„Afacerea cu deputați” // 6 foști liberal-democrați au aderat la PD

Anticoruptie.md
10/04/2017
Foto: CIJM

Șase deputați aleși pe listele Partidului Liberal-Democrat din Moldova au devenit membri ai Partidului Democrat. Potrivit lui Andrian Candu, vicepreședinte al formațiunii, este vorba despre Nae Simion-Pleșca, Ion Balan, Nicolae Juravschi, Vladimir Hotineanu, Petru Ştirbate și Angel Agache. „Ne bucurăm că astfel crește potențialul partidului, inclusiv în Parlament”, a comentat Candu în cadrul unui briefing de presă. 

Întrebat cum au reușit să-i convingă pe aleșii poporului să adere la partid, președintele Legislativului a spus că au făcut-o „prin muncă, înțelegere și cooperarea pe care am avut-o pe parcurs, inclusiv în anul 2016, pe care îl considerăm un an productiv. Fiecare dintre ei e specialist într-un anumit domeniu și apreciem foarte mult cunoștințele suplimentare”. Cei șase deputați se numără printre parlamentarii fără de care nu ar fi fost posibilă votarea democratului Pavel Filip la funcția de prim-ministru, la începutul anului trecut. Aparent sub presiunea străzii, unii și-au retras semnăturile atunci când PD insista pe candidatura lui Vlad Plahotniuc. S-au răzgândit însă când la șefia Executivului a fost propus Pavel Filip.

Anticoruptie.md a realizat anterior portretele liberal-democraților, din care aflaţi despre ascensiunea lor în politică, ce averi și afaceri dețin, dar și în ce dosare penale au figurat fie unii dintre ei, fie apropiații lor.  

În luna martie a acestui an, cei 14 foşti deputaţi comunişti care au părăsit PCRM la sfârşitul anului 2015, declarând că nu mai vor să facă jocurile formațiunii care i-a adus în Parlament, au aderat oficial la fracţiunea PD. Acum un an, transfugii s-au reunit în Platforma social-democratică „Pentru Moldova”, iar prima întâlnire oficială au avut-o cu Vlad Plahotniuc, reîntors atunci în politică pentru a deveni candidatul PD la funcția de premier. Toți 14 au pus umărul la crearea majorității parlamentare, fiind gata să-l voteze pe controversatul om de afaceri la șefia Executivului. În februarie 2013, deputaţii, împreună cu colegii lor rămași în fracțiunea PCRM și liberal-democrații, au votat însă pentru lichidarea funcției de prim-vicepreședinte al Legislativului, post pe care îl ocupa Vlad Plahotniuc.

Aderările la PD au loc în pline discuţii despre schimbarea sistemului electoral în baza votului uninominal, promovat de democraţi

Anticoruptie.md
10/04/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii