14 curse aeriene, autorizate pentru repatrierea cetățenilor moldoveni aflați în străinătate // Care sunt cerințele pentru a obține bilet

Cornelia Cozonac
03/04/2020
CIJM

14 curse aeriene au fost aprobate de către autoritățile moldovenești pentru a repatria,  în perioada 6 - 19 aprilie, cetățenii moldoveni aflați în dificultate în străinătate. Despre aceasta a anunțat vineri, într-un briefing, ministrul Afacerilor Externe, Oleg Țulea. 

Pentru perioada  6-12 aprilie au fost aprobate zborurile charter către Chișinău din Frankfurt, Lisabona, Madrid, Bruxelles, Varșovia, Dublin și Londra, iar între 13-19 aprilie vor fi operate zboruri charter  din Amsterdam, Veneția, Paris, Berlin, Roma, Londra  și Praga. 

Autoritățile au anunțat că în perioada 15 martie – 02 aprilie 2020 în Moldova ay revenit pe calea aerului peste 4800 de cetățeni moldoveni. 

Conform procedurii stabilite de către Comisia Situații Excepționale, de bilete pentru cursele menționate vor beneficia cetățenii Republicii Moldova care s-au înscris în listele de așteptare ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare prin completarea chestionarelor, puse la dispoziția solicitanților începând cu 29 martie. Prioritate la includerea în listele de pasageri vor avea studenții, persoanele aflate la tratament medical și cetățenii aflați în dificultate.

Cetățenii pot să se înscrie pe listele de așteptare pentru cursele aeriene de repatriere accesând link-ul corespunzător pentru fiecare stat pe paginile internet ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale Republicii Moldova. 

Ministrul Țulea a reiterat că toţi cetăţenii Republicii Moldova, conform prevederilor legale, trebuie să deţină asigurarea medicală. Oficialul a mai spus la CSE se discută „posibilitatea examinării suplimentare a acestui aspect pentru a exclude abordarea diferenţiată faţă de cetăţenii care vin în ţară, fie pe cale aeriană, fie pe cale terestră”.

Mai mulți cetățenin moldoveni s-au aflat blocați timp de mai multe zile pe aeropoartele din Paris. Madrid și Praga, din cauză că zborurile către Chișinău nu au fost aprobate de Comisia pentru Situații Execepționale. Autoritățile de la Chișinău estimează că circa 7000 de cetățeni moldoveni se află în situație deplorabilă în străinătate și au solicitat să fie ajutați să revină acasă. 

Moldova a sistat din martie zborurile aeriene din cauza epidemiei de COVID-19, la fel ca și mai multe state din Europa. Ulterior autoritățile moldovenști au admis cursele aeriene charter pentru repatrierea cetățenilor moldoveni aflați în dificultate peste hotare.  

Cornelia Cozonac
03/04/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii