Adie a schimbare la CSP// Se decide data Adunării Generale a Procurorilor

Anticoruptie.md
18/07/2023
Captură video

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) se întrunește miercuri, 19 iulie, pentru a decide data convocării Adunării Generale a Procurorilor, for care ar urma să aleagă viitorii membri ai CSP. Ultimii vor fi selectați din rândul acuzatorilor care au promovat Pre-Vetting-ul.

Membrii CSP urmează să decidă când va avea loc Adunarea Generală a Procurorilor. Subiectul este inclus pe ordinea de zi a următoarei ședințe, raportor fiind președinta CSP, Angela Motuzoc.

Ultima tentativă de a convoca Adunarea Generală a Procurorilor a avut loc în 2021. Atunci, forul acuzaatorilor a fost amânat din cauza pandemiei Covid-19.

Amintim că, Parlamentul a aprobat un proiect de lege care are scopul de a reglementa unele aspecte ce țin de alegerea membrilor în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Noile prevederi au scopul de a exclude situația de perpetuare a interimatelor sau a vacanței funcției de membru al CSM, CSP și colegiilor specializate, care poate fi cauzată de neîntrunire a cvorumului necesar pentru ca adunarea generală să fie deliberativă.

În cazul în care Adunarea Generală a judecătorilor sau a procurorilor nu a avut loc din lipsă de cvorum, adunarea repetată va fi desfășurată în termene restrânse, iar cvorumul pentru Adunarea Generală repetată va fi redus la 1/3.

Totodată, documentul reglementează situația în care Adunarea Generală nu poate fi convocată din motivul expirării mandatului membrilor CSM și CSP, al lipsei de cvorum sau în cazul declarării stării de urgență. În aceste condiții, Adunarea Generală a Judecătorilor se convoacă și se deschide de către președintele sau președintele interimar al Consiliului. În cazul vacanței funcției acestora, Adunarea Generală se convoacă și se deschide de către ministrul Justiției.
 

Anticoruptie.md
18/07/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii