6,8 miliarde de dolari // Datoria Transnistriei față de Gazprom, în continuă creștere

Ilie Gulca
14/04/2021

Datoria Transnistriei pentru gazul livrat de concernul Gazprom constituie aproape 6,8 miliarde de dolari. În același timp, datoria malului drept al Nistrului alcătuiește circa 715 milioane de dolari cu tot cu penalitățile aplicate întreprinderilor termoelectrice. Aceste date au fost făcute publice, marți, de către președintele Consiliului de Administrație al SA Moldovagaz, Vadim Ceban, în cadrul ședinței Comisiei de control al finanțelor publice.

Vadim Ceban a declarat că în prezent există un mecanism de stingere a datoriilor, inclusiv posibilități de lichidare a acestora într-o perioadă foarte scurtă.

În ce privește datoria părții stângi a Nistrului, a informat Ceban, există un proiect de acord între acționari, care oferă soluții pentru problema respectivă, însă nu poate fi abordat în lipsa unui guvern plenipotențiar în Republica Moldova.

„Este o platformă de discuție la nivel de acționari. Noi suntem gata să acordăm tot suportul necesar pentru a aborda acest subiect. Va depinde foarte mult de cum va fi reglementată problema transnistreană”, a accentuat președintele Consiliului de Administrație al SA Moldovagaz.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, în 2020, într-un interviu pentru „Evropeiskaya Pravda” că Moldova nu va recunoaște niciodată datoria Transnistriei pentru gaz.

„Moldova plătește pentru gaz și electricitate, pentru producerea cărora, pe malul stâng, se folosește gazul livrat de Rusia Transnistriei. De aceea, chiar dacă Transnistria folosește gratis gazul și susține că datoria este a Moldovei, nu este chiar așa. Este datoria „autorităților” transnistrene și nimeni nu ne-a întrebat dacă vrem să primim acest gaz sau nu”, a explicat Sandu.

SA Moldovagaz furnizează gratuit gaz în stânga Nistrului. Tiraspolul nu plătește gazul consumat, întreaga datorie acumulându-se pe seama Moldovagaz.

50% din acțiunile SA Moldovagaz aparțin Gazpromului, 35,33% – Agenției Proprietății Publice a Republicii Moldova, iar 13,44%.– Comitetului de administrare a proprietății Transnistriei.

Ilie Gulca
14/04/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii