11 judecători concurează pentru patru funcții vacante la Curtea de Apel Chișinău

Anticoruptie.md
10/04/2017
Foto: CIJM

11 magistrați s-au înscris în concursul pentru ocuparea celor patru funcții vacante de judecător la Curtea de Apel Chișinău. Cererile lor vor fi examinate de membrii Consiliului Superior al Magistraturii la ședința de marți, 11 aprilie. Printre candidați se numără magistrați de la judecătoriile Chișinău, Strășeni și Criuleni. Unii dintre ei au fost vizați anterior în anchetele jurnaliștilor de investigație. 

Liuba Pruteanu, vicepreședintă a Judecătoriei sectorului Buiucani al Capitalei din anul 2010, a fost suspectată de Centrul Național Anticorupție că și-a extins proprietatea deținută la periferia Chişinăului, o vilă de lux cu două nivele, cu un teren de 12,5 ari pe care l-a înconjurat cu un imens gard din piatră. Cazul a fost relatat într-o anchetă a publicației Adevărul Moldova și Centrului de Investigații Jurnalistice. Jurnaliștii scriau că imobilul a fost declarat în 2008, având o valoare de 1,81 milioane de lei. Magistratei nu i-a fost de ajuns lotul de 450 de metri pătraţi, primit încă în 1998 de la Primăria Chişinău, pe care şi-a înălţat imobilul de 178,7 metri pătraţi. Judecătoarea a mai acaparat şi un teren din vecinătate, cu o suprafaţă de 12,5 ari, fapt care ar fi fost ilegal. 

Faptele comise de familia Pruteanu au fost investigate de administraţia Capitalei, de Centrul Naţional Anticorupţie, Procuratura Anticorupţie şi de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Judecătoarea nu a fost însă sancționată. Totodată, Liuba Pruteanu se numără printre magistrații care au prejudiciat statul cu milioane de lei în urma condamnărilor la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. 

Ion Țurcan a ocupat fotoliul de preşe­din­te al Jude­că­to­riei Cen­tru din 2011, după ce în 2009 a fost numit în fun­cţie până la atin­ge­rea pla­fo­nu­lui de vâr­stă. După ce reconfirmarea sa a fost respinsă, preşedinte interimar al instanţei a devenit Ecaterina Palanciuc. O sancţiune disciplinară l-ar fi lipsit pe Ţurcan de posibilitatea de a mai candida la postul de preşedinte de instanţă. Ziarul de Gardă a scris anterior că numele lui Ion Ţur­can a figu­rat în perioada 2011-2012 în cel puţin patru pro­ce­duri dis­ci­pli­nare inten­tate de mem­brii CSM.

Totodată, Serviciul de Informații și Securitate a încercat în repetate rânduri să demonstreze că Țurcan a primit în dar o armă de vânătoare și o vacanță la Poiana Brașov de la Ion Vânaga, un controversat om de afaceri care ar avea relații cu lumea interlopă și parte într-un dosar pe care l-a examinat Ion Țurcan. Potrivit SIS, Ion Țurcan ar fi primit aceste daruri drept recompensă pentru o ordonanță din aprilie 2012, care ar fi fost emisă în circumstanțe suspecte. Colegii magistratului din organele subordonate CSM au respins însă argumentele și probele Serviciului de fiecare dată

Anticoruptie.md a mai scris despre Ion Ţurcan atunci când CSM a propus şefului statului demiterea lui Victor Orîndaş, magistrat la Judecătoria Comercială de Circumscripţie, pe motiv că ar fi aplicat greşit legislaţia, în urma unui demers al Serviciului de Informaţii şi Securitate. Magistratul a adresat CSM o scrisoare în care susţinea că a fost presat şi influenţat de Ion Ţurcan să ia decizii favorabile acestuia, printre care şi lichidarea organizaţiei Falun Dafa. 

Anticoruptie.md
10/04/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii