Acord de cooperare în domeniul apărării, semnat la Paris. Ce promisiune i-a făcut Maiei Sandu președintele francez, Emmanuel Macron

Anticoruptie.md
08/03/2024
army.md

Guvernele Republicii Moldova și Republicii Franceze au încheiat, la Paris, un acord de cooperare în domeniul apărării. Documentul vine în contextul consolidării relațiilor bilaterale de cooperare și ajustării cadrului legal la situația actuală de securitate. Documentul a fost semnat de ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, și ministrul francez al Forțelor Armate, Sébastien Lecornu, la Palatul Elysée, în prezența președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, și președintelui Franței, Emmanuel Macron. În aceeași zi, președintele francez a anunțat că în următoarele luni Franța va deschide o misiune permanentă de apărare la Chișinău​. 

„Prin încheierea acestui acord, instituțiile noastre de apărare vor extinde colaborarea în mai multe domenii atât la nivel bilateral, cât și în cadrul organizațiilor internaționale. Dacă până în prezent, cooperarea dintre Republica Moldova și Franța în domeniul apărării se rezuma la schimbul de studenți militari (cadeți), și pregătirea profesională a efectivului, în baza Acordului, semnat la Paris, la 15 iulie 1998, atunci acordul semnat astăzi contribuie semnificativ la modernizarea Armatei Naționale. Consolidarea relațiilor de cooperare cu partenerii externi este unul din obiectivele noastre strategice, iar Republica Franceză, cu care avem o colaborare de mai bine de 25 de ani, la fel ca alte state, este una din țările care ar putea să ne ajute în realizarea acestui obiectiv”, a declarat ministrul Apărării.

Totodată, la Paris, s-a convenit că anul curent atașatul apărării francez acreditat pentru Republica Moldova va continua să-și exercite atribuțiile de serviciu, având oficiul rezident la Chișinău. Această decizie vine în rezultatul vizitei oficiale la Chișinău a ministrului Forțelor Armate ale Republicii Franceze din septembrie anul trecut, în cadrul căreia a fost anunțată intenția de a inaugura în cadrul Ambasadei Republicii Franceze în Republica Moldova oficiul atașatului francez al apărării (defence mission).

În cadrul vizitei la Paris, preşedintă, Maia Sandu, a fost primită la Palatul Elysee pentru a încheia un acord de apărare între cele două state. Șefa statului a declarat că Franța și Președintele Macron, personal, sunt printre cei mai fermi susținători ai Moldovei, ai securității noastre, dezvoltării economice și a parcursului european.

În timpul conferinței de presă, Sandu a vorbit despre îngrijorările Guvernului moldovean în legătură cu un val de dezinformare odată cu apropierea scrutinului prezidenţial şi a referendumului pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, prevăzute în această toamnă.

„Regimul de la Moscova încearcă să controleze ţara mea prin şantaj energetic, organizând manifestaţii, comiţând atacuri cibernetice (...) şi chiar punând la cale o lovitură de stat”, a menționat Maia Sandu.  

De cealată parte, președintele francez Emmanuel Macron a anunțat despre deschiderea la Chișinău a unei misiuni permanente de apărare. Aceasta fiind doar prima etapă a consolidării comune dintre cele două state. 

„Deschiderea unei misiuni permanente de apărare la Chișinău în următoarele luni ne va permite, de asemenea, să lucrăm mai eficient pentru a ne consolida cooperarea în ceea ce privește educația, formarea și interoperabilitatea forțelor noastre armate. (...) Bilateral, vom contribui la acest efort colectiv de consolidare a suveranității și securității statului dumneavoastră. Acesta este sensul acordului de securitate pe care miniștrii noștri ai apărării îl vor semna acum, care va crea un cadru pentru consolidarea cooperării noastre ”, a declarat Macron.

În cadrul vizitei la Paris a fost semnată foaia de parcurs, privind intensificarea și diversificarea relațiilor dintre Republica Moldova și Republica Franceză. Documentul a fost semnat de Vicepremierul Dumitru Alaiba, împreună cu Ministrul francez pentru Europa și Afaceri Externe, Stéphane Séjourné.

Foaia de parcurs evidențiază necesitatea alinierii reglementărilor Republicii Moldova la standardele Uniunii Europene, sprijinind astfel integrarea țării pe piața europeană. Acest lucru va crea oportunități noi pentru mediul de afaceri din Moldova și va consolida poziția țării în contextul economic european.

Anticoruptie.md
08/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii