Administratorii carierei de piatră din Orhei: „Ilan Șor vrea să pună mâna pe afacere”

Anticoruptie.md
19/10/2016
Administratorii carierei din Orhei și avocatul lor Captură: realitatea.md

Reprezentanții firmei care extrage pietriș dintr-o carieră din Orhei spun că edilul orașului, businessmanul Ilan Șor, vrea să pună mâna pe afacere, după ce activitatea acesteia a fost sistată printr-o decizie a Curții de Apel Chișinău. La o lună după ce aceștia au sesizat problema pe Harta Corupției a portalului Anticoruptie.md, oamenii de afaceri au organizat o conferință de presă în care au oferit mai multe detalii pe marginea cazului. 

Iurie Nastas, unul dintre proprietarii companiei Cariera Ivanos SRL, a reamintit că litigiul a apărut anul trecut, după ce proprietarii companiei au refuzat să ofere gratuit Primăriei pietriș pentru reparația drumurilor din Orhei și a pistei de la Aroportul Internațional Chișinău. Potrivit lui, solicitarea este semnată de Maria Albot, fosta președintă a Asociaţiei Obştești „Pentru Orhei”, prin care s-ar desfășura majoritatea proiectelor de reabilitarea a drumurilor din localitate. „Materia primă ni s-a cerut «benevol, imparțial și necondiționat». Am refuzat solicitarea, iar conflictul a ajuns în instanță. S-a invocat faptul că activăm ilegal, nu achităm impozite în bugetul public și nici taxa pentru folosirea terenului”, a declarat Nastas. 

Vitalie Gorea, administratorul carierei, a negat toate acuzațiile invocate. „Cariera și-a reluat activitatea de extragere a zăcămintelor minerale utile în anul 2011, în temeiul licenței. Pentru a o obține, agentul economic trebuie să obțină un număr mare de acte permisive. Noi dispunem de toate și avem încheiat un contract cu Ministerul Mediului. Conform legii, autoritățile locale nu au nicio competență în domeniul reglementării activității de extragere a zăcămintelor minerale utile. Referitor la învinuirea că cariera nu plătește nimic, accentuez că cariera Ivanos varsă anual doar în bugetul local circa 1,3 milioane de lei și nu are nicio datorie față de bugetul național. Nu utilizăm explozii industriale pentru extragerea calcarului, iar acuzațiile că am aduce prejudicii caselor locuitorilor din orhei sunt false”, a comentat el. 

„Este o situație comică atunci când grupuri de oameni sunt plătite pentru a veni la Curtea de Apel Chișinău și strigă «Dați-ne cariera înapoi!». Și este o situație tragică pentru cei 80 de angajați care riscă să-și piardă locurile de muncă”, a mai adăugat Gorea. 

Avocatul Eugen Bejenaru a specificat că în urma deciziei Curții de Apel Chișinău, întreprinderea și-a sistat activitatea. În sesizarea publicată pe Harta Corupției, reprezentanții Cariera Ivanos SRL scriau că după pronunţarea sentinţei, „la carieră a venit un executor judecătoresc însoţit de un poliţist, care a cerut administraţiei carierei să înceteze activitatea şi să scoată utilajele grele de pe teritoriu. Accesul în carieră a fost blocat în mod abuziv de două maşini de mare tonaj. La intrare au fost amplasate două autovehicule cu oameni care s-au prezentat a fi de la garda populară. Precizăm că instanţa de judecată nu a dispus blocarea accesului în carieră şi nici sechestrarea bunurilor aflate pe teritoriu. Sentinţa Curţii de Apel a fost adoptată pe 5 septembrie, fără ca proprietarii carierei să fie anunţaţi despre examinarea ei şi fără ca aceştia să se poată apăra în instanţă, un drept fundamental încălcat grav”. 

„La moment, a fost depusă o cerere de revizuire în vederea redeschiderii procedurii judiciare irevocabile și a casării deciziei date. Ședința încă nu a fost programată pentru o anumită dată”, a precizat apărătorul.  

Într-o altă sesizare anonimă, publicată pe Harta Corupției în luna septembrie, se invocă că, de fapt, Vitalie Colun, fostul primar de Orhei, în doar un an, a fraudat bugetul orașului, prin scheme ilegale cu cariarele de piatră, cu peste o jumătate de milion de lei, iar Cariera Ivanos SRL nu ar fi avut încheiat vreun contract de folosință a terenului cu suprafața de 41,8871 hectare și că ar utiliza ilegal pământul pentru extragerea zăcămintelor.

Solicitată de Anticoruptie.md, purtătoarea de cuvânt a lui Ilan Șor, Alina Șargu, a declarat că va reveni cu o reacție mai târziu. Businessmanul, prezent la Judecătoria sectorului Buiucani, a oferit însă un comentariu scurt presei la acest subiect. „Acești nemer­nici fură popo­rul. Voi reveni cu o decla­ra­ție ofi­ci­ală”, a spus Șor, potrivit Ziarului de Gardă.

Ulterior, pe pagina oficială a primarului de Orhei a fost publicat un mesaj transmis prin intermediul avocaților, în care, printre altele, se spune că Primăria pregătește o cerere de chemare în judecată prin care va solicita despăgubirea pierderilor financiare care ar fi fost cauzate orașului. 

Anticoruptie.md
19/10/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii