Aeroportul Internațional Mărculești, bun de plată. O instanță de arbitraj din Rusia l-a sancționat cu peste 1,5 milion de euro

Ilie Gulca
26/08/2020

Curtea de Arbitraj din Sankt-Petersburg, regiunea Leningrad, a aplicat Aeroportului Internațional Mărculești o sancțiune de peste un milion și jumătate de euro. Obiectul litigiului îl constituie reparația a două elicoptere efectuată de Uzina Spark din Sankt-Petersburg.

„Compania din Sankt-Petersburg a reclamat în justiție sancționarea Aeroportului Internațional Mărculești cu 1.095.715 de euro pentru lucrări de reparație, 48.380 de dolari drept datorii, 43.692 de euro și 7.740 de dolari drept despăgubiri, 358.430 de euro și alte 6.362 de dolari ca procente pentru folosirea creditului comercial. Aeroportul Internațional Mărculești nu a participat la ședință, iar din partea reclamantului a asistat un reprezentant prin contract. Compania din Sankt-Petersburg și Aeroportul Mărculești au încheiat cinci contracte și două acorduri. Toate prevedeau lucrări de reparații a elicopterelor Mi-8”, relatează o publicație din Federația Rusă. 

Compania rusească a efectuat toate lucrările, subliniza sursa citată, însă Aeroportul Mărculești nu s-a grăbit să plătească pentru servicii. În consecință, firma din Sankt-Petersburg s-a adresat la această curte de arbitraj.

„La 12 august, Curtea de Arbitraj din Sankt-Petersburg a satisfăcut cererea reclamantului. În plus, Aeroportul Internațional Mărculești a mai fost obligat să plătească alte 200.000 de ruble drept cheltuieli de judecată. Reclamantul poate să atace această decizie în decurs de o lună.”

Fostul administrator interimar al Aeroportului Internațional Mărculești, Vladimir Maiduc, a dezvăluit în cadrul unui club de presă al Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova că Uzina SPARK a reparat două elicoptere – Mi-8 ER/MGY și Mi-8 ER/MGY. El a precizat că Guvernul Republicii Moldova a alocat bani, în tranșe, pentru reparația aparatelor de zbor numai că aceștia nu au ajuns la compania din Federația Rusă.

Ilie Gulca
26/08/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii