Activitatea Colegiului de Evaluare a Performanțelor Judecătorilor, blocată de cinci luni. Care este motivul

Mariana Colun
02/03/2021

Concursul pentru numirea unui membru în componența Colegiului de evaluare a performanțelor judecătorilor (CEP), din rândul magistraților, a eșauat a doua oară consecutiv. În cadrul ședinței de marți a Consiliului Superior al Magistraturii, singura candidată înscrisă în concurs, Svetlana Șleahtițchi de la Curtea de Apel Bălți, nu a întrunit numărul necesar de voturi ai pentru a fi numită membră a Colegiului. Activitatea CEP este blocată din luna octombrie a anului trecut, după ce au expirat mandatele mai multor membri.

Svetlana Șleahtițchi, singura candidată înscrisă în concursul repetat pentru ocuparea funcției de membru al Colegiului de evaluare a performanţelor judecătorilor, a acumulat doar șapte voturi „Pro”, insuficiente pentru a fi promovată. Ea a participat și la primul concurs organizat de CSM pentru această funcție, când l-a avut în calitate de contracandidat pe magistratul Virgiliu Buhnaci, de la Curtea de Apel Chișinău. Niciunul dintre ei însă nu a obținut numărul necesar de voturi.

Activitatea Colegiului de evaluare a performanțelor judecătorilor a fost blocată la sfârșitul lunii octombrie a anului trecut, după ce au expirat mandatele exercitate de doi magistrați. O lună mai târziu a expirat mandatul celui de-al treilea judecător, iar la începutul anului curent, mandatul reprezentantului societății civile din Colegiu. În prezent, în cadrul acestuia doar doi membri au mandate cu drepturi depline. 

Colegiul de evaluare a performanțelor judecătorilor este constituit din șapte membri, dintre care cinci judecători de la instanţele de toate nivelurile, după cum urmează: doi judecători de la Curtea Supremă de Justiţie, doi judecători de la curţile de apel şi un judecător de la instanțele de fond. Alți doi membri în Colegiu sunt desemnați de CSM din rândul societăţii civile. Potrivit legii, sedinţele Colegiului sunt deliberative dacă la ele participă cel puţin cinci membri.

Mariana Colun
02/03/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii