15 deputați din fosta legislatură, amendați pentru depunerea tardivă sau incorectă a declarațiilor de avere și interese

Crina Dumitriu
14/08/2019

Autoritatea Națională de Integritate a amendat 15 deputați din fosta legislatură pentru depunerea tardivă sau incorectă a declarațiilor de avere și interese personale pentru 2018. Într-un comunicat de presă, ANI precizează că suma totală a amenzilor aplicate se ridică la 28 de mii de lei, iar 11 dintre cei vizați le-au achitat deja. În comunicat se mai menționează că au fost inițiate și 19 controale ale averilor foștilor și actualilor deputați, fiind verificată nu procedura de depunere a declarațiilor, ci conținutul acestora.

După ce au verificat declarațiile de avere și interese personale pentru anul 2018 ale deputaților din legislatura a IX-a, inspectorii de integritate au inițiat 15 cauze contravenționale și 19 controale ale averilor. 11 deputați din fostul Parlament și-au achitat deja amenzile, fiindu-le perfectate procese-verbale contravenționale în baza art. 3302 Cod Contravenţional. Alte patru cauze contravenționale sunt încă în procedură de examinare. 

Totodată, potrivit legii, în cazul nedepunerii sau depunerii tardive a declarației, inspectorul de integritate inițiază controlul averii și al intereselor personale. Astfel, atât nedepunerea în termen, cât și verificarea prealabilă a celor 101 declarații de avere și interese personale pentru 2018 a generat declanșarea a 19 controale ale averilor foștilor și actualilor deputați.

Serviciul de presă al ANI a precizat că există diferențe între controlul declarației și controlul averii. În conformitate cu prevederile legale, controlul declarațiilor de avere și interese personale constă în verificarea depunerii în termen a declarațiilor de către subiecții declarării, precum și verificarea respectării cerințelor de formă a declarațiilor de avere și interese personale.

Pe de altă parte, în procesul de control al averii și al intereselor personale, inspectorul de integritate verifică datele şi informaţiile privind averea existentă a persoanei supuse controlului, precum şi  modificările patrimoniale intervenite pe durata exercitării mandatelor, a funcțiilor publice sau de demnitate publică. Controlul poate fi efectuat pe durata exercitării mandatelor, a funcțiilor publice sau de demnitate publică şi în decursul a trei ani după încetarea acesteia.

Crina Dumitriu
14/08/2019

Comentarii