A treia scrisoare deschisă a lui Viorel Morari către Alexandr Stoianoglo: „Doriți revenirea la gradul înalt de corupţie”

Julieta Savițchi
05/10/2020

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, i-a adresat o nouă scrisoare deschisă procurorului general Alexandr Stoianoglo, în care critică intenția acestuia de a forma complete de judecată specializate să examineze dosarele ce țin de frauda bancară.

„Abordarea DVS este cel puțin stranie, deoarece nu vă referiți la crearea instanțelor de judecată specializate, ci doar a completelor de judecată. Această abordare este una pripită și apărută în rezultatul dorinței de a controla sistemul judecătoresc. Conform art.115 alin.(2) din Constituția Republicii Moldova pentru anumite categorii de cauze pot funcţiona, potrivit legii, judecătorii specializate, dar nu complete specializate. Dacă facem o paralelă dintre reforma din sistemul judecătoresc, când au fost lichidate instanțele economice și propunerea DVS, rezultă că doriți revenirea la gradul înalt de corupţie și necesitatea monopolizării judecării dosarelor „furtului miliardului”. Or, anume acestea au fost argumentele de bază ce au stat la originea lichidării instanțelor judecătorești economice în 2011”, susține Morari în scrisoarea adresată lui Stoianoglo.

Viorel Morari îi reproșează lui Stoianoglo și gestionarea necorespunzătoare a dosarelor de rezonanță și faptul că au fost scoase de sub urmărire penală mai multe persoane suspectate de implicare în schemele fraudării sistemului bancar.

„Dacă faceți o paralelă cu activitatea Procuraturii Anticorupție în perioada lunilor septembrie - octombrie 2019 și activitatea Dumneavoastră, veți vedea anumite diferențe. Anterior, se publicau informații statistice privind numărul acțiunilor de urmărire penală efectuate și rezultatele obținute în dosare de rezonanță, cum sunt dosarul interceptărilor ilegale ale membrilor societății civile și ale opoziției, dosarul Metalferos, care reprezintă principala sursă de venit ilicit pentru partidele de guvernamânt, dosarul coruperii a 14 deputați din Partidului Comuniștilor din Republica Moldova pentru a trece la PDM, dosarul finanțării PSRM, dosare în privința persoanelor cu funcție de demnitate publică etc. Înțelegeți oare că societatea își pune întrebările: Poate nu sunteți competent și cineva influențează deciziile Procuraturii? Poate nu Vă isprăviți și dați vina pe fostul sistem?”, îl întreabă fostul șef al Procuraturii Anticorupție pe procurorul general.

Aceasta este a treia scrisoare deschisă adresată de Viorel Morari procurorului general. Prima scrisoare Viorel Morari i-a adresat-o lui Stoianoglo la data de 15 iunie. Pe lângă acuzațiile aduse, Morari i-a sugerat lui Stoianoglo să dea dovadă de profesionalism, imparțialitate și să acționeze legal. În scurt timp, Procuratura Generală a răspuns că „nu intră în polemici cu inculpații și nu răspunde tentativelor de a antrena instituția în confruntări inutile”.

Cea de-a doua scrisoare datează din 14 septembrie. Viorel Morari i-a cerut lui Alexandr Stoianoglo să-și dea demisia de onoare după ce a declarat public că Vasile Botnari a fost condamnat cu suspendare pentru expulzarea profesorilor turci, în timp ce acesta a fost doar amendat. În replică, Procuratura Generală l-a felicitat cu ziua de naștere și i-a urat „mulți ani”.

Precizăm că după numirea lui Alexandr Stoianoglo în funcția de procuror general, Viorel Morari a fost suspendat din funcția de șef al Procuraturii Anticorupție, iar pe numele său au fost pornite două dosare penale, pentru abuz de serviciu și pentru îmbogățire ilicită. În dosarul pentru îmbogățire ilicită Viorel Morari a fost scos de sub învinuire din lipsă de probe.

Viorel Morari a declarat în repetate rânduri că dosarele i-au fost fabricate și reprezintă o comandă politică după ce a pornit dosar penal privind finanțarea ilegală a PSRM.

Julieta Savițchi
05/10/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii