Acţionari ai Victoriabank, Energbank, Moldindconbank, EuroCreditBank, în grupuri de risc

Anticoruptie.md
04/08/2016
Sursa: Expert-Grup

Patru bănci din Republica Moldova - BCR Chișinău, Eximbank, Mobias Banca și ProCredit Bank - sunt cele mai transparente din punctul de vedere al acționariatelor, arată un studiu al Expert-Grup. Experţii au stabilit că despre acţionarii acestor instituţii există un volum mare de informaţie publică.

Următoarele în top sunt FinComBank, Comerţbank, Moldova-Agroindbank despre acţionarii cărora analiştii susţin că există un volum semnificativ de informație. Despre Victoriabank, Energbank, Moldindconbank studiul Expert-Grup arată că nivelul de transparenţă este mediu, iar despre unii acționari există puțină informație publică sau ei nimeresc în unele grupuri de risc. În cazul EuroCreditBank nivelul de transparență este scăzut, o cotă semnificativă de acțiuni este deținută de persoane despre care există informații puține sau care intră în categoriile de risc. Experţii nu exclud că reprezentanţii băncii au comis erori în informația dezvăluită.

Cel mai scăzut rating, cel de o stea, care presupune un nivel foarte scăzut de transparență, unde majoritatea acțiunilor sunt deținute de persoane despre care nu sunt disponibile informații sau care intră în categoriile de risc, nu a fost revendicat de nicio bancă.

Experţii Expert-Grup precizează că ratingul prezentat nu reflectă solvabilitatea și stabilitatea financiară a băncilor comerciale, ci se referă strict la componența beneficiarilor finali ai acțiunilor bancare, analizați prin prisma transparenței și puterii financiare.

Sursa: Expert-Grup

 

Anticoruptie.md
04/08/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii