9 judecători au fost sancționați disciplinar anul trecut. Cine sunt aceștia

Anticoruptie.md
24/05/2021

Doar nouă judecători cercetați disciplinar în anul 2020 au ajuns să fie pedepsiți pentru încălcările admise în activitate. Șase mustrări, patru avertismente și două eliberări din funcție este bilanțul sancțiunilor aplicate anul trecut de membrii Colegiului Disciplinar, subordonat Consiliului Superior al Magistraturii, conform raportului de activitate al instituției. Anul trecut, două mustrări i-au fost aplicate unuia și aceluiași judecător - Serghei Lazari de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. El este cunoscut pentru sentințele emise în ultimii ani în mai multe cazuri de rezonanță, precum cel al fostului premier Vlad Filat. În luna octombrie, acesta a fost eliberat din funcție.

Anul trecut, la Colegiul disciplinar au fost înregistrate 53 de proceduri disciplinare, 13 fiind restante din anul 2019. Din numărul total de proceduri disciplinare, au fost examinate și pronunțate 133 de hotărâri pe 38 de proceduri, iar 34 de proceduri disciplinare au fost conexate între ele. 

Cea mai frecventă abatere disciplinară imputată judecătoriilor se referă la încălcarea termenelor de îndeplinire a acțiunilor de procedură, inclusiv a termenelor de redactare a hotărârilor judecătorești și de transmitere a copiilor acestora participanților la proces.

Plenul Colegiului disciplinar a pronunţat doar 13 hotărâri de aplicare a sancțiunii disciplinare: șase mustrări, patru avertismente și două eliberări din funcție.

Sancțiuni disciplinare sub formă de avertisment au fost aplicate următorilor judecători:

  1. Serghei Papuha, de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana;
  2. Nina Arabadji, de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru;
  3. Marcela Nicorici, de la Judecătoria Soroca, sediul Fălești;
  4. Tudor Berdilă, de la Curtea de Apel Cahul.

Au fost pedepsiți cu mustrare:

  1. Dumitru Bosîi, de la Judecătoria Cahul, sediul central;
  2. Serghei Lazari, de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani (sancționat de două ori);
  3. Mihai Murguleț, de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana;
  4. Ion Cotea, de la Judecătoria Cahul, sediul central;
  5. Olga Ionașcu, de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Sancțiunea sub formă de eliberare din funcție a fost aplicată pentru:

  1. Mihai Murguleț, de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana (eliberat pentru două abateri); 
  2. Serghei Lazari, de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Amintim că în aprilie 2020, CSM a respins cererea de numire în funcție a judecătorului Mihai Murguleț până la atingerea plafonului de vârstă.

Mihai Murguleț a ajuns în atenția opiniei publice după ce a făcut mai multe dezvăluiri despre neregulile și corupția din sistem. Astfel, la sfârșitul lunii iunie 2019, președintele CSJ, întreaga conducere a Judecătoriei Chișinău, șeful Inspecției Judiciare Nicolae Clima și ex-magistratul CSJ Oleg Sternioală au fost înlăturați de la exercitarea funcțiilor administrative, în baza sesizării judecătorului Mihai Murguleț. Ulterior, procurorii au respins nota informativă a magistratului Mihai Murguleț.

În ianuarie 2020, Murguleț declara că este hărțuit de șefii săi. Judecătorul a dezvăluit, pe Harta Corupției, că în lipsa sa ar fi fost efectuat un control în biroul său, fiind ridicate toate dosarele aflate în examinare. În același timp, cererile cu privire la acordarea concediului pentru îngrijirea copilului depuse de magistrat au fost respinse, pe numele său fiind înaintată o sesizare privind pornirea urmăririi penale pentru neglijența în serviciu.

Judecătorul Serghei Lazari a ajuns în atenția publicului după ce a emis mai multe sentințe discutabile în mai multe dosare de rezonanță. El a făcut parte din completul de judecători care au examinat dosarul ex-premierului Vlad Filat și, în iunie 2016, au dictat sentința de condamnare la nouă ani de închisoare. Totodată, instanța i-a aplicat lui Filat o amendă de 60.000 de lei, l-a pri­vat de drep­tul de a ocupa fun­cţii publice pe un ter­men de cinci ani, i-a retras Ordinul Republicii cu care a fost decorat în 2013 și i-a con­fis­ca­t averea.

De asemenea, Lazari este magistratul care, după un proces ce a durat șase ani, în aprilie 2016, l-a achitat pe Iacob Gumeniță, ex-vicecomisar al municipiul Chișinău, demis din funcție în septembrie 2009 de către ministrul de Interne Victor Catan. Hotărârea nu a fost publicată însă pe portalul instanțelor de judecată, se arată într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice. Iacob Gumeniță era judecat pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, atunci când cel puţin un tânăr, Valeriu Boboc, a fost ucis. În presă au apărut anterior şi imagini în care Gumeniţă lovea în tinerii răniţi care zăceau pe jos în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Procesul de judecată de la Judecătoria Buiucani s-a desfășurat cu ușile închise. 

Lazari este judecătorul care „l-a scăpat” de închisoare pe Iurie Chirinciuc, fost ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, aplicându-i o pedeapsă de un an și patru luni de închisoare, dar cu suspendare. Magistratul de la sediul Buiucani al Judecătoriei Chișinău l-a salvat de penitenciar și pe ex-viceministrul Economiei, Valeriu Triboi. Prin sentința dictată de Serghei Lazari în dosarul de corupție în care era vizat, acesta s-a ales doar cu o amendă de 37.500 de lei.

Anticoruptie.md
24/05/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii