Procurori controversaţi printre adjuncţii lui Eduard Harunjen

Anticoruptie.md
09/03/2017
Eduard Harunjen, procurorul general, îşi prezintă adjuncţii. Foto: Procuratura.md

Procurorul general Eduard Harunjen şi-a desemnat adjuncţii. Este vorba despre Igor Popa, Iurie Garaba şi Mircea Roşioru, candidaturi acceptate de către Consiliul Superior al Procurorilor. Doi dintre aceştia - Iurie Garaba şi Igor Popa - au fost contracandidaţii lui Eduard Harunjen la funcţia de procuror general. 

Potrivit noii Legi cu privire la Procuratură, adjuncţii procurorului general sunt numiţi în funcţie fără concurs, prin ordinul procurorului general, cu acordul scris al Consiliului Superior al Procurorilor. Totodată, în funcţia de adjunct al procurorului general poate fi numită o persoană care are o experienţă de cel puţin şapte ani în funcţia de procuror, în ultimii trei ani activează în funcţia de procuror şi dispune de capacităţi organizatorice.

Igor Popa are 40 de ani şi şi-a început cariera în 1999, deţinând pe parcurs mai multe funcţii în procuraturile sectoarelor Centru şi Râşcani, şef al Secţiei exercitare a urmăririi penale în cauze excepţionale a Procuraturii Generale, procuror pentru misiuni speciale, procuror al sectorului Râşcani al Capitalei, iar începând cu anul 2015 a condus Procuratura municipiului Chişinău. 

O anchetă anterioară a Centrului de Investigaţii Jurnalistice arată că Igor Popa a fost acuzat în repetate rânduri că a pornit dosare penale la comandă, ocupându-se de-a lungul anilor de cauzele în care au fost vizaţi politicieni incomozi guvernării PCRM. Printre cele mai răsunătoare dosare de care s-a ocupat Igor Popa pe când lucra în Secţia exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale este cel al lui Serafim Urechean, fost primar al Capitalei și fost preşedinte al Curţii de Conturi, al lui Constantin Becciev, directorul de la SA Apă-Canal Chişinău, al lui Spiridon Danilescu, fost şef la SA Franzeluţa, al lui Valeriu Pasat, fost director al Serviciului de Informaţii şi Securitate, precum şi al politicianului Nicolae Andronic. Toţi au fost achitaţi după plecarea PCRM de la guvernare. Omul legii a fost implicat şi în anchetarea evenimentelor din aprilie 2009. Ion Diacov, fostul procuror al municipiului Chişinău, declara încă în 2010 că Igor Popa, împreună cu echipa pe care o conducea, nu şi-a exercitat cum se cuvine atribuţiile la investigarea evenimentelor din aprilie 2009. Mai târziu, s-a constatat că Igor Popa a ascuns înregistările video în care se vede cum este asasinat Valeriu Boboc. După plecarea comuniştilor de la Guvernare, societatea civilă, dar şi mai multe victime ale torturii au cerut demisia şi tragerea lui Igor Popa la răspundere penală, lucru care nu s-a întâmplat.  

Iurie Garaba a fost reconfirmat în această funcţie. Anterior şi el a ajuns în vizorul opiniei publice după ce, în august 2013, şoferul unei furgonete care i-a tamponat BMW-ul a ajuns după gratii imediat după ce-a avut loc accidentul. Atunci, Garaba a fost internat timp de mai multe zile la Spitalul de Urgenţă, din cauza unei fracturi nazale cu care, spunea el, s-ar fi ales după ce-ar fi fost lovit de şoferul furgonetei.

Mircea Roşioru are 37 de ani şi până în prezent a deţinut funcţia de şef al Direcţiei judiciare a Procuraturii Generale, fiind ales şi preşedinte al Consiliului Superior al Procurorilor. Şi-a început activitatea în cadrul organelor Procuraturii în anul 2001, perioadă în care a deţinut mai multe funcţii în Procuratura raionului Hânceşti, Procuratura Anticorupţie, iar mai apoi în cadrul Direcţiei pe care a condus-o până în prezent.

 

Anticoruptie.md
09/03/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii