27 de președinți de raioane, afiliați PD, critică dur rezoluția Parlamentului European cu privire la Republica Moldova

Anticoruptie.md
18/07/2018
Parlamentul European

După ce prim-ministrul Pavel Filip a dat vina pentru eșecul reformei justiției pe partenerii europeni, care au asistat și oferit expertiză în procesul de refomare a justiției, o altă replică, în același stil, vine de la 27 de președinți ai consiliilor raionale, toți membri sau afiliați ai Partidului Democrat. Într-o scrisoare deschisă, trimisă miercuri, 18 iulie, ambasadorilor europeni, șefii de raioane își exprimă dezamăgirea față de recenta rezoluție a Parlamentului European, care cere suspendarea asistenței macrofinanciare pentru Moldova din cauza invalidării alegerilor locale din Chișinău. Anterior 700 de primari moldoveni au semnat o scrisoare similară.

Inițial scrisoarea trimisă presei indica 28 de semnatari. Ulterior, la solicitarea Radio Europa Liberă, președintele Uniunii Consiliilor Raionale din R. Moldova, Veaceslav Burlac, a confirmat că Alexandru Barbăroșie de la Anenii Noi nu a semnat în cele din urmă documentul.  Redăm integral textul scrisorii semnate de 27 de președinți de raioane.   

Parlamentului European a decis joi, 5 iulie, după discutarea situației din Republica Moldova, urmare a invalidării alegerilor locale de la Chișinău, să stopeze asistența macrofinanciară țării noastre. Anunțul a fost făcut de șefa diplomației UE, Federica Mogherini. Ea a declarat că Uniunea Europeană oprește deocamdată acordarea următoarei tranșe din programul de asistență macrofinanciară, întrucât nu au fost respectate precondițiile politice stipulate în memorandumul de înțelegere semnat de Republica Moldova. Lipsa de transparență în ceea ce privește decizia de invalidare a alegerilor locale noi de la Chișinău este îngrijorătoare și pune la îndoială independența justiției, au declarat parlamentari europeni în cadrul dezbaterilor.

În urma discuțiilor a fost adoptată o Rezoluție, cu votul a 343 de europarlamentari, în care se precizează că Parlamentul european condamnă cu fermitate decizia de invalidare a rezultatelor alegerilor locale de către Curtea Supremă de Justiție „pe motive dubioase și netransparente, care au subminat în mod semnificativ integritatea procesului electoral”.

Amintim că imediat după anularea definitivă a alegerilor pentru primăria Capitalei, șefa diplomației UE, Federica Mogherini, și comisarul european pentru politica externă, Johannes Hahn, au venit cu o reacție comună. Oficialii europeni au semnat o declarație comună în care cer autorităților de la Chișinău să se asigure că sunt respectate rezultatele alegerilor.

La 3 iunie, Andrei Năstase, candidatul comun al Platformei Demnitate și Adevăr și al Partidului Acțiune și Solidaritate, a ieșit învingător în turul doi de scrutin al alegerilor pentru primăria Chișinăului. Năstase a acumulat 52,57% din numărul total de voturi valabil exprimate, iar contracandidatul său, Ion Ceban - 47,43%.

Pe data de 19 iunie, magistrata Rodica Berdilo de la sediul Centru al Judecătoriei Chișinău nu a validat mandatul primarului ales. Magistrații Curții de Apel au menținut hotărârea emisă de Judecătoria Chișinău prin care nu se confirmă legalitatea alegerilor locale noi din Capitală. Decizia a fost luată de magistrații Ala Malîi, Ecaterina Palanciuc și Vladislav Clima. Deși avocații lui Andrei Năstase au cerut recuzarea completului de judecată, cererea fost respinsă a de judecătorul Ion Muruianu. Pe data de 25 iunie, Curtea Supremă de Justiție a pus punctul în cazul validării alegerilor locale noi din Chișinău respingând recursul primarului ales, Andrei Năstase. Decizia a fost luată de către magistrații Victor Burduh, Luiza Gafton și Ion Druță.

Anticoruptie.md
18/07/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii