2% din impozitul pe venit al contribuabililor // Care sunt cei mai mari beneficiari pentru anul 2020

Anticoruptie.md
06/02/2021

Aproape 27 de mii de contribuabili au virat în 2020 circa 5,8 milioane de lei din impozitele lor în conturile ONG-urilor și entităților religioase beneficiare ale desemnării procentuale, cu un sfert mai puțin față de 2019. Anul 2020 a fost primul an în care persoanele fizice au avut posibilitatea să redirecţioneze 2% din impozitul lor pe venit către Centrul de Investigații Jurnalistice. Organizația noastră s-a situat pe locul 4 în topul instituțiilor media beneficiare de desemnare procentuală anul trecut. Suma pe care CIJM a reușit să o adune este egală cu 5.678,11 lei.

Anul 2020 a fost cel de-al patrulea an în care persoanele fizice plătitoare de impozite din Republica Moldova au avut dreptul de a redirecţiona 2% din impozitul lor pe venit către o organizaţie necomercială sau o entitate religioasă. 

Astfel, 26.776 de contribuabili au efectuat desemnarea procentuală. În urma validării a 24.960 de desemnări, 5.816.737 de lei au fost virați în conturile a 534 de organizații. De partea cealaltă, 1.816 desemnări nu au fost validate. 

Motivele de nevalidare a 1.816 desemnări efectuate în anul 2020 sunt următoarele:

- beneficiarul desemnării procentuale nu este inclus în Lista actualizată a beneficiarilor, publicată de către Agenţia Servicii Publice – 65 de desemnări;
- contribuabilul persoană fizică are datorii la impozitul pe venit la data-limită de depunere a declaraţiei cu privire la impozitul pe venit, stabilită de legislaţia fiscală – 1.751 de desemnări.

Cele mai multe desemnări cu cele mai mari sume au fost desemnate pentru organizaţiile cu sediul în mun. Chişinău. Deşi contribuabilii cu reşedinţa în mun. Chişinău au desemnat circa 27% din suma totală validată, organizaţiile beneficiare din mun. Chişinău au primit cea mai mare parte din sumă – 4 586 817,26 lei, sau aproximativ 78% din suma totală validată.

Cele mai multe organizaţii către care s-au direcţionat 2% au sediul în mun. Chişinău, ceea ce reprezintă circa 65% (349 din 534 beneficiari) din numărul total al beneficiarilor desemnării procentuale din 2020, restul 35% au ajuns către organizaţiile înregistrate în celelalte raioane ale ţării.

Cea mai mare sumă primită de o organizaţie în 2020 a fost de 787 681,27 lei, ceea ce reprezintă 13% din suma totală validată. Beneficiarul acestei sume este Asociaţia Obştească a Veteranilor şi Pensionarilor Ministerului Afacerilor Interne din Republica Moldova. Organizaţia a beneficiat de cea mai mare sumă de desemnare al patrulea an consecutiv.

Mecanismul 2% este procesul în care persoanele fizice plătitoare de impozite direcţionează 2% din suma impozitului pe venit obţinut în anul precedent, către organizaţiile neguvernamentale care acţionează în interes public şi către entitățile religioase. În 2017, Legea 2% a fost implementată pentru prima dată și persoanele fizice care au avut obligația de a plăti impozitele au putut să direcționeze 2% din impozitul lor pe venit către una din organizațiile incluse în Lista beneficiarilor 2%.

Anticoruptie.md
06/02/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii