20 de paturi libere la terapia intensivă, COVID-19 bate în retragere

Olga Stăvilă
03/11/2021

Numărul cazurilor înregistrate de Covid-19 atestă o ușoară scădere în ultimele zile, de la 2.000 de cazuri confirmate pozitiv la mijlocul lunii octombrie la o medie de 1.200 în primele zile ale lui noiembrie, numărul deceselor de SARS-CoV-2 fiind constant.

,,Astăzi, 3 noiembrie, este pentru prima dată de la începutul valului IV al pandemiei când avem locuri libere în spitale. 20 de paturi s-au eliberat la terapia intensivă, iar din cele 3.300 de paturi destinate tratamentului bolnavilor cu COVID-19, sunt utilizate peste 2.100 de paturi. Mărirea numărului de paturi pentru pacienții infectați cu Covid-19 este inutilă”, a precizat ministra Sănătății  Ala Nemerenco pentru Portalul Anticorupție.

Totodată, Nemerenco a menționat că este devreme să se pronunțe la trendul descresător, dar rezultatul atins poate fi explicat prin dublarea sau chiar triplarea numărului de teste efectuate pentru depistarea bolnavilor de COVID-19 la faza incipientă, de la 2.000–3.000 de teste efectuate anterior până la 7.000 –10.000 testați în prezent. Asigurarea medicilor de pe ambulanțe cu teste rapide Antigen Covid-19 a determinat de asemenea scăderea ratei de îmbolnăvire.

,,Așa cum în regiune se atestă un număr mare de îmbolnăviri, nu este cazul să ne relaxăm”, a mai spus Nemerenco.

În ultimele șapte zile, în Republica Moldova au fost raportate în medie 333,32 de cazuri la un milion de persoane: în România raportul este de 584,17 la un milion de cetățeni, iar în Ucraina de 525,47 persoane infectate la un milion de oameni, conform datelor prezentate de site-ul https://ourworldindata.org/covid-cases.

Ministra Sănătății a declarat că acum este în proces de testare mecanismul de integrare în sistemul național de date a tuturor certificatelor de vaccinare care au fost eliberate în afara Republicii Moldova, în special în România, astfel va fi cunoscută rata reală de vaccinare a populației.

Olga Stăvilă
03/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii