Activiști anticorupție din raionul Cahul în vizită la Centrul de Investigații Jurnalistice // Dezvoltăm jurnalismul civic

Crina Dumitriu
29/07/2024

Asociația ECOU, o organizație non-guvernamentală activă în regiunea de sud a Republicii Moldova, care promovează informarea și implicarea cetățenilor în procesele decizionale locale a venit, la Centrul de Investigații Jurnalistice, cu un grup de activiști anticorupție din cadrul Consiliului Local de Transparență (CLT) Cahul, Bălți, Strășeni și comitetele cetățenești de participare din Cantemir, Leova, Cucoara, Gotești și Vadul lui Isac. Discuțiile au vizat investigațiile jurnalistice ale echipei CIJM și a portalului www.anticorupție.md, implicarea cetățenilor în sesizarea cazurilor de corupție și activitățile de implicare civică.   

Șeful organizației ECOU, Vitalie Ponomariov, a menționat că vizita de documentare este o activitate cheie în cadrul Proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova", cofinanțat de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Guvernul Marii Britanii și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ)  și are scop familiarizarea membrilor Consiliului Local de Transparență (CLT) Cahul cu activitatea instituției și rolul acesteia în prevenirea și combaterea corupției, prin semnalarea cazurilor de corupție și a infracțiunilor conexe, mecanismele și instrumentele de interacțiune cu cetățenii și OSC, bunele practici/experiențe de analiză și monitorizare a implementării politicilor de integritate și anticorupție de către autoritățile publice.



Consiliul Local de Transparență Cahul a fost constituit pe 21 martie 2023 și la momentul actual numără 20 membri implicați activ în viața comunității locale. CLT Cahul este o structură informală, nonprofit și apolitică, care are drept misiune prevenirea corupției prin sprijinirea autorităților publice locale în aprofundarea transparenței, implicarea cetățenilor în procesul decizional, asigurarea accesului cetățenilor la informația de interes public.  

„Suntem convinși că această vizită va contribui semnificativ la creșterea nivelului de cunoaștere a problemelor legate de corupție și va încuraja participarea activă a membrilor CLT Cahul în promovarea integrității și transparenței la nivel local”, a spus Vitalie Ponomariov

Cornelia Cozonac, președinta CIJM și redactora-șefă a portalului www.anticoruptie.md, le-a vorbit participanților despre experiențele echipei în a investiga cazuri de corupție, scheme frauduloase, despre investigațiile care au produs impact de-a lungul anilor, despre curaj, perseverență, dar și despre probleme și riscuri cu care se confruntă jurnaliștii de investigație. „Echipa Centrului de Investigații Jurnalistice activează de 20 de ani, fiind prima echipă de jurnaliști de investigație din Moldova. Deși a lucrat mereu cu resurse puține, echipa a reușit să deconspire de-a lungul timpului scheme mari de corupție, pe care le derulează oameni cu mulți bani, pe care îi fură, delapidează, de regulă, din bugetul public. Numai în ultimii trei ani procurorii au inițiat 12 dosare penale pe baza investigatiilor jurnalistice ale CIJM, iar ANI a investigat peste 20 de cazuri, pornid, la fel, după investigațiile jurnalistice în care reporterii noștri au arătat că anumiți demnitari au probleme de integritatte. Urmare a investigațiilor jurnalistice ale noastre în ultimii ani cel puțin patru procurori care aveau funcții înalte au fost nevoiți să plece din sistem”, a povestiti Cornelia Cozonac

Jurnalista i-a informat pe activiști despre portalul www.anticoruptie.md, care este primul portal cu hartă interactivă pe care cetățenii pot semnala cazuri de corupție și abuzuri admise de funcționarii publici și aleșii locali. „Portalu a fost creat ca o platformă care să unească jurnaliștii de investigație, cetățenii și reprezentanți ai societății civile. Echipa portalului este formată din jurnaliști de investigație foarte buni, care pe lângă anchetele jurnalistice pe care le fac, monitorizează tot ce ține de corupție, dar abordează și tematici precum integrarea europeană, războiul din Ucraina, reforma justiției, drepturile omului și altele de interes public sporit. 90 la sută din materialele publicate pe portal sunt originale, jurnalistice, cu respectarea normelor deontologice. Portalul nu copie, ci documenteaza suplimentar fiecare subiect jurnalistic”, a spus Cornelia Cozonac.

În anul 2023, CIJM a consolidat o Rețea a Jurnaliștilor de Investigație, care reunește jurnaliști din toate regiunile Moldovei, de la diferite medii de informare, pe care, într-un proiect susținut de GIZ, i-a capacitat pentru început să poată documenta subiecte de corupție, mai ales la nivel local. Cornelia Cozonac a îndemnat activiștii anticorupție să monitorizeze autoritățile publice și să semnelze cazuri de corupție, pe care jurnaliștii de investigație să le documenteze, dar și să scrie pe portalul www.anticoruptie.md la rubricile Cetățeanul activ și Bloguri despre activitățile anticorupție, să scrie materiale de atitudine și să încurajeze și alți cetățeni să fie activi, să respecte valorile democrației, să nu tolereze corupția.     

 

Crina Dumitriu
29/07/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii