VIDEO // Vila prezidențială de la Condrița, văzută de la înălțime

Julieta Savițchi
30/10/2020

Vila prezidențială de la Condrița este amplasată pe un teritoriu de 500 de hectare de pădure și cuprinde mai multe imobile. Aici președintele Igor Dodon a găzduit și organizat distracții, în perioada exercitării mandatului, pentru mai mulți oaspeți din Federația Rusă, politicieni și artiști.

Deputatul rus Oleg Paholkov despre oduhna de la vila din Condrița

Din filmările cu drona se vede că în imediata apropiere a vilei se află un lac cu o insuliță, unită de mal cu o punte. Puțin mai departe, se mai află un lac mic, cu câteva imobile alături. Și în apropierea clădirii de bază se observă câteva imobile mai mici. Un locuitor din satul Condrița ne-a comunicat că mai mulți consăteni de-ai săi lucrează la vila prezidențială, fac curățenie și au grijă de animalele domestice sau se ocupă cu cultivarea legumelor ecologice.

Igor Dodon s-a lăudat în una dintre emisiunile sale cu genericul „Președintele răspunde” că a făcut ordine pe teritoriul vile și că a amenajat o seră „ca la gospodari”, dar a precizat că nu a făcut investiții majore din contul statului.

În 2019, întreținerea vilei de la Condrița a costat bugetul peste un milion de lei.

Dacă nu va câștiga cel de-al doilea mandat, Igor Dodon nu va mai avea acces la vilele de la Condrița și Holercani. În schimb, oricând va avea acces la tabăra de odihnă de lângă Sadova, satul său de baștină. Deși a declarat că nu-i aparține, Igor Dodon a recunoscut că îi place să se odihnească în acest loc. Tabăra pentru copii din satul Sadova a fost vândută încă înainte ca Igor Dodon să ajungă șef de stat. Actualmente se află în proprietatea unei firme offshore, însă administratorul legal este o persoană din anturajul președintelui. Totodată, lucrările de renovare a taberei au fost gestionate de Ghenadie Merineanu, fratele primei doamne, Galina Dodon.

Oamenii din sat, inclusiv paznicul de la poartă, ne-au declarat că tabăra aparține lui Igor Dodon. O femeie din Sadova, care a fost invitată de mai multe ori să facă curățenie la această tabără, ne-a declarat că aici vin să se odihnească doar cei care fac parte din familia Dodon și oaspeții lor.

Paznicul nu ne-a permis să intrăm pentru că este proprietatea privată a lui Igor Dodon

La marginea pădurii, lângă drumul care duce spre tabără, a mai fost amenajată o zonă de odihnă și agrement. Proprietar este Alexandru Dodon, un om de afaceri originar din satul Sadova, prieten cu consăteanul său vestit. Alexandru Dodon este proprietarul hotelului Prezident de lângă Chișinău, iar gemenele sale, Sanda și Margarita Dodon, au postat de mai multe ori pe rețelele de socializare poze în care apar în compania șefului statului.

Julieta Savițchi
30/10/2020

Comentarii