Adriana Bețișor intenționează să acționeze în judecată Ziarul de Gardă. Este deranjată de investigația despre casa familiei sale

Anticoruptie.md
12/08/2016
Adriana Bețișor. Foto: zdg.md

Procurora Adri­ana Beţi­şor intenţio­nează să acționeze în jude­cată Zia­rul de Gardă, după ce publicația a dez­vă­luit că fami­lia sa a cum­pă­rat un teren şi constru­ieşte un imo­bil de mili­oane la mar­gi­nea Chi­şi­nă­u­lui. Aceasta soli­cită publi­ca­rea unei dezminţiri cu pri­vire la cos­tul imo­bi­lu­lui vizat în arti­co­l, pe care îl consideră exagerat, elimi­na­rea foto­gra­fiei cu imaginea sa de pe fun­da­lul imo­bi­lu­lui şi a extra­su­lui de la Cadastru. În caz con­trar, susţine pro­cu­rora, va acţiona zia­rul în jude­cată cu „soli­ci­ta­rea obli­ga­to­rie a des­pă­gu­bi­ri­lor pecu­ni­are”. Avocații susțin că cererea este neîntemeiată.

Procurora Anticorupție Adri­ana Beţi­şor a remis pe adresa reda­cţiei Ziarului de Gardă (ZdG) o cerere pre­a­la­bilă în care se arată nemulţu­mită de fap­tul că ZdG a scris în ultima lună mai multe arti­cole care o vizează și pe care le consideră drept „o campanie virulentă de denigrare”. „ZdG i-a adus atin­gere spa­ţi­u­lui ei pri­vat. Nu putem să nu remar­căm că valul de publi­ca­ţii având-o ca pro­ta­go­nistă pe dna Beţi­şor se înscrie într-un con­cept de defă­i­mare intenţio­nată, având ca obiec­tiv afec­ta­rea cre­di­bi­li­tă­ţii activită­ţii ei de ser­vi­ciu”, se mai pre­ci­zează în scri­soa­rea Adri­a­nei Beţi­şor.

Aceasta şi-a înte­me­iat cere­rea pre­a­la­bilă pe trei puncte, solicitând eliminarea foto­gra­fiei sale de pe fun­da­lul casei fami­liei, pe motiv că imo­bi­lul respec­tiv nu îi aparţine. În același timp, procurora se arată nemulțumită de prețul de 100 de mii de euro al imobilului, pe care l-au invocat autorii. Beţi­şor îşi moti­vează nemulţu­mi­rea prin fap­tul că „a fost dena­tu­rat preţul unui imo­bil nefi­ni­sat, întru­cât nu au fost pre­zen­tate probe pri­vind veri­di­ci­ta­tea cos­tu­lui pre­tins al imo­bi­lu­lui”. Asta în con­di­ţi­ile în care un imobil din veci­nă­tate, fără uşi sau feres­tre, se vinde aproape dublu, cu 185 de mii de euro, precizează reporterii ZdG. A treia nemulţu­mire a pro­cu­ro­rei se referă la docu­men­tul publi­cat, extras din Regis­trul bunu­ri­lor imo­bile, ce demon­strează că imo­bi­lul apa­rţine părinţi­lor ei. „Prin publi­ca­rea extra­su­lui din Regis­trul bunurilor imobile în care au fost deper­so­na­li­zate doar numă­rul cadas­tral al imo­bi­lu­lui şi numă­rul casei de locuit se aduce atin­gere inte­re­se­lor fami­liei Beţi­şor. Avem în vedere exis­tenţa unui peri­col imi­nent refe­ri­tor la secu­ri­ta­tea per­so­nală a părinţi­lor aces­teia, în spe­cial secu­ri­ta­tea fizică”, se spune în cere­rea pre­a­la­bilă. 

Avocații susțin că cererea prealabilă a Adrianei Bețișor este neîntemeiată. „Con­si­der că această cerere pre­a­la­bilă repre­zintă mai mult un dez­a­cord legat de publi­ca­rea aces­tui mate­rial de inte­res public spo­rit, or, apă­ra­rea onoa­rei, dem­ni­tă­ţii sau repu­ta­ţiei pro­fe­sio­nale nu poate pre­vala asu­pra liber­tă­ţii publi­cu­lui de a primi infor­ma­ţii de inte­res public. Cere­rea expe­di­ată pe adresa reda­cţiei, în opi­nia mea, nu cores­punde cerinţe­lor pre­vă­zute de lege”, pre­ci­zează avo­cata Tatiana Puiu.

Anticoruptie.md
12/08/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii