Actorul Sergiu Voloc, condamnat anterior pentru huliganism, a fost achitat

Anticoruptie.md
27/01/2016
Foto: filmreporter.ro

Actorul Sergiu Voloc, condamnat anterior la doi ani de închisoare de tip închis cu suspendare pe un termen de probă de patru ani, a fost achitat de Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Magistrații au admis recursul depus de Sergiu Voloc și au anulat decizia primei instanţe. „Am un vis - să se reformeze cu adevărat Justiția!”, a scris actorul pe pagina sa de Facebook după ce a aflat că a fost achitat.

La începutul lunii martie 2014, actorul a tras cu pumnii în câteva uși din incinta CSJ protestând astfel împotriva unei decizii în care era vizat și pe care o considera ilegală. Procuratura sectorului Râşcani i-a intentat dosar penal pentru huliganism, iar la 1 iulie 2015 Voloc a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendarea pedepsei pe un termen de probă de patru ani. Aceasta înseamna că Sergiu Voloc putea fi încătuşat oricând, pentru orice acţiune minoră, comisă şi din neatenţie. „O pedeapsă mai blândă nu poate fi aplicată infractorului, deoarece ar genera dispreţ din partea lui şi nu ar conduce la corectarea acestuia”, a motivat judecătoarea Ludmila Holeviţcaia de la Judecătoria sectorului Râșcani al Capitalei, care a dictat sentinţa de condamnare.

Condamnarea actorului a provocat nemulţumirea societății civile. În susținerea acestuia a fost format un grup online, activiştii civici au făcut proteste, iar organizaţia Amnesty International Moldova a emis o declarație în care afirma că sentința dictată lui Sergiu Voloc este „o ruşine a Justiţiei moldoveneşti”.

Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au relatat anterior despre cazurile mai multor protestatari considerați incomozi, cercetați pentru huliganism prin prisma Codului Penal. Autorii au atras atenția că o lacună rămasă în legislație este folosită de oamenii legii drept bâtă împotriva persoanelor incomode, dar și ca instrument de presiune asupra bănuiților. Este vorba despre faptul că atât articolul 287 din Codul Penal. cât şi articolul 354 din Codul Contravenţional prevăd pedepse pentru huliganism, iar cazurile când se aplică unul sau altul nu sunt clar stabilite.

Anticoruptie.md
27/01/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii