15 deputați din fosta legislatură, amendați pentru depunerea tardivă sau incorectă a declarațiilor de avere și interese

Crina Dumitriu
14/08/2019

Autoritatea Națională de Integritate a amendat 15 deputați din fosta legislatură pentru depunerea tardivă sau incorectă a declarațiilor de avere și interese personale pentru 2018. Într-un comunicat de presă, ANI precizează că suma totală a amenzilor aplicate se ridică la 28 de mii de lei, iar 11 dintre cei vizați le-au achitat deja. În comunicat se mai menționează că au fost inițiate și 19 controale ale averilor foștilor și actualilor deputați, fiind verificată nu procedura de depunere a declarațiilor, ci conținutul acestora.

După ce au verificat declarațiile de avere și interese personale pentru anul 2018 ale deputaților din legislatura a IX-a, inspectorii de integritate au inițiat 15 cauze contravenționale și 19 controale ale averilor. 11 deputați din fostul Parlament și-au achitat deja amenzile, fiindu-le perfectate procese-verbale contravenționale în baza art. 3302 Cod Contravenţional. Alte patru cauze contravenționale sunt încă în procedură de examinare. 

Totodată, potrivit legii, în cazul nedepunerii sau depunerii tardive a declarației, inspectorul de integritate inițiază controlul averii și al intereselor personale. Astfel, atât nedepunerea în termen, cât și verificarea prealabilă a celor 101 declarații de avere și interese personale pentru 2018 a generat declanșarea a 19 controale ale averilor foștilor și actualilor deputați.

Serviciul de presă al ANI a precizat că există diferențe între controlul declarației și controlul averii. În conformitate cu prevederile legale, controlul declarațiilor de avere și interese personale constă în verificarea depunerii în termen a declarațiilor de către subiecții declarării, precum și verificarea respectării cerințelor de formă a declarațiilor de avere și interese personale.

Pe de altă parte, în procesul de control al averii și al intereselor personale, inspectorul de integritate verifică datele şi informaţiile privind averea existentă a persoanei supuse controlului, precum şi  modificările patrimoniale intervenite pe durata exercitării mandatelor, a funcțiilor publice sau de demnitate publică. Controlul poate fi efectuat pe durata exercitării mandatelor, a funcțiilor publice sau de demnitate publică şi în decursul a trei ani după încetarea acesteia.

Crina Dumitriu
14/08/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii