia Lupaşco, a fost vândut unei familii tinere. În ziua când a fost înregistrată tranzacţia, cumpărătorul a lăsat gaj apartamentul abia cumpărat pentru un credit de 29.900 de euro.

Precizăm că anunţul privind vinderea casei din pădure a fost postat în 2017 pe portalul unei companii imobiliare, în care era indicat preţul de 120.000 de euro.

Spaţiul comercial de pe strada Ion Creangă

Familia Dodon-Lupaşco mai are în vânzare un spaţiu cu destinaţie nelocativă, cu suprafaţa de 78 de metri pătraţi. Proprietarul cere pentru imobilul, cu reparaţie de lux, 117.000 euro.

La nivelul 2 se află imobilul familiei Dodon-Lupaşco             Foto:CIJM

Deocamdată, la această adresă îşi au sediul firmele „Nobil Lex Group” SRL și „Vizita Grup” SRL, care îi aparțin lui Sergiu Dodon.

Foto CIJM

 

Lilia Lupaşco: ,,Să nu vă intereseze ce vând eu"

După ce a vândut apartamentul de milioane de pe strada Ciocârliei, Lilia Lupaşco, după cum reiese din declaraţia de avere şi interese personale, a rămas fără locuinţă în capitală. Apartamentul şi casa donate se află în Călăraşi, localitatea de baştină a magistratei, iar casa pe care o construieşte, din 2021, într-o suburbie a Chişinăului nu este finalizată.

Am încercat să discutăm cu magistrata despre situaţia dată, dar ea a refuzat să ne răspundă la întrebări. ,,Să nu vă intereseze ce vând eu", ne-a replicat magistrata. 

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. „Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicat

Julieta Saviţchi
23/12/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii