A fost ales președintele Consiliului Superior al Procurorilor. Ce își propune în noua funcție

Anticoruptie.md
10/01/2018
Angela Motuzoc, în timpul prezentării programului său. Captură: privesc.eu

Angela Motuzoc, anterior adjunctă a procurorului-şef al Procuraturii municipiului Chişinău, a fost aleasă președintă a Consiliului Superior al Procurorilor. Pentru candidatura acesteia au votat nouă membri din cei zece prezenți la ședință. Mandatul președintelui precedent, Mircea Roșioru, a expirat pe 19 decembrie 2017.

Pentru funcția de președinte al CSP au depus cereri doi candidați, Adrian Bordianu și Angela Motuzoc, ambii aleși membri în noiembrie anul trecut, în contextul în care mandatele a șase persoane au expirat la sfârșitul anului. Mandatul membrilor aleşi în CSP, inclusiv al șefului entității, este de patru ani, iar aceeaşi persoană nu poate deţine funcţia timp de două mandate consecutiv.

Angela Motuzoc a ocupat funcția de adjunct-interimar al procurorului-şef al Procuraturii municipiului Chişinău din anul 2016. Ea este procuror încă din anul 2000 și a revenit la Procuratura municipiului Chişinău în 2012. Potrivit declarației de avere, ea a primit în 2016 un salariu de 126.218 lei, pe când soțul său a câștigat onorarii de 122.000 de lei în calitate de avocat. Din 2002 familia Motuzoc deține un apartament de 90,9 metri pătrați și o pătrime dintr-o altă locuință de 104 metri pătrați. Anul trecut, cuplul a achiziționat un automobil de marcă Mitsubishi, fabricat în 2012 și care ar costa 10.000 de lei.

În cadrul prezentării programului său, Motuzoc a declarat că-și propune să asigure o conclucrare eficientă dintre CSP și celelalte instituții de drept, dar și să asigure transparența în activitatea Consiliului. Printre altele, ea a menționat despre necesitatea lansării unei pagini web oficiale, care nu existat până în prezent, și care să reflecte activitatea CSP-ului. „Printre obiective, îmi propun consolidarea imaginii Procuraturii, alegerea personalului și procurorilor profesioniști, axându-ne pe criteriul de meritocrație. Toate vor veni pe parcursul exercitării mandatului”, a afirmat noua președintă. Ea nu a putut preciza deocamdată când se va muta CSP în noul sediu.

Anticoruptie.md a scris anterior despre faptul că, începând cu 1 ianuarie 2018, Consiliul Superior al Procurorilor va dispune de un buget separat. Potrivit proiectului Legii bugetului de stat, în 2018 CSP va dispune de circa 9,7 milioane de lei. Până la adoptarea noilor prevederi bugetare, structura nu a dispus de un buget separat. Mircea Roșioru amintea că una dintre restanțele Consiliului este angajarea personalului în aparat. Procedurile au demarat la sfârșitul anului trecut, iar organigrama prevede 42-43 de persoane salarizate, inclusiv procurorii detașați, reprezentanții societății civile în Consiliu și Colegii, personal administrativ și tehnic.

Anticoruptie.md
10/01/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii